Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Zmizení constraints v assembly

Kompletní přehled příspěvků v tématu Zmizení constraints v assembly řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Ondřej Schütze

Poslat zprávu | Profil
Datum: 20.5. 2015 | Zobrazeno: 9060x
Konfigurace CATIA: V5 R22, DP2

Text dotazu:
Dobrý den,

mám dotaz ohledně vazeb (constraints) v sestavě (assembly). Poskládám si více dílu, které pak průběžně edituji. Při editaci ploch, na které jsou vazby se mi vazby ztrácí. Chytil jsem dnes Catii při činu a nasimuloval to. Jedná se o ztrátu vazby, když z plochy smažu díru.
Je to docela zásadní zásek, protože když má sestava hodně dílů a polovina vazeb se mi během vývoje ztratí, už je nikdy nedohledám a hrozí riziko, že se mi někde něco posune, aniž bych to zjistil..
Je to standard chování Catie?
V příloze pdf.
Díky

Přiložené soubory:
Vazby v sestave.pdf

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5183] | Publikováno: 21.05. 2015 - 08:54
Dobrý den,

jak by řekl Dassault, není to chyba, je to systémová vlastnost. Jde o to, že pokud do součásti vyvrtáte díru, vznikne nová plocha.

Příklad: Máme kostku, ta má 6 stran. Catia si je pojmenuje Face.1 až Face.6. Do jedné, např. Face.1 uděláme díru. Vznikne nová plocha s dírou uprostřed, která se bude jmenovat Face.7. Původní plocha, kde díra nebyla, existovat nepřestane, jen jakoby přestane být viditelná. Vy plochu Face.7 použijete pro vazbu, která si bude pamatovat Face.7. Pak díru smažete, CATIA se vrátí k původní ploše Face.1, Face.7 přestane existovat a vazba tak ztratí referenci.

C s tím?
1) Nepoužívat pro vazby brep elementy, tj. pokud to nejde vybrat ve stromu (plocha, hrana, vrchol - face, edge, vertex), tak to nepoužiju

2) nastavit se ve stromu součásti na začátek, kde mám tutu plochu ještě bez díry, a vytvořit vazbu na ní. Další operace ani jejich smazání už nic neovlivní, protože původní plocha tam pořád bude (jen se už nebude zobrazovat).

Určite si říkátem proč se vazba automaticky neposune na rodiče. Tam však hrozí, že typ topologie bude úplně jiný, a vazba by tak úplně zkolabovala. Proto ji raději úplně vyhodí.
Ondřej Schütze

Poslat zprávu | Profil
[#5200] | Publikováno: 25.05. 2015 - 09:53
Dobrý den,

díky za vysvětlení. Trochu jsem to čekal, ale měl jsem naději, že by to tak nemuselo být. Ani jednou náhradní variantou to ale řešit asi nebudu, protože by to dost zdržovalo - bude asi rychlejší dělat menší podsestavy a jednou za čas zkontrolovat vazby.
Díky


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.