Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Posun partu/ů v sestavě pomocí kompasu

Kompletní přehled příspěvků v tématu Posun partu/ů v sestavě pomocí kompasu řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
cumil111

Poslat zprávu | Profil
Datum: 4.9. 2013 | Zobrazeno: 10661x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravím, potřeboval bych posunout v sestavě vždy jen nějaký part/y. Dělám to následovně: vezmu kompas a umístím ho na part, který chci posunout v případě potřeby vyberu více partů... Ale při pokusu o posun uchopením kompasu za příslušnou osu táhnu myší přes celý monitor a part/y se přesune jen velmi nepatrně a to ještě musím na takovýto posun čekat nějakou minutu než proběhne... Prosím poraďte, už jsem bezradný. Napadá mě například jestli neexistuje něco jako krok po kterém se kompas posouvá, ale nikde jsem nenašel jestli to vůbec existuje. Díky za reakce

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4076] | Publikováno: 04.09. 2013 - 21:14
Postup který popisujete je správný, jediné co připomenu, že je třeba mít aktivní sestavu, ve které jsou party, se kterými chcete pohybovat. Pokud byste kompas umístil na Part ve chvíli, kdy není aktivní sestava, bude se Catie snažit pohnout objektem v Partu, na kterém je kompas. To se sice může povést, ale pak se samozřejmě updatuje celý zbytek Partu a to by právě mohla být příčina toho, proč to trvá tak dlouho.
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#4077] | Publikováno: 05.09. 2013 - 06:30
Můžu se zeptat co konkrétně znamená aktivní sestava??? Před pokusem o posun jsem měl sestavu "vyupdatovanou" a dvojklikem jsem měl vybranou vrcholovou sestavu.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4079] | Publikováno: 05.09. 2013 - 08:22
Aktivní objekt ve stromu je ten, který má modře podbarvené PartNumber, aktivace se provede dvojklikem, tj. vypadá to, že jste postupoval správně. Pak by se měly posunovat vybrané položky v této aktivní sestavě.

Více si o kompasu můžete přečíst zde.

Pak mi ještě napadá HW problém, ale to by se projevovalo jen v případě hodně velké sestavy a slabé grafické karty, resp. slabého PC.
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#4080] | Publikováno: 05.09. 2013 - 17:43
Tah ohledně HW problému - je to jak říkáte: práci se sestavou několikanásobně větší než je nyní tato jsem prováděl bez problému (pravda - byl to jiný typ práce, ale stejně).

Nyní jsem poněkud pokročil, pokud si otevřu z mojí sestavy nějakou podsestavu v novém okně a v ní se pokusím o posun požadovaného partu tak to se občas podaří, záleží - podsestava od podsestavy. Poté se přepnu do hlavní sestavy a tam již je potřebný díl posunutý. A také jsem vypozoroval, že pokud chvíli pracuji, tak to vypadá jako kdyby se zaplnila "nějaká paměť" a je potřeba catii zavřít a pustit znovu. Pak se opět nechá pracovat nějakou chvíli. Sice posun partu/ů trvá např 5 minut ale alespoň se něco děje. Dost často, ale catia zamrzne a musím ji nuceně ukončit a ztratit tak poslední neuložené akce...

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4081] | Publikováno: 05.09. 2013 - 21:37
Jaký máte HW a jakou Catii (Release, Service pack..)?
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#4097] | Publikováno: 09.09. 2013 - 20:33
Zdravím:
HW: WXP64professional; Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz; 8GB RAM
CATIA V5 R19 SP3

ale nemyslím si, že by problém byl v této konfiguraci, podle mého názoru to musí být nějakým nastavením přímo v CATIA... Jen jsem nebyl schopný dohledat co by to ovlivňovalo takovýmto způsobem...

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4098] | Publikováno: 09.09. 2013 - 20:59
Jedna poměrně zásadní věc je nastavení v záložce Performance v sekci Display v Options. Zde se volí přesnost vykreslování (staticky a v pohybu), kdy příliš malá přesnost způsobí vykreslení "otesánka", tj. místo kružnice vidíte osmiuhelník a naopak, při velké přesnosti sice vidíte naprosto přesné tvary, ale s modelem nejde pohnout, v krajních případech padá Catie.

Na obrázku je default nastavení a dva příklady - červeně otesánek, žlutě naopak největší detaily. Můžete zkusit stáhnout přesnost (hodnoty na maximum), hlavně "while moving" při pohybu otesánek nevadí.

Přiložené obrázky:

cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#4099] | Publikováno: 09.09. 2013 - 22:01
Tak toto nastavení znám a používám kvalitnější vykreslení například pro obrázky do prezentace... Možnost "while moving" jsem také našel a tímto to bohužel není.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4100] | Publikováno: 09.09. 2013 - 22:36
Ještě jste zapomněl napsat jakou máte grafickou kartu - to je také důležité. Sice tu kdysi byla diskuse, jestli musí být certifikovaná (např. nVidia FX) karta nebo stačí našlapaná herní s výsledkem "nerozhodně", ale v každém případě to kvalitní kartu chce.

Pak doporučuju nainstalovat ovladače určené přímo pro CATIA.

A ještě - R19 SP3 je zrovna celkem nepovedený. Nejhorší je chybné chování při otevření součásti sestavy do samostatného okna, kdy se stav modelu při zavření dialogu funkce vrací do stavu po otevření apod. Rovněž důrazně doporučuju přejít na vyšší release, min. SP6, kde již je chyba opravena, ideálně na SP9.
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#4155] | Publikováno: 06.10. 2013 - 22:56
Zdravim,
nevim cim to muze byt, ale se stejnym nastavenim jsem otevrel jiny model a tam ves pracovalo jak ma. Dokonce nebylo ani potreba nit aktivni nejblizsi sestavu ve ktere se dilem pohybovalo... A pokud jde o vyreseni situace s kritickou sestavou, bohuzel jsem musel pretrpet "pomalost" pohybu s kompasem. Takze z toho usuzuji ze neni problem v zadnem nastaveni v Catia ani v nedostatecnem HW nebo SW. Spis bych videl, ze je nekde problem v dane konkretni sestave, ale kde to jiz nevim.
Dekuji za vas cas a pomoc...


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.