Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Převody do STEPu (do SolidWorks)

Kompletní přehled příspěvků v tématu Převody do STEPu (do SolidWorks) řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Ondřej Schütze

Poslat zprávu | Profil
Datum: 18.4. 2013 | Zobrazeno: 13373x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý den,
chci se zeptat na převod z Catia do stepu, resp. do SolidWorks.
Externí dodavatel nám kreslí stroje v Catii (zatím většinou R18), ale my je děláme v SolidWorksu a často potřebuje,e dělat úpravy. Potřeboval bych poradit, jak to co nejlépe převést - přes step..? Dělám to tak, že ze sestavy udělám AllCatPart a pak uložím do stp. Jde do stp jednoduše uložit i jinak, aby se to potom v SolidWorksu otevřelo jako sestava a ne jako "mrtvola"? Nechci po jednotlivých dílech.. Ale kdyby se s tím uložily i jednotlivé díly, v SolidWorksu je práce jednodušší o vytváření si jednotlivých.
Data z V4 mám uložené v ".model" a to pak kopíruju celý Master do nového Partu a uložím do stp.

Nebo existuje úplně jiná varianta překladu dat mezi těmito 2 programy?

Díky za rady a zkušenosti

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#3813] | Publikováno: 18.04. 2013 - 20:36
Dobrý den,

toto téma už se tu několikrát nakouslo, ale zatím se definitivně nedořešilo. Na převod dat mezi CATIA a SolidWorks (oba produkty jsou od jedné společnosti, zajímavé, že?) existují převodníky třetích stran. V bývalé firmě se s tím experimentovalo. U jednodušších dat převody fungovaly, ale např. složitější plochy nedopadly dobře, vždy došlo k nějakému výpadku informací.

Nejspolehlivější způsob je pořád přes univerzální formát, nejlepší je asi Step.V CATIA jde uložit do Stepu celá sestava, zachová se tak struktura jednotlivých dílů. Není nutné dělat AllCatPart. Parametričnost se samozřejmě ztratí, ale to je vždy.

Na převody přes Step existuje i celá řada maker, které převody částečně či téměř plně automatizují, jsou schopny poskládat z jednotlivých Step dílů sestavu apod.
Crawfish

Poslat zprávu | Profil
[#3901] | Publikováno: 23.05. 2013 - 13:26
Dobrý den,

mám stejný problém. Potřeboval bych rovněž převést soubor s partu do stepu. Zatím se mi nedaří uložit sestavu. Když ukládám po jednotlivých dílech tak to není problém. Mám R21.
můžete mi prosím napsat jak se k převodu dostanu. Vycházím z toho že mam part s jednotlivými díly.

Děkuji za odpověď.
Cunik16

Poslat zprávu | Profil
[#3995] | Publikováno: 10.07. 2013 - 10:55
Dobrý den,

také se zapojím do diskuze. Máme zákazníka, který tvoří modely v Catii, ale my používáme SolidEdge. Modely nám posílá ve formě .stp, ale vždy se u nich něco pokazí. Většinou nechybí plocha nebo něco podobného, ale pokud chceme model dál upravovat, jako třeba zaoblit hrany, protáhnout plochy apod., není to možné. Nevíte, jestli jdou při exportu z Catie nastavit parametry .stp? Jestli nějaké nastavení usnadní následnou práci s modelem? Zkoušeli jsme už mnoho variant, ale nic se zatím neukázalo jako užitečné...

Díky za každou radu.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4000] | Publikováno: 10.07. 2013 - 12:56
Tyhle chyby většinou vznikají jiným matematickým popisem v různých CADech, při dvojitém převodu CATIA -> STP -> SolidEdge se to může ještě zhoršit. Pokud se provede převod CATIA -> STP -> CATIA, je vše OK.

Předpokládám, že chyby jsou u obecných ploch, rovinné a kónické plochy musí být v pořádku.

Ideální je použít nástroj, který si převedené plochy převede "svého" popisu. U Catia je to fce Surface untrim, které získá celou podkladovou plochu. Někdy je chyba totiž jen v popisu její hranice, pak právě plocha nejde protáhnout apod.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.