Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Koupě modulu Catie

Kompletní přehled příspěvků v tématu Koupě modulu Catie řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
Datum: 29.10. 2012 | Zobrazeno: 15097x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý den

Dá se koupit Catia MD5 bez podpory? Jde o koupi doživotní? Licence je určitě vázaná na konkrétní počítač, kolik pak stojí vygenerování nového licenčního klíče při výměně počítače?
Dá se koupit starší relase se slevou?
Je rozdíl v ceně mezi soukromou osobou, živnostníkem, firmou a.s nebo s.r.o.?

Ptám se obecně, protože tyto informace by zajímali určitě i další uživatele Catie.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#3437] | Publikováno: 29.10. 2012 - 12:28
Ano, licenci lze pořídit jen za cenu PLC (prodejní) a k tomu alespoň na rok ALC (servisní). V tom případě dostanete aktuální release, ale nemáte nárok na žádnou technickou podporu (nové release atd.)
Při změně HW se změní target ID, na které se generuje licence. Ta je stejně na každý rok generovaná znovu, takže zde problém není.

O možnosti pořídit starší release se slevou nevím, ale nevím jaký by to mělo smysl, když byste nemohl pracovat s novějšími daty.

Cenu určuje jednak vztah k DS (zavedený zákazník, atd) a hlavně také množství zakoupených licencí. Velké společnosti mají mnohem širší skladbu licencí za daleko výhodnější ceny než menší firmy, ale často je to naprosto individuální - záleží na dohodě mezi DS a zákazníkem.
Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
[#3439] | Publikováno: 29.10. 2012 - 15:23
Děkuji za odpověď. Když tak sedím v nevytopené kanceláři, tak mám takové cukání skončit a konstruovat na živnostňák. Bohužel, moje zkušenost je taková, že moc velký zájem o samotnou konstrukci není. Už si pár let tak přivydělávám (legální CAD T-Flex) a žádná sláva. Takže je to spíš takový můj sen, dělat v klidu doma.

Pokuď jde o nové verze catie, tak ve většině případů stačí dostat od zákazníka data mrtvá ve formátu igs nebo catiamodel. Naopak, mi dostal kolega, co dělal zakládací přípravek na potisk plastového výlisku, když použil živá data od zákazníka, přičemž plastový díl měl 80MB. Já na tom přípravku chtěl udělat malou změnu a pak jsem čekal čtvrt hodiny, než se mi to zregenerovalo (dělal to v multipártu). Přičemž stačilo udělat mrtvý těleso výlisku a mělo to pár mega.

A zase je trochu nevhodné poslat zákazníkovi data ve vyšší verzi catie, než sám používá. Což se mi jednou nevyplatilo, tak jsem s přechodem na vyšší vezi catie už opatrnej.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#3440] | Publikováno: 29.10. 2012 - 19:59
Verzi Catie udávají automobilky. Dnes už se běžně používá i R21, ale VW, BMW i DC mají pořád R19.

Srovnávat nativní data a cokoliv jiného mrtvého (igs, stp, model) je úplně scestné, protože na živých datech se dá pokračovat a někdy pro změnu stačí několikrát kliknout, oproti tomu na mrtvých byste to dělal celý den.

Sehnat si práci na Catii může být problém, běžnou konstrukci Vám v Catii nikdo nezaplatí, protože to není třeba dělat v Catii (stačí nižší CAD), ale práci pro automotive zase jako soukromník těžko seženete. Musel byste se nechat najmout v některé firmě jako externista (klidně i v zahraničí, kde se pak dá fakturovat úplně v jiných částkách), ale k tomu zase musíte umět jazyk (nejlépe Němčinu) a počítat s tím, že můžete být každý půlrok jinde. Při dobré zakázce si ale za měsíc dokážete vydělat to co jinde za čtvrt roku...
Kiclus

Poslat zprávu | Profil
[#3451] | Publikováno: 08.11. 2012 - 13:31
Dobrý den,
taky by mě zajímala, alespoň orientační cena catie, když by si ji chtěla zakoupit OSVČ. Zda si vůbec může standardně zaměstnaný člověk, který si jen občas něco přivydělá, na něco takového pomýšlet. Děkuji. Roman.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#3452] | Publikováno: 08.11. 2012 - 15:16
Cena závisí na zvolené konfiguraci. Pokud budeme uvažovat o licenci k modulu MD2 (mechanický modelář, sestavy, výkresy a základní plochy), je pořizovací cena někde kolem 350.000,- Kč (PLC cena). Pokud si budete chtít platit i servisní poplatky (tj. budete mít nárok na nové release atd.), připravte si každý rok dalších cca 100.000,-.

Dále existuje možnost pronájmu licence, minimálně na 3 měsíce, ale cena je oproti nákupu značně nevýhodná.
Kiclus

Poslat zprávu | Profil
[#3454] | Publikováno: 09.11. 2012 - 17:09
Děkuji za info. Cena je tedy skutečně tak trochu jinde. A občasný přivýdělek by stačil sotva na roční servis. :-)
Pavel Zálešák

Poslat zprávu | Profil
[#6337] | Publikováno: 18.09. 2017 - 20:36
Dobrý den. Je třeba možné převzetí, resp. odkoupení licence od nějaké končící firmy nebo soukromníka za sjednanou cenu? Nemá s tím DS nějaký problém? Nebo na druhou stranu při zakoupení licence a následném krachu Catii někomu prodat? Dik Pavel.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6338] | Publikováno: 18.09. 2017 - 21:13
Dobrý den,

licenci "oficiálně" prodat nelze. Převody z firmy na firmu se nějakým způsobem realizovat dají, většinou na základě kupní smlouvy, kdy jedna firma "koupí" druhou a licence první firmy tak přejdou na druhou firmu. DS si to u sebe jen administrativně převede a licence bude generovat pro novu firmu.

Ale prodat licenci jen tak nejde. Každá licence má nějakou expiraci a je generovaná pro tzv. Target ID (vázaná na HW serveru / stanice). Na jiném PC tedy fungovat nebude a o přegenerování zase můžu požádat jen původní firma / subjekt.

Jak by se řešil případ převodu soukromník - soukromník opravdu netuším, to je otázka na obchodníka VARa. Nejvíc bych se obával jisté neochoty DS tohle řešit, protože prostě proč někomu povolit převést licenci, když si může koupit novou za plnou cenu...
Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
[#6339] | Publikováno: 19.09. 2017 - 12:06
Dobrý den

Já už si Catii v nejnižší verzi koupil. Je to PLM Expres, taková očesaná MD2 v prostředí modelování partu. Assembly a Drafting je bez omezení.
Úspěšnost získávání zakázek se zvýšila, přeci jen na Catii leckdo slyší, zatím co nějaký T-Flex nikomu nic neřekne.
11 měsíc od koupi Catie musím napsat prodejci dopis, že nebudu platit maintenec. Předpokládám, že deset let bych mohl na verzi 26 fungovat. 3DTool mi zaručí převod z vyšších verzí do nižší.
Luděk Berka

Poslat zprávu | Profil
[#7182] | Publikováno: 05.02. 2024 - 14:35
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali máme nárok na bezplatné vygenerování nových licenčních klíčů po jejich expiraci (5let). Roční poplatky jsme přestali hradit v roce 2017 s tím, že dané verze CATIE budeme moci bezplatně i nadále užívat. V roce 2019 jsme bez problémů dostali nové licenční klíče kvůli novému licenčnímu serveru. Kde můžeme tento nárok uplatnit, když náš tehdejší CATIA-Provider už s DS nespolupracuje? Děkuji! S pozdravem Luděk Berka
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7183] | Publikováno: 05.02. 2024 - 18:33
Dobrý den, pokud váš partner ukončil spolupráci s DS, určitě vaši firmy převedli do portfolia některého ze stávajících aktivních partnerů, tj. buď Technodat nebo Dytron. Pokud nemáte žádný kontakt do DS, obraťte se na tyto firmy a zkuste jen požádat o radu / podporu. Ve vlastním zájmu by se vás měly ujmout :-)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7184] | Publikováno: 05.02. 2024 - 18:34
Dodávám, že nárok na prodloužení licencí samozřejmě máte.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.