Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Optimalizace výpočetního výkonu pro Catii

Kompletní přehled příspěvků v tématu Optimalizace výpočetního výkonu pro Catii řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Zdeny1234

Poslat zprávu | Profil
Datum: 16.10. 2012 | Zobrazeno: 10553x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravím,
pročetl jsem si tu několik diskuzí ohledně výpočetního výkonu Catie, převážně spojený s hardwarem. Na základě těchto některých diskuzí, bych chtěl založit výše uvedené téma "Optimalizace výpočetního výkonu pro Catii" , které závisí jak na hardwaru tak i na software a doplnit jednotlivé oblasti o případné dotazy. Je to popsáno obecně, dás e říci, že většina byla řečena.

1. Hardware

1.1 Procesor - podle toho co jsem se zde dočetl, není zas až tak "důležitý" mít velice výkonný procesor.
Dotaz: Mám 4 jádrový procesor a když jsem se díval na vytíženost při výpočtu pletivového plotu (trvající asi 15 minut), počítá mi jen jedno jádro s maximální vytížeností. Lze nějakým způsobem rozložit výpočet na více jader?

1.2 Paměti RAM
Dotaz:jak moc ovlivní paměti RAM rychlost výpočtu? Mám 4 GB RAM a uvažuji rozšíření na 8 GB RAM. Bude mít toto rozšířený pamětí efektivní přínos pro zvýšení rychlosti výpočetního výkonu?

1.3 Grafická karta - asi nejdůležitější součást ovlivňující práci v Catii. CO jsem se dočetl, je vhodné mít FX grafiky + ve spojení s certifikovanými ovladači grafiky pro Catii. Bohužel mám herní grafiku a je to jedna z částí se kterou moc nehnu, maximálně přetaktovat. Takže u grafiky ze svého pohledu moc možností zvýšení výkonu nevidím a novou kupavat nechci.

1.4 Pevný disk - kvalitní HDD s vysokými otáčkami 10000 nebo SSD disk.


2.Software

2.1 Catia - správné nastavení, například práce s Cash. Otázka:Jak je vhodné si ji nastavit? Nějaká rada nebo doporučení? Je zde nějaké další vhodné nastavení v rámci Catie jak si urychlit výpočty a práci?

2.2 Ovladače Grafiky - popsáno již výše, je vhodné si sehnat Certifikované ovladače pro Catii, např. http://www.nvidia.co.uk/page/ws_partner_certified_drivers.html Otázka:Lze nějak dodatečným nastavením software grafiky urychlit výkon?


2.3 Natavení Windows - Otázka: Existuje nějaké nastavení, které může ovlivnit práci v Catii ?

2.4 Jiné nastavení/ software - Otázka: Nějaký jiný tip/trik na zvýšení výkonu?

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#3426] | Publikováno: 21.10. 2012 - 12:16
ad procesor)
Většina modulů Catie (kromě FEM a renderingu) využívá opravdu jen jedno jádro, takže vícejádro se nijak zvlášť neprojeví. Pamutuju se, že první stanice s Core2Duo@2200, na kterých jsme dělali, byly paradoxně skoro pomalejší než jednojádrové procesory @3400.
U běžného modelování, kdy se updatují velké modely, rozhoduje rychlost procesoru, ne počet jader. Takže nejlepší je použít co nejvýkonnější procesor (Xeon,...)

ad RAM)
Čím větší RAM, tím rychlejší bylo načítání dat a obecně přepínání se z modelu do modelu. RAMky by mělo být tolik, aby stačila na běh Catie a načtení alespoň 2GB dat, aniž by počítač swapoval na disk.

ad grafika)
Diskusí tu bylo spousta, nutnost použití FX pořád nebyla potvrzena a naopak nevhodnost výkonné herní nebyla vyvrácena. Pořád je tu velké lobby výrobců....

ad pevný disk)
Zde určitě platí, že čím rychlejší disk, tím rychlejší práce. Ale zase je to o tom, co děláte. Update 300MB parametrického modelu disk nijak výrazně neovlivní.

ad software)
V Catii lze nastavit jednak způsob načítání dat (zapnout Cache a používat cgr zobrazení u sestav). U FEM simulací je maximálně možná výběr módu výpočtu.
Dále má celkem výrazný vliv nastavení vykreslování, aby se s velkou sestavou dalo rozumně pohnout.

ad ovladače)
U FX grafik se doporučuje stáhnout k ní určené ovladače podle SW, tj. přímo pro CAtii

ad win nastavení)
U XP existaval 3GB mód, který umožnil pracovat s více RAM, ale to už je dnes tak trochu pasé, když jsou W7...


Zkrátka, pokud není pořádné železo, nic moc už udělat nejde.
Joz1nko

Poslat zprávu | Profil
[#3428] | Publikováno: 21.10. 2012 - 16:39
K tej grafike by som zaujal zasadne stanovisko,
ANo ked si kreslis jeden part napriklad hriadel tak aka kolvek herna graficka karta nema problem, High End / Main Stream / Low ENd, ale v pripade ze chces rozpohybovat velku zostavu, urcite uvidis markanty rozdiel v refreshi, vykreslovani, AJ medzi najslabsou Quadro FX600 a High End Gamer Gard :) , ved to je uplne rozdielny vypoctovy a geometricky vykon...


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.