Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

skořepina zaoblené hrany s proměnným poloměrem

Kompletní přehled příspěvků v tématu skořepina zaoblené hrany s proměnným poloměrem řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Zbynek_Pospisil

Poslat zprávu | Profil
Datum: 23.3. 2012 | Zobrazeno: 9940x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý den,

zkusil jsem na tělese (jednoduchý hranol) zaoblit hranu proměnným poloměrem, prošlo hladce ale při následujícím pokusu udělat z toho skořepinu se vzpouzí, tvrdí že nějakou plochu nemůže posunout o offset a nutí abych hranu při vytváření skořápky ignoroval což vede k proříznutí vnitřku ven skrz zaoblení hrany (vytváří vnitřní stěnu jako by hrana byla ostrá, dotáhne vnitřní stěnu až do původního rožku čímž se prořízne ven). Někdy se nechala přesvědčit (souvislosti neodhaleny), jenže vevnitř vytvořila ostrý vnitřní roh a venku ze zaoblené plochy koukal divný hranatý výstupek tloušťky mnohem větší než požadovaná tloušťka skořápky, jakoby vnitřní plochu skořepiny vytvářené z tělesa s ignorovaným zaoblením prohlásila za vnější plochu a za ní vytvořila objem sahající k vnější ploše zaoblené hrany.
Skořepina hrany zaoblené s proměnným poloměrem tedy nejde?

Na síti jsem našel záznamy že s tím byly už dříve nějaké potíže, chyby které měly být odstraněny, ale zdá se že ne úplně. Chyba je to zjevně na její straně, protože zub který vytváří kdy si zjevně plete vnitřní a vnější plochy (dělá z rubu líc, topologické kouzlo) je na první pohled vada. I to že příčinou jejího skuhrání je zřejmě malý poloměr vnějšího zaoblení v nějakém místě je z matematického (principiálního) hlediska bezdůvodné, protože za ostrou hranou udělá skořápku bez reptání a ta je příkladem zaoblení s nulovým poloměrem, nekonečně malým. Potíž mu podle pokusů zjevně dělá ta část zaoblení která má poloměr menší než tloušťka požadované stěny (při posunu té části stěny dovnitř si to překroutí naruby).
Prostě selhal algoritmus, při zkouškách skořápky pro zaoblení se stálým poloměrem se ukázalo že ta část algoritmu je odolná, i pro poloměry menší než tloušťka stěny.

Je nějaký způsob jak to ošálit a skořápku vytvořit?

Děkuji

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2733] | Publikováno: 23.03. 2012 - 23:52
Promiňte mi ten tón, ale opět Vám musím sdělit, abyste si nejprve prostudoval chování modeláře, než se pustíte do kritiky. Skořepina (shell) vzniká offsetem plochy. Offset nelze vytvořit, pokud je hodnota posunutí tak velká, že výsledná plocha prostě nemůže topologicky vzniknout (ona by teoreticky vznikla vždy, ale uvažujme jen plochu, která sama sebe neprotíná a splňuje minimální kvalitativní kritéria).
Pokud offsetujete zaoblení o větší hodnotu, než je jeho rádius, automaticky se vytvoří ostrá hrana. U zaoblení s proměnným rádiusem pak nesmí být hodnota offsetu větší než jeho nejmenší poloměr. Catia vytváří offset z každého jednotlivého patche, a pokud se jí jeden nepovede, nemůže uzavřít objem a prostě operaci nedokončí (jako nevytvořitelnou; u plošného offsetu lze chybné elementy ignorovat).

Takže, nic ošálit nemusíte, stačí jen logicky uvažovat a nezkoušet hranice modeláře.

Na obrázku skořepina s proměnným zaoblením...

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2734] | Publikováno: 24.03. 2012 - 00:02
A ještě bych dodal...

Pokud opravdu chcete rýpat do vnitřních algoritmů Catia, které Vám připadají špatné, tak to napište jako požadavek na opravu chyby na DS. Stačí se zeptat, co děláte špatně, není třeba dělat jaékoliv závěry.

Podle Vás zmiňovaná "chyba" je jen chování Catia v určitých konkrétních případech.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.