Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

assembly - vazby a hierarchia, filter

Kompletní přehled příspěvků v tématu assembly - vazby a hierarchia, filter řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Peter Kovac

Poslat zprávu | Profil
Datum: 15.3. 2012 | Zobrazeno: 10585x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravim vsetkych

Mam niekolko otazok, ale davam to do assembly topic.

Je mozne nejako usporiadat stromovu strukturu partov/produktov v Assembly designe? Myslim tym, dajme tomu, ze idem vazbit 10 rovnakych produktov/partov a chcel by som ich mat v jednej polozke - inak povedane, ci je mozne ich dat do jednej grupy.

Dalej, ako sa da najjednoduchsie zavazbit napr. kolik do diery. Cize musim spravit coincidence a contact, zaujima ma vsak, ci neexistuje nejaka moznost, ci nespravi automaticky 2 vazby naraz (viem, ze v SolidWorkse take nieco existovalo, nieco ako smart constrian - ked som klikol na valcovu cast kolika a diery, automaticky dalo sustrednost a zaroven sa pokusilo zavazbit aj kontakt, ak to bolo mozne, popripade este ine vazby - velmi to urychli pracu, ak je vela takychto partov na vazbenie). Viem, ze existuje Reuse pattern, ale to je mozne pouzit len v pripade, ak mam vytvoreny pattern a to musi byt v jednej rovine, takze to nie je zrovna moc pouzitelne.

A este otazka na makro. Stalo sa mi, ze ked som si preniesol makro, tak mi vyhodilo chybu pri deklaraciach premennych. Po ich vymazani a par drobnych uprav mi to fungovalo. Na druhu stranu, potom mi opat u mna vyhadzovalo chybajuce deklaracie...
A este, pri interaktivnom vybere na rozne feauture pouzijem filter, aby som mohol klikat len na sety, ciary, body atd. kde mozem najst vsetky moznosti filtrov? Resp. syntax filtra, ci uz spominanych hran, bodov, atd...

Dakujem za odpovede

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2697] | Publikováno: 15.03. 2012 - 10:53
Dobrý den.

ad seskupování:
Můžete vytvořit další podsestavu, ale ještě lepší řešení je možnost Component. Chová se úplně stejně jako standartní Assembly, ale nevytváří se soubor - je uložena v rámci nadřazené sestavy.

ad vazby:
Toto ve V5 není možné, nabízí to až V6, kde je to vyřešené velmi pěkně. Teoreticky by to mohlo být i v avizované V5-6R201x, což bude v podstatě V5 s jádrem V6.

ad makro:
Tady vám těžko odpovím, když nevím přesný popis problému. Záleží na tom, v čem je makro napsané (CATScript, CATVBA??). Někdy může být problém u 64bit verze Win, stává se na 32bit makro jede a na 64 ne.
Pro filtr lze použít buď názvy objektů, tak jak je použito v Catii (Body, Line, Point, Plane, ...) nebo existuje seznam názvů, které popisují geometrii podle topologie (BiDimFeatEdge, TriDim, ...) Tento seznam je v dokumentaci k API.
Peter Kovac

Poslat zprávu | Profil
[#2698] | Publikováno: 15.03. 2012 - 12:42
ad zoskupovanie
Podzostavu nie, pretoze, ako ste pisali, vytvori mi fyzicky subor a to nechcem. Co sa tyka componentu, uz som to raz skusal, ale viem ze som tam mal problemy, ale asi radsej popisem jednoduchy priklad:

Dajme tomu, ze mame dosku s dieramy. V assembly teda produkt, resp. part "Doska". Teraz ako dalsiu polozku do assembly vytvorim new component, s nazvom napr. standard parts, v tom dalsie 2 komponenty napr. skrutky a matice. Do tychto komponentov povkladam jednotlive party, teda skrutky a matice. Tie chcem ale vazbit k mojej doske a tu je problem, pretoze ten komponent "standart parts" mi samozrejme bere ako celok, cize jednotlive podskupiny nemozem vazbit. Ako na to teda?

Ked sme uz pri tom zoskupovani, este sa chcem spytat, ci je nejake moznost aj v parte. Je mozne niekolko split operacii za sebou hodit do nejakej booloeanovskej funkcie? Pri klasickych funkciach padov, pocketov ide, pri splite nie - chapem, ze nema co pridat alebo odobrat (aj samotna Catia to vypise, ze nema z coho odobrat), len chcem vediet, ci nahodou neexistuje nejake moznost.

ad makro
pravda je, ze som robil na 32bit a potom skusal na 64, takze aj v tom moze byt problem. btw. nejaky zasadny rozdiel medzi CATscript a CATVBA?
a ano, myslel som tie BiDimFeatEdge apod. ale nevedel som, ze sa da aj nazvy objektov...

Kazdopadne dik za pomoc
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2699] | Publikováno: 15.03. 2012 - 12:54
Při takto použité struktuře nelze pozicovat, jak správně říkáte, sestava se navenek chová jako jeden celek. Musel byste mít součásti s vazbou na jedné úrovni sestavy nebo do každé sestavy vkládat pozicovací part (skeleton), ale to je zase složitější.

Splity a se seskupit samostatně nedají, musí je předcházet nějaká operace vytvářející objem.

pro rozdíl v makrech si přečtěte články, kde je to popsáno, viz. http://www.catia-forum.cz/articles/?category=1


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.