Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Parametrická geometrie dimplů na trubičce

Kompletní přehled příspěvků v tématu Parametrická geometrie dimplů na trubičce řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
CHarlie

Poslat zprávu | Profil
Datum: 5.3. 2012 | Zobrazeno: 7192x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý den,
rád bych Vás touto cestou požádal o radu. Řeším parametrický model dimplované trubičky (viz. obrázek) a dostal jsem se k bodu, ve kterém nevím jak dál. Tím bodem je princip vytvoření parametricky modifikovatelné geometrie dimplů na trubičce tak, aby se automaticky měnil jejich počet na trubičce při změně poloměru zakřivení trubičky a také případné změny délky přímých okrajových částí trubičky. První dimple je vždy v konstantní vzdálenosti od okraje trubičky, problém však nastává v místě tečného přechodu přímé části trubičky na zakřivenou, kdy se může část dimplu, který předtím celý ležel na přímé, nebo zakřivené části, dostat na tuto přechodovou hranici, případně celý z jedné části do druhé.
Dimply samotné mám momentálně řešené jako extrude sketche, který pak rozkopíruju polem, ale použitím tohoto způsobu jsem se dostal do oné slepé uličky nevyřešeného přechodu mezi přímou a zakřivenou částí trubičky.
Pokud byste měl někdo nápad, jak s tímto problémem pohnout, budu vděčný za každou užitečnou radu.

S pozdravem

Charlie

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2661] | Publikováno: 06.03. 2012 - 09:21
Dobrý den,

v podstatě mě napadla dvě podobná řešení, ale jsou trochu high-tech. Bez základní znalosti knowledge a CATScriptu se asi neobejdete. Podobný problém se zde již řešil, ale uspokojivý výsledek jsme nenašli.

Vyhnout se problému na přechodu rovné části na zakřivenou je celkem snadné. Vytvořte si plochu (extrude, sweep), která bude definována osou trubičky (osa trubičky může být skica, ze které vytahujete Pad se zadanou hodnotou Thick)- směr tažení bude podle smyslu trubičky. Na této ose vytvořte požadovaný počet bodů. V každém bodě vytvořte line kolmou na definiční plochu a pak plane, kolmou na line a procházející bodem. Tím máte sketch support, na kterém můžete skicovat profil dimplu. Vždy bude kolmo k povrchu trubičky.

Nyní můžete v klidu měnit poloměr zakřivení a délku rovných částí - dimply se přepočtou. Nebude se ale měnit jejich počet se změnou délky. A tady už se dostáváme do vyšší dívčí.

V knowledge adviser bych vytvořil reakci, která by při změně délky osy spustila skript, který:

1. smaže stávající dimply
2. vypočte počet bodů podle jejich počtu a rozteče
3. vytvoří dimply nové (po jednom) na základě definice geometrie (bod, line, sketch support, sketch, Pad, atd.

Podobný postup, který dokázal vyšít steh je zde http://www.catia-forum.cz/articles/?article_id=14. Tam se ale makro spouštělo ručně, bez použití reakce. Výsledný geometrie může být samozřejmě plně parametrická, takže pokud se nebude měnit délka trubičky, lze dimply vytvářet jen jednou.

Přiložené obrázky:

CHarlie

Poslat zprávu | Profil
[#2665] | Publikováno: 06.03. 2012 - 14:23
Dobrý den,

děkuji za odpověď.
Klasickou neparametrickou trubičku z obrázku v prvním příspěvku jsem modeloval přesně jak jste popsal..při dané rozteči dimplů jsem si podle poloměru trubičky rozpočítal úhel mezi řídícíma lajnama, na jejichž konci jsem vytvořil support rovinu (body na vodící křivce pak ani nejsou potřeba). Problém tohoto řešení ale nastává v momentu, kdy chci změnit poloměr zakřivení trubičky, čímž se změní i její délka a tím i počet dimplů, který se na ni vleze.. Navíc se mění i délka přímých okrajových částí trubičky, takže tento způsob pro parametrický model použít nejde..
CATScripty zatím bohužel neovládám, ale pokud tomu z posledního řádku Vaší odpovědi rozumím správně, ani tento script mi nepomůže, pokud budu chtít měnit poloměr trubičky, čímž se změní i její délka..nebo to bude možné?

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2666] | Publikováno: 06.03. 2012 - 14:56
Samozřejmě že to bude možné. :-) Makro dimply smaže a vytvoří nové. Trochu složitější, ale funkční.
CHarlie

Poslat zprávu | Profil
[#2668] | Publikováno: 06.03. 2012 - 21:38
To mám radost, že to půjde :) Kde bych mohl zjistit víc o tomto způsobu tak, abych pak to makro nemusel spouštět ručně?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2669] | Publikováno: 07.03. 2012 - 00:22
To není nic složitého, ale je k tomu třeba modul knowledge advisor. Vytvoří se reakce, která při změně délky / tvaru spustí daný sckript, který může být napsaný přímo v reakci.
CHarlie

Poslat zprávu | Profil
[#2671] | Publikováno: 07.03. 2012 - 07:47
Knowledge advisor mám, jen mi chybí znalosti ovládání tohoto modulu.. Dá se tady na Catia fóru najít nějaký materiál k prostudování?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2672] | Publikováno: 07.03. 2012 - 08:47
Tak to Vám může říct rovnou, že na knowledgeware tu není téměř nic. V diskusích lze ale najít kousky kódu, které by Vám mohli pomoci.

Vytvořit reakci je maličkost (asi jako vytvořit formuli), v podstatě se jen vybere element, který Catia hlídá a nastaví se akce (změna hodnoty, update, ...) při které se provede reakce. Reakce může být napsaná buď v interním skriptovacím knowledge jazyku, nebo se zapíše přímo do reakce jako catscript.

Vycházel bych z článku o vyšití stehu, na který jsem vás odkazoval, tam je toho opravdu hodně.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.