Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Pořadí definic prvků a nemožnost odkázat se na pozdější prvek (?)

Kompletní přehled příspěvků v tématu Pořadí definic prvků a nemožnost odkázat se na pozdější prvek (?) řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Zbynek_Pospisil

Poslat zprávu | Profil
Datum: 13.11. 2011 | Zobrazeno: 11775x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrého dne,

zkoušel jsem si pohrát s V5, pospojovat několik trubek, ale má slabinu (nebo jsem nepochopil jak se to dá obejít): po přidání nového prvku nemohu starší prvky natáhnout k němu (příkladem ukončit starou trubku na těle nově přidané trubky, mezí "Up to next", to pak vříská jako nenakrmená). Zdá se že při určování (změně) délky starého prvku vůbec nevidí novou trubku, že má nějaký strom ve kterém postupně vyhodnocuje a vytváří jednotlivé prvky striktně podle pořadí vytvoření. Když chci nastavit jak dlouhá má být trubka (přes Pad-Definition-Limit) tak u prvků vytvořených na začátku nemohu říct "změna, protáhni se až po trubku vytvořenou později než ty", protože ona ji jakoby nevidí. Je to zřejmé v okamžiku kdy tu délku nastavuji protože při zjevení okénka "Pad Definition" zmizí z obrazovky všechny části vyvořené později než měněný prvek, zatímco při pokusu změnit nosník později přidaný jsou vidět prvky zadané dříve (ale opět zmizí ty zadané až po něm).

Catia se prostě rozhodla že prvky které byly zadány později, než ten kterému se určuje délka, se při jeho určování (definici) vůbec nebudou brát v úvahu. Zcela jistě proto že poloha a rozměry těch později zadaných prvků mohou být odvozeny od právě zadávaného prvku což by "nebylo řešitelné". Takové pojetí má nepříjemné (omezující) důsledky, přitom jde o logický omyl protože i později zadané prvky mohou být dány natvrdo absolutními souřadnicemi (a nemusí být odvozeny od tvaru prvku vytvořeného někde na začátku), takže i při určování prvků zadaných jako první je možno počítat s později zadanými.

Jako člověk blízký programování si dokáži představit proč to programátoři takto udělali, čeho se báli - složitého dovozování s nejistým výsledkem.
Jako "uživatel" (pokusník) jsem rozmrzelý, protože Catia nutí předem si stanovit pořadí dílů jak budou zadávány a jak se na sebe budou odkazovat v té posloupnosti, což je práce namáhavá, a hlavně to pořadí není možno změnit, není možno se dodatečně rozhodnout že "nosník v pořadí druhý už nebude navařen z boku na nosník v pořadí první, ale kvůli menšímu namáhání ve spoji protáhnu nosník zadávaný jako druhý (absolutní zadání délky) a ten první ukončím z boku v druhém (Up to next)". Protože Catia zdá se postupuje striktně podle pořadí v jakém byly nosníky zadány a při určování délky prvního nosníku (který má být zakončen v později zadaném a později vyhodnocovaném nosníku) nevidí kam má natáhnout (druhý nosník si nevytvořila ačkoli jí nic nebrání) a zrudne nelibostí.

Štrapáce přitom zbytečná protože stroj může snadno pracovat chytřeji, mám určité představy jak to v programu řešit snadno a spolehlivě, ale počítám že algoritmicko-logická pravidla jsou nestravitelná pro běžné čtenáře této rozpravy (a navíc by mi Dassault nevyplatil autorské podíly ;-) ).

Nejlepší by bylo kdybych něco přehlédl a bylo to snadno řešitelné již se stávajícím programem.
Počáteční rozmyšlení pořadí zadání prvků je přeci dost namáhavé a omezující.
Jak se to řeší ve skutečné práci?
Dá se dodatečně prohodit pořadí ve kterém si pamatuje vytvoření jednotlivých nosníků (prvků)?

Díky předem za objasnění možností.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2393] | Publikováno: 13.11. 2011 - 17:27
Dobrý den,

koukám, že jste se pěkně rozepsal, ale většina Vašich postřehů a výtek (naštěstí) pramení z pouhé neznalosti možností. Budu se snažit odpovídat postupně a co možná nejvýstižněji.

Zobrazení geometrie podle aktuální pozice ve stromu
To, že se nezobrazují feature, které jsou v pořadí ZA aktuální pozicí (In Work Object), je naprosto logické. Zamezuje to vytvořit cyklickou smyčku mezi jednotlivými feature - rodič jednoduše nemůže mít vazbu na svého potomka. Pokud se tohle stane, CATIA to ohlásí jako "Feature involved in update cycle" a chybu je třeba opravit. Toto omezení je kvůli updatu, který probíhá postupně podle závislostí. Každý potomek může být updatován až ve chvíli, kdy je updatován jeho rodič - pokud rodič čeká na update svého potomka, dostáváme se do nekonečné smyčky...
Sice namítáte, že potomek nemusí být přímo ovlivněn, ale to nikdy dopředu nevíte, proto je to takhle ošetřeno.

Možnosti nezávislého modelování
Způsobů, jak modelovat nezávisle, se nabízí hned několik.
Jednou z nich je tzv skeleton. V jeho případě si předem připravíte drátový model (body, přímky, roviny) a na jejich základě pak stavíte model. Je to navíc velmi "safe" způsob modelování, kdy se nevytváří vazby na tzv "brep" geometrii (vrcholy, hrany, plochy těles, které nelze ukázat ve stromu).

Druhou možností, jak nemodelovat sekvenčně (což je také nedoporučeníhodný způsob, bohužel některé nižší CADy jinou možnost nenabízí), je použití více Body a jejich spojování pomocí booleovských operací. To je při modelování svařenců naprosto standartní postup. Každé Body představuje jednu kontrétní část výsledné struktury.

Třetí možností je kombinace předchozích dvou, podle mého názoru nejvýhodnější, nejpřehlednější a nejproduktivnější metoda (metodika). Základní rozměry, omezení řídí wireframe geometrie ve skeletonu, zbytek je namodelován standartně.

Prohození pořadí feature
Jednotlivé prvky samozřejmě lze přeskládat. V kontextovém menu každé feature je volba Reorder - pak lze feature přemístit před / za jinou feature nebo do jiného Body. Opět ale za předpokladu, že se nevytvoří update smyčka.

Doporučuji Vám přečíst se články v sekci Seriál Catia, kde je spousta podobných témat podrobně popsána. CATIA je jeden z nejvyspělejších CADů na trhu, takže nemusíte mít obavy, že by takto zásadní věc nebyla vyřešena (i když své mouchy má také :-)).
Zbynek_Pospisil

Poslat zprávu | Profil
[#2401] | Publikováno: 17.11. 2011 - 00:34
Tak jsem měl chvilku možnost si to vyzkoušet, ale nepokročil jsem.

Uváděná možnost "reorder" nefunguje, při vyvolání se větší část žebříčku rozsvítí varovnou žlutou že tam se přesunout nedá ("Cannot be reordered"), a když ukážu na některou z částí kam přesun nabízí (zůstaly v normální barvě) tak to zase odmítne (nějaká "Edges or face not found"), ačkoli ty části sama nabízí... Přitom není žádný logický důvod proč by to nemělo jít, části před které jsem se pokoušel prvek posunout nebyly rodiče přesouvaného prvku, dokonce ani nijak nezávisely na přesouvaném prvku, byly zadané absolutně ve výchozí souřadné soustavě či z takových odvozené. Prostě žádný reálný důvod.

Zkoušel jsem jednoduchý rám z několika trubek, a rychle jsem se dostal do potíží které jsem vytušil ještě než jsem začal, totiž nemožnosti změnit pořadí, nemožnosti odkázat se na jiný prvek třeba pouhým Up to next (Po nejbližší plochu), protože pokud během práce vyvstane potřeba změny (co k čemu natáhnout) tak nepůjde. A potřeba se ukázala, nechal jsem na rám posadit tlusťocha a cvičně spočítat napětí, a hned bylo vidět že ve spoji trubek je potřeba přesně to o čem šla řeč - nenapojovat trubku 2. z boku na trubku první, ale trubku zadanou jako první nechat protáhnout (Up to next) k trubce 2., a to Catia nepřipustí, přitom takový způsob zadávání je přirozený a nejjednodušší způsob, a není logický důvod proč mu bránit.

Po pokynu natáhnout (Pad) trubku "Až k poslední ploše" (Up to last) natahuje k předposlední ploše (viz obr.).
Když nechám natáhnout "Po nejbližší" (Up to next) tak natahuje k třetí ploše. Ani k první, ani k poslední, ani k předposlední, bez logiky protáhla ke třetí z ploch které měla trubka před sebou (a plochy byly stejné jakostně, spojité, stejného rozměru i sklonu).

Když uživatel chce vědět co je která část zač a ukáže na ni tak se rozsvítí dvě třetiny rámu, a uživatel to musí rozklikat do hloubky a zase ven jen aby viděl jak se ta část (Pad) jmenuje. Přitom jde jen o ukázání, a tolik práce... V žebříku rozsvěcuje úplně jinou část než na kterou ukazuje kursor, rozsvěcuje část která má s ukazovanou jen nějakou plošku společnou. Někdy se to dá obejít ukázáním na hranu pokud je jedno-jednoznačně vztažena k části, ale jinde to dělá větší potíže. Když se napojí jedna trubka ke druhé tak se ve vnitřní reprezentaci jaksi slijí (když pak klepnu na novou trubku tak pravoklik nabízí úpravu jiné trubky, té staré ke které je nová na konci přilepená), to je nešikovnost, to by stálo za opravu, až budete večeřet s ředitelem Dassaultu tak mu to prosím nějak citlivě vytkněte. :-)

Je nějaký způsob jak upravit síťování v okolí bodu zájmu? Příkladem zjemnění sítě tam kde je složitý tvar, jemná podrobnost, prudká změna zatížení,... Našel jsem "místní" změnu (Local v Advanced meshing tool), jenže ta změní celý nosník (dá se zadat jen povrchová plocha, která je ale společná pro půl rámu) a síťař kvůli tomu odmítne pracovat, protože by mu to zabralo 0.1 GB a to skuhrá, v době 5 GB RAM neobvyklý zádrhel, jiné programy si udělají libovolný prostor i když běží další programy. A tak nutí k zadání řídké sítě, a pak si stěžuje že na ploše opory (Constrains) nemá ani jeden bod sítě. Takže buď nepočítá protože si neumí vyhradit prostor v paměti, nebo nepočítá proto že kvůli snížení nároku na paměť zvětší rozteč sítě kterou pak propadnou opory či působiště sil zatěžovacích (a to pochopitelně také nejde).

Výpočet zatížení je takový barevný... Červená, modrá,... :) Ale brada mi padla když jsem hleděl na obrácenou perspektivu ve které zobrazuje, zobrazuje vzdálenější části větší než části bližší, myš v dálce větší než slon u nosu (viz obr.).

Abych si ušetřil trochu práce (a vyzkoušel další základní schopnost) nakreslil jsem jen půlku rámu a druhou nechal ozrcadlit. Pokud se něco v původní části změnilo odrazilo se to i na druhé straně, to se zdálo v pořádku, jenže něco se nezrcadlilo, třeba obyčejná změna protažení trubky ho nechala chladným (obraz trubky na druhé straně zůstal starý), rám se stal nesouměrným. Neprovedl to u vytažení "Až k nejbližší ploše" (Pad Up to next), pokud se zadal přímý rozměr (Limit-Dimension) tak se to zrcadlilo, dál nebyl čas to zkoušet.

Zrcadlení zrcadlí jen to co zrovna vidí v okamžik kdy je vyvoláno, to by se dalo přijmout jako jakési pravidlo, jenže když mu zkusmo zruším jednu ze částí vybraných původně k zrcadlení (abych příkladem vyzkoušel jako jestli se rám dá odlehčit zrušením některé z příček) tak hodí bobek na úplně celé zrcadlení, zůstane jen původní půlka a musím zrcadlení zadávat znovu.
Do výběru k zrcadlení nevidím možnost přidat dodatečně vytvořenou část. V Definici zrcadlení je jako vstup napsáno "feature list" bez možnosti úprav (zobrazit, něco přidat, něco ubrat)...

Výběr částí k zrcadlení jsem provedl tupým naklikáním všech trubek ve stromu vlevo, protože při obtažení celého rámu na obrazovce ukazatelem se vyberou jen některé trubky, zbytek zůstane studený. Kdyby se dalo vypnout zobrazování geometrie (body, přímky, roviny) a pak vybrat všechno co uživatel obtáhne ukazatelem bylo by to příjemné. A normální protože jiné návrhářské nástroje to běžně mají, jsem zvyklý třeba u návrhu plošných spojů vypnout zobrazování čeho si vzpomenu (např. několika vrstev plus součástek z nějaké strany) a v zobrazeném zbytku snadno vyberu s čím chci provést následující operaci obtažením skupin/y (Group/s), velmi užitečné a jednoduché. Catia to jako by má (dole jsem našel přepínání prostorů Swap visible space) a o vybírání pomocí ukazatele je v nápovědě psáno mnoho hezkého, ale nějak to nepracovalo podle zvyklostí a očekávání.

Podle požadavků jsem přiřadil materiál, podle měrné hmotnosti to počítá celkovou hmotnost dílu (Partu), ale při dotazu na hmotnost části (Padu) to nepřebírá materiál přiřazený celému dílu (Partu) ale naskakuje jakýchsi 1000 kg/m3, takže samozřejmě počítá hausnumera. I když mu člověk vnutí správnou hustotu tak při dalším vyvolání (příklad jako že uživatel změnil tvar a zajímá ho jak se změnila hmotnost části) znovu naskočí tvrdých 1000 kg/m3.

Doufám že jsem se mýlil, je jednoduchý způsob jak výše popsané potíže obejít a budu moci v hraní pokračovat...

Přiložené soubory:
po_posledni_natahuje_jen_po_pr

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2409] | Publikováno: 17.11. 2011 - 11:44
Ještě než se pustím do vysvětlování, zeptám se Vás, jak jste se ke CATIA dostal a jestli jste absolvoval nějaké školení. To úplně nejzákladnější, kde jsou vysvětlené principy, trvá pět dnů. Na Vašich reakcích je vidět právě absence tohoto školení, všechny Vaše otázky pramení pouze z nedostatku informací, tj. ne že by to CATIA neuměla, ale spíš Vy nevíte jak na to.

Já s Catií pracuju přes šest let a i po této době se občas stane, že objevím nějakou novou možnost. Zkrátka není možné se to naučit na jeden večer. Navíc má každý program trochu jiné ovládání a celkovou filozofii, a jestli jste předtím dělal v nečem jiném, je to ještě horší. :-)

Na všechny Vaše otázky existuje odpověď, ale chtělo by to probrat je nějak popořadě. Třeba v prvním případě píšete, že "Reorder" nefunguje. Ono to funguje, ale když neznáte ta pravidla použití, tak si s tím těžko poradíte. Píšete, že Catia odmítne přesunout feature, cituji: nějaká "Edges or face not found", ale zřejmě vůbec nevíte co to znamená. To jen přestal existoval nějaký BREP element, a je třeba jej znovu definovat, naprosto normální a běžný postup, vyplívající z logiky. Takže dřív než začnete tvrdit, že něco nejde, zkuste se nejdřív zeptat, jak se to má řešit. :-)
Zbynek_Pospisil

Poslat zprávu | Profil
[#2410] | Publikováno: 17.11. 2011 - 13:53
Dostal jsem možnost na krátkou chvíli si sednou k počítači s tímhle programem, ale nevím jestli by majitel firmy byl nadšen kdyby zjistil že mu někdo chodí do podniku a používá jeho vybavení.
Na to jak by se daly řešit zádrhele ve způsobu který jsem zvolil pro čmárání jsem se ptal človíčka který s Catií pravidelně dělá, jenže jeho naučili jiný postup a od té doby seká víceméně stejné výrobky pořád stejným způsobem, ukázalo se že je to zámečník kterého posadili k počítači a z kursu si obsáhlé znalosti ani nadhled nepřinesl, byl jsem však rád že se mnou vůbec ztrácel čas.

Zkusil jsem si pohrát abych viděl jak se tento program chová a co to umí, nejsem strojař a s podobnými věcmi nepracuji. I když před 15 lety jsem zkusil AutoCad s modelářem ale neviděl jsem přínos a tak zase odložil, o pár let později bylo potřeba udělat plechový kryt vyvíjené desce a padlo to na mne, tak jsem ho otrocky čmáral v čemsi co se tvářilo jako velký CAD, ale v podstatě to bylo jen kreslení průmětů, všechny hrany do každého průmětu znovu, a tak jsem byl rád když se to nakonec zavrhlo.
Mimochodem, umí Catia při rozvinu plechů na výkres přidat k rozměru i protažení v ohybech pro ohraňovací lis? (I po deseti letech si pamatuji jak bylo úmorné neustálé dopočítávání délek, hlídání kde všude je přidáno 0.43 mm, kde ještě ne, aby se na nic nezapomnělo, jak jsem proklínal okamžik kdy se rozhodlo změnit tloušťku plechu což znamenalo přepočítat ohyby a kvůli tomu ručně posunout všechny hrany a změnit všechny kóty...)

Sepisování potýkání nahoře byl pokus zjistit co je vlastní neznalost a co je moucha programu (jednu jsem našel určitě, při zadání tloušťky Padu (Thick, žádost o dutinu místo plného nosníku) to zrudlo a prohlásilo že mu chybí osa u úplně jiného dílu který s upravovaným nesouvisel, měnil se jen vnitřek Padu na který se zbytek rámu ani odkazovat nemohl protože vnitřní plochy až do okamžiku žádosti neexistovaly, podle chybovníku na serveru IBM je věc známa a opravena ve V6), vzhledem k tomu že k věci přistupuji jako laik poněkud přírodním způsobem přitahuji jiným neznámé úkazy.
Jen jsem sem nakoukl a za chvíli se zase budu věnovat svým tranzistorům, i když ke Catii ještě někdy na chvilku sednu. Konstruování mi nešlo, tak zkusím výpočet namáhání ("je to takové barevné" a když kreslí průhyby vyvolává pocit důvěry že ví co se bude dít ve skutečnosti).

Jestli pochopit základy trvá 5 dní tak to tady asi opakovat nebudeme, nevím jestli bych zkratkovitému písemnému vysvětlení bez obrázků porozuměl (vzhledem k pokročilému mládí). :)
Ale třeba proč u jednotlivých částí (Padů) nepřebírá měrnou hmotnost přiřazenou celému dílu (Partu) bych pochopit mohl (když jsem u Padu hmotnost znovu zadal tak ji hned zapoměl a při dalším vyvolání zase podstrkoval 1000...).
Nebo jak upravit síťování v okolí bodu zájmu, místo aby Advanced mesher ve volbě Local změnil síťování všech padů které mají společnou plochu.
Nebo proč po pokynu natáhnout (Pad) trubku "Až k poslední ploše" (Up to last) natahuje k předposlední ploše, a při žádosti natáhnout "Po nejbližší" (Up to next) natahuje k třetí ploše. Ani k první, ani k poslední, ani k předposlední (ačkoli plochy byly stejné).

Děkuji předem za vysvětlení :-)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2411] | Publikováno: 17.11. 2011 - 15:09
Ad materiál:
Materiál lze přiřadit buď celému Partu (pak se ale musí také měřit celý Part) nebo jednotlivým Body (dokonce i plochám). Pak můžete mít model, který je z více materiálů. Že je výchozí hustota 1000kg/m3 je možná trochu nešťastné, ale je to tak a musí se s tím počítat.

Ad síťování:
Při vytváření sítě se neberou v úvahu jednotlivé feature, ale topologie (plochy, hrany, vrcholy). Na jejich základě se vytváří síť. Nemusíte ale používat je to co je součástí solidu, lze si vytvořit i wireframe geometrii (samozřejmě ale musí ležet v síťovaném objemu). Tu pak použijete pro definici lokálních vlastností sítě.

Ad limity Padu:
Up to next znamená k první feature (jeho plošné obálce). Plošná obálka MUSÍ přesahovat přes celý průmět skicy, kterou vytahujete, nebo jinak, vytahovaný Pad se musí celý zabořit do omezující feature. Pokud ne, tato feature se neuvažuje jako limit.
Na obrázku v příloze je to patrné. Pokud by oba Pady (modrý i hnědý) přesahovaly přes průmět skicy nového Padu ve směru vytažení, bylo by možné je použít jako limity. V tomto případě to ale není možní ani u jednoho z nich. Už chápete?

Up to last znamená k plošné obálce nejvzdálenějšího feature, nikoliv k jeho nejvzdálenější ploše. Opět platí pravidlo přesahu. Pokud vytváříte spojitý objem, není třeba cokoliv protahovat víc než je nezbytně nutné.

Pokud chcete používat k omezení Padu plochy jiných těles, zvolte možnost Up to surface a vyberte libovolnou plochu na tělese.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2412] | Publikováno: 17.11. 2011 - 15:15
Ještě než se budete ptát dál, přečtěte si alespoň to, co je k dispozici tady na fóru v sekci Základy CATIA. Jsou tam vysvětlené základní pojmy, které Vám ušetři spoustu času při tápání.
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#2420] | Publikováno: 21.11. 2011 - 16:48
dovolil bych si jen OT komentář.

Dal jsem si tu práci a pročetl ony výtky pana Pospíšila. Vše Catia umí a s naprostým přehledem.

vše pramení z problematiky seznámení jednotlivých feature. Nenalhávat si, že se jedná o jednoduchý program, ale že se jedná o poměrně komplikovaný matematický program.

kdo chce počítat matematiku nepřesně, stačí mu tužka a papír. Podobně jsou na tom i tyto rozsáhlé CADY....

To že jiný CAD, umí s trubkama pracovat inteligentně, je dáno jeho úzkoprsostí a zaměřením jen na dotyčný obor. Řekněme zaměření. Catie je sice zaměřená na práci s plochama, ovšem není to vše. Pokud tedy nemám po ruce konkrétně vyřešené featury, které mi pomohou se stavbou nosných konstrukcí, což Catia opravdu nemá, půjdu na to jinak, jak se říká od základu, jako od prkna. Načrtnu si osy a pak dodávám tvary a materiály a jejich průniky. Přičemž mám následně komplexní strukturu, kterou mohu téměř neomezeně upravovat. Práce to je opravdu na chviličku a hlavně velmi přesná a stabilní. Mluvím samozřejmě o oněch skeletonech.

Catia bohužel podkopává nohy začátečníkům právě tím, že k cíly vede vždy nespočet cest (od velmi snadných až po neuvěřitelně komplikované kroky). Stejně tak jako programátor může napsat program mnoha variacema a způsoby, nebo FEM výpočtář zvolit několik rozdílných způsobů výpočtů, tak i CADař je na tom stejně.

Catie je bohužel surový nástroj, určen ke komplexním řešením... Proto si takový software nemohou dovolit malé firmy, kterým stačí solidworksy inventory a jiné. Pracuji s Catii druhý rok a stále jsem neskončil se seznamováním. Jedno vím určitě, práce s nosnýma konstrukcema trubkama, svařencema je pro Catii realitní hračka a docela i zábava.

PS: rozhodně si myslím, že kdybi si Pan Pospíšil ušetřil tu práci se slohovýma pracema a věnoval to četbou návodů a celkově témat na fóru, udělal by pro sebe mnohem lépe, neb na tolik otázek se nedá ani reálně odpovědět, zvlášť když jde opravdu o základy.
Zbynek_Pospisil

Poslat zprávu | Profil
[#2463] | Publikováno: 02.12. 2011 - 11:42
Dobrý den pane Cinerte,

"Up to surface" jsem odhalil a líbilo se, třeba pro ukončení tyčky která vede souběžně vedle jiné části je to elegantní.
Samozřejmě že chápu že když obálka nějakého tělesa nepřehrazuje celý průmět vytahovaného náčrtu v zadaném směru že bude ignorována, to je velmi prostá logika že když neomezuje tak nebude brána jako omezení.
Zeptám se jinak: když v tyčce (padu) přivařené na konci k jiné (duté) tyčce nechám vytvořit dutinu pomocí Kapsy (Pocket) se zadáním Po nejbližší (Up to next) je logicky očekávatelným chováním že natáhne k první stěně druhé tyčky (přivrácenému vnějšímu povrchu který by se v reálu vařil s první tyčí), k první (bližší) vnitřní stěně dutiny v druhé tyčce, k druhé (vzdálenější) stěně dutiny v druhé tyčce, nebo druhé (vzdálenější) vnější stěně druhé tyčky (odvrácené straně druhé tyče)? Pokud se "obálkou" feature rozumí vnější obálka bez konvexních dutin jsou vyloučeny ty dvě vnitřní plochy, ale proč se kapsa natahuje až ke vzdálenější ploše? Protože si Catia vevnitř slila hmoty obou trubek nějak dohromady a přivrácená strana druhé trubky pro ni přestala existovat? Rozlišuje onu "feature" druhé trubky jako samostatný prvek nebo jí splývá hmotově s první tyčí? To jsme zase u toho že když člověk klikne na nějaký kousek konstrukce tak Catia nabídne k úpravě část úplně jinou, která je s označenou jen kdoví kde spojena...

Stále čekám na odpověď proč při vytvoření dutiny uvnitř jednoho z nosníků se Catia rozsype a vrčí že jí chybí osa ("Absolute Axis") u úplně jiného dílu který s upravovaným nesouvisí, změnil se jen vnitřek Padu na který se zbytek rámu ani odkazovat nemohl protože vnitřní plochy až do okamžiku žádosti neexistovaly...

Jiná vzpomínka: po posunu dvou bezvýznamných bodů v rámu začala střečkovat, po pěti minutách výpočtu namáhání vyhrkla: "Cannot be updated" nebo tak něco. Zkusil jsem tedy posunout body kousek zpět směrem k předchozí poloze, a po dalších 5 minutách vyskočila divoká chyba z vnitřností programu: "INTERNAL ERROR. Progress indicator::SpecXXX old not detached!" Jako člověk který má blízko k programování pro to mám pochopení, každý program má chyby, jen je konstatuji nahlas a zjišťuji co je vnitřní chybou zdrojáku nebo koncepce a co je na straně uživatele.
Naopak nechápu nedůtklivé náboženské reakce že se někdo "odvažuje sahat na naši svátost a pochybovat o komplexním drahém řešení".

K případu "Pepe" - těžko říci co se na evidentní chybě uvnitř programu změní když si uživatel přečte více návodů. Myslím že na to přijít nejde (pochopit "myšlení" hochů jako Pepíček). Výmluvné je že během 20 let se nenaučil ani čéski, jeho "kdybi", "k cíly vede", " věnoval to četbou", "problematiky seznámení feature", "je dáno zaměřením. Řekněme zaměření. Jak se říká od základu, jako od prkna. mnoha variacema a způsoby," by byly srandovní kdyby se nepokoušel poučovat, přitom krom omezenecké češtiny nezvládá vůbec nic, jak vidno z komických omylů o významu cizího slova "je to realitní hračka" a pod.. Takže jestli by se měl někdo "vyvarovat slohových prací" tak pepíček, který nacionalisticky zdůrazňuje "_CZ"-Czech a přitom ani v české rozpravě se nevidí jako Pepa ale jako "PepE", "Čech" jako poleno... :-D
A nejsou to překlepy, je to problém v samém jeho základu.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2464] | Publikováno: 02.12. 2011 - 13:57
Předně bych se nepouštěl do osočování ostatních uživatelů ohledně gramatických chyb, o tom fórum není. To, že někdo nevěnuje pozornost gramatice ještě neznamená, že nemůže rozumět Catii.

add omezení Padu / Pocket)
Pokud neuvidím, jak to máte postavené a o co se snažíte, nemůžu vám odpovědět. Z popisu to prostě není dostatečně zřejmé.

add internal error)
Zřejmě jste svým počínáním Catii zahnal do úzkých a modelář odmítl akceptovat vaše požadavky, zvlášť jestli se snažil počítat 5 minut (to už na update opravdu hodně dlouho i při rozsáhlém modelu). Tato chyba se občas stane, ale většinou v situaci, kdy opravdu vědomě zkoušíte, co Catia snese.

Takže ještě jednou doporučuji - nastudovat - vyzkoušet - zeptat se - pak si stěžovat.

Nikdo není dokonalý a i Catii programovali jen lidé...
Zbynek_Pospisil

Poslat zprávu | Profil
[#2589] | Publikováno: 29.01. 2012 - 23:51
Dobrý den,

měl jsem možnost si k tomu zase sednout, zkusil jsem k jednoduchému rámu přidat v sestavě i plechovou sponu, a když jsem chtěl vytvořit její zrcadlovou sestřičku na druhou stranu rámu tak aby v případě změny na původní sponě (příkladem délky stěny) se změna promítla i do zrcadlové, tak jsem nevymyslel jak to zrcadlit. Když jsem udělal zrcadlo (Mirror) uvnitř součásti (Part) spony tak se plechy zrcadlily ke spokojenosti, jenže rozvin zrcadlové půlky má jinou rovinu protože není spojený s původním plechem takže třeba ve výkrese se nezobrazil v rozvinu, plech původní spony byl ukazován v rovině na kterou jsem klepnul ale plech druhé spony byl skryt pod tím prvním, zřejmě. Jediné na co jsem přišel bylo použít na součástku Insert-Symmetry vytvářející novou součástku. Udělá zrcadlo součástky, při změně tvaru původní spony se to dá ručně došťouchat (Local Update(s)) k přenosu změn i do zrcadlové součástky, jenže jsem opět nepřišel na to jak se takové zrcadlové součástce dělá rozvin ve výkresu pokud nějaký má, protože při pokusu vložit rozvin do výkresu hlásil po klepnutí ve 3D: "The encumbrancy of selected solid is null. Unfolded view cannot be applied to selected solid." To dělá dojem že jsem nezrcadlil nějakou vlastnost podle které by výkresování poznalo že jde o plech a přestalo ho považovat za těleso (solid), jenže i když jsem nechal zrcadlit úplně všechno tak to házelo stejnou hlášku, nebo druhá možnost - a tu jsem zapomněl než jsem dopsal tento popis, už nejsem nejmladší...

Abych shrnul na co se snažím zformulovat otázku: mám plech z několika ohnutých stěn, a potřebuji v sestavě i jeho plnohodnotné zrcadlo které by přebíralo změny z výchozího plechu (aby zrcadlící se předmět byl pořád plech, např. měl svůj rozvin se kterým se dá pracovat, příkladem se objevil ve výkrese ať v rámci společné součásti nebo druhé samostatné součásti). V daném případě stačilo jednoduché zrcadlení podle roviny, netřeba obecné transformace.
Že zrcadlo má stejný rozvin jako výchozí spona vím, ale že by se psalo do výkresů "račte mrknout na rozvin jiné součástky a okopírovat, jsou stejné" si říkám že je drobet nešikovné, i když výrobně úspornější protože maník u laseru by nezadával dvakrát ale jen šťouchl znovu do tlačítka.

Děkuji za předem za doporučení co nastudovat.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2592] | Publikováno: 31.01. 2012 - 21:01
Asociativní symetrii lze provést v zásadě několika způsoby:

1) Vytvořit potřebný part, v sestavě vytvořit nový prázdný part, kam se původní těleso zkopíruje jako kopie s linkem, na které se dále provede operace symetrie. Asociativita je bezpečnězaručena

2) Vytvořit symetrický part pomocí assembly symmetry. I zde je asociativita s původním partem zaručena.

3) Tranformace matice souřadného systému v sestavě. Tady nedochází ke skutečnému vytvoření symetrického dílu, ale v rámci sestavy se takto transformovaná instance jeví jako symetrická (oba díly jsou pravé, ale v sestavě je jeden zobrazen symetricky)

4) V případě rozvinu plechu se na výkres napíše levý díl symetricky k pravému a DXF pro výpalek už je to nejmenší.

Dva výkresy se symetrickými díly se většinou nedělají, když už, tak se na jeden výkres přidá jeden pohled na symetrický díl.



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.