Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Radius mezi plochami se smerem

Kompletní přehled příspěvků v tématu Radius mezi plochami se smerem řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Radim

Poslat zprávu | Profil
Datum: 20.9. 2011 | Zobrazeno: 10310x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravim,
dostal jsem se do slepe ulicky s f-ci Power copy. Jedna se o Radiusy. Zjistil jsem, ze pokud definuji radius(at uz v plochach nebo solidech) hranou, nikdy ji neudrzi. Jedine, co lze pouzit je f-ce Shape Fillet, kde je radius definovan plochami a jejich prusecikem. Tim se ale dostanu k jinemu problemu a to je, ze pokud otocim smer krivky, kterou definuji orientaci u instalovani Power-copy, nezmeni nebo zmeni (vetsinou jak nechci) smery ploch a radius vznikne jinde, popripade nevznikne a zahlasi chybu. Ted k me otazce muzeme nekde v plochach definovat jednoznacny smer orientace? Treba, ze bude vzdy orientovan k bodu ve stredu telesa? dekuji moc za odpovedi a moznosti reseni.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2210] | Publikováno: 20.09. 2011 - 22:42
Kvadrant, ve kterém se vytvoří fillet si Catie pravděpodobně určuje sama podle směru normály ploch, ze kterých vzniká, takže vnutit jí směr bude asi problém. To se dá obejít tím, že se fillet bude vytvářet na solidu, kde je v podstatě jen jediná možnost jeho vytvoření.
Pokud u p-copy vybíráte pro fillet hranu, nebude p-copy nikdy fungovat, pokud tato hrana nebude jedním z jeho vstupů. Hrana je totiž jen dočasný, tzv. brep element (nelze jej vybrat ve stromu) a pokaždé má jiný název, Catie ho proto nedokáže rozpoznat. V p-copy by se tedy musely jako vstup vybírat dvě plochy na solidu a musel by se použít shape fillet, potom by to mohlo bezpečně fungovat. V praxi to ale opět asi nepůjde, protože tyto plochy v okamžiku vytváření geometrie ještě nebudou existovat, proto je nebude možné vybrat.
Možná (spíš určitě) by tohle šlo vyřešit makrem, které by v prvním kroku suplovalo funkci p-copy (vytvořilo by požadovanou geometrii bez filletů) a ve druhém kroku by si řeklo o výběr ploch, které by definovaly fillet. Pak by se dala i ošetřit situace, kdy by se fillet nepodařilo vytvořit.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.