Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Závit

Kompletní přehled příspěvků v tématu Závit řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Martin Záborský

Poslat zprávu | Profil
Datum: 1.8. 2011 | Zobrazeno: 11734x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravím. Idem sa opýtať ako sa dá vytvoriť závit(vnútorný, vonkajší). Taký závit, ktorý bude vidno v 3D (Metrický, Whitworthov, atď). Potreboval by som to na výkres zostavy (Assemlby Explode View). Dopredu ďakujem.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2114] | Publikováno: 01.08. 2011 - 21:23
Dobrý den,
závity se v modelech nezobrazují. Lze sice udělat thread analýzu, která zobrazí informace o všech závitech, ale jinak jakoby neexistovaly. Důvod je prostý. Závit je geometrie, která není nijak zvlášť potřebná, v některých velkých sestavách se vypouštějí celé šrouby a obecně spojovací materiál kvůli uspoření velikosti.
Slyšel jsem o případech, kdy se aktivní uživatel namodeloval suchý zip, a jednoduchý modýlek pak měl 500MB (a samozřejmě s ním pak nešlo nic dělat).
Takže, pokud potřebujete plnou reprezentaci závitu, musíte si ho na šroubu vymodelovat. Profil závitu nejdete v tabulkách, v Catii je to pak banalita (profil protáhnete po spirále (v GSD funkce spiral, v PartDesignu funkce Rib).
Martin Záborský

Poslat zprávu | Profil
[#2116] | Publikováno: 02.08. 2011 - 09:13
Dobrý deň. Takto presne som to skúšal. Myslel som si totiž, že Catia má priamo určitý príkaz na vytvorenie vyditelného závitu. Keď vytvorím závit pomocou funkcie spiral tak na výkrese sa zobrazí už asi viete ako.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2118] | Publikováno: 02.08. 2011 - 10:30
Jenom funkce spiral vám nestačí. Tou si vytvoříte řídící křivku, po které protáhnete skutečný profil závitu, který pak odečtete od šroubu (matice). Jste-li fajnšmekr, můžete si přidělat i přesný výběh. Šroub pak bude vypadat jako "živý".


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.