Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

machining - rezné podmienky

Kompletní přehled příspěvků v tématu machining - rezné podmienky řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Peter Ja

Poslat zprávu | Profil
Datum: 12.5. 2011 | Zobrazeno: 12261x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý deň.
Pri 3 osovom frézovaním mám nasledujúci problém:
Pri súbežnom frézovaní plochy (stop1 štart) sa mení efektívny polomer frézovania. A ja by som potreboval udržať konštatnú reznú rýchlosť tak, aby by sa plynulo menili otáčky vretena. Ako sa to dá v CATII nastaviť?

Přiložené obrázky:

Jan Hnátík

Poslat zprávu | Profil
[#1991] | Publikováno: 13.05. 2011 - 12:33
Dobrý den,

abych řekl pravdu, tak podle mne tohle jen tak nějaký CAM neumí. Protože se s tímhle problémem také setkávám, také už to chci nějak řešit a vyzkoušet nějaká možná řešení. První věc, kterou ale podotknu je, jestli to bude Váš NC stroj vůbec zvládat. Např. stroj MCV750A s řídícím systémem Heidenhain 426 to nedokáže. Rychlost zpracování informace je jen 20ms. Takže při každé změně otáček dojde k zastavení posuvu a teprve ve chvíli, kdy vřeteno dosáhne zadaných otáček, se stroj zase rozjede. Ale to vyzkoušíte velmi snadno, zkuste při pohybu nástroje otočit potenciometrem otáček a uvidíte, jestli bude stroj zastavovat.
Zpět ke Catii. Nevím o tom, že by Catie uměla plynule měnit otáčky. Jedna z možností je rozdělit obráběnou plochu na jednotlivé části podle sklonu. A pak samozřejmě definovat jednotlivé funkce. To jde přes záložku Zone, ale ta není u funkce Contour-driven. Musel byste použít např. Sweeping nebo Spiral Milling.
Další možnost je rozdělit plochu pomocí funkce Machining Slope Area. Nevím, jestli tuhle funkci používáte, ale slouží k rozdělení vybraných ploch do max. třech oblastí podle strmosti. Na tyto oblasti pak můžete zvolit jednotlivé operace. V obou případech ale bude asi vidět napojení. Předpokládám, že chcete dosáhnout velmi vysoké kvality povrchu, takže to asi nebude správné řešení.
Poslední možnost je udělat si vlastní postprocesor, který by na základě aktuálního sklonu plochy měnil řezné podmínky. To je ale asi dost složité, nehledě na to, že pro zachování konstantních řezných podmínek by se se změnou otáček musela adekvátně měnit i posuvová rychlost.
Díval jsem se na Váš model. Napadla mne ještě jedna možnost. Ty obráběné plochy jsou vcelku přístupné. Možná by stálo za to vyzkoušet jiný tvar nástroje. Myslím tím "torusku", tedy např. D10r2 apod. Tyhle nástroje tolik netrpí na nulovou řeznou rychlost ve středu nástroje.
Peter Ja

Poslat zprávu | Profil
[#1992] | Publikováno: 13.05. 2011 - 15:54
Ďakujem za odpoveď.
Ale aby som to celé ešte upresnil, som zatiaľ len študent. Toto je časť z diplomovej práce. Venujem sa tvorbe NC kódu a 5-osovému kopírovaciemu frézovaniu, takže toto je vyriešené nakláňaním. Iba v jednom odstavci v teoretickej časti je spomenutá aj možnosť udržania konštantnej reznej rýchlosti zmenou otáčok. (podklad som mal z prednášok, preto som to bral ako dôveryhodný zdroj a pretože kontrétne tomuto sa v práci nevenujem, ani som to hlbšie neskúmal).

Lenže oponent položil otázky práve na to, citujem:

Na str.23, píšete, že „pomocou moderných CAM softvérov dokážeme udržať konštantnú reznú rýchlosť“.
1.otázka: Ktorý súčasný CAM softvér umožňuje generovať NC kód s plynulými zmenami otáčok vretena po blokoch (riadkoch) za účelom zachovania rovnakej reznej rýchlosti?
2.otázka: Sú súčasné vretená schopné v extrémnych prípadoch vykonávať skokovú zmenu rádovo niekoľko tisíc otáčok za minútu behom zlomku se***y tak, aby bola v každom bode dotyku vždy dodržaná konštantná rezná rýchlosť pri obrábaní voľne tvarových plôch?


Čo sa týka softvéru, čítal som niečo o optimalizačných softvéroch
http://www.pathtrace.fi/www/file/vc-esite-uk.pdf
http://www.surfware.com/truemill_toolpath_strategies.aspx

Tak som čakal, že niečo podobné bude možné aj v CATIA, alebo ProE.

O konštrukcii vretien mám iba slabú predstavu. Teraz vo svetle Vášho príspevku predpokladám, že to zastavenie je tam potrebné práve kvôli zaradeniu rýchlostného stupňa. Toto by sa dalo obísť variátorom, ale netuším, ako veľký by ten variátor musel byť, aby dokázal preniesť dostatočný výkon.Teda moja otázka je, či niečo také vôbec existuje?
Jan Hnátík

Poslat zprávu | Profil
[#1993] | Publikováno: 13.05. 2011 - 19:39
Oba články, které zde máte sice píší o optimalizaci programu, ale ani jeden z nich, pokud vím, otáčky nemění. Vericut mění velikost posuvové rychlosti (feedrate), podobně to dělá třeba FeatureCAM. Je to většinou na základě velikosti odebíraného materiálu. Často se to nazývá softwarové adaptivní řízení. TrueMill je zase strategie, kdy jsou určitým způsobem generovány dráhy tak, aby byl, pokud možno, udržován rovnoměrný úhel záběru nástroje. Velmi podobný je také třeba iMachining, který je v SolidCAMu. U iMachiningu zároveň dochází ke změně posuvové rychlosti, ale otáčky jsou opět konstantní.
Psal jsem o řídícím systému Heidenhain 426, který plynulou změnu nezvládá. Ale např. Heidenhain iTNC530 (čas zpracování informace 0,5ms - tedy 40x rychlejší) už by to měl zvládat, Sinumerik 840D to umí také.
Co se týká skokové změny otáček. U CNC strojů v podstatě nic, jako skoková změna neexistuje. Vše jde s nějakým náběhem a doběhem. Skoková změna otáček v řádu tisíců za zlomek vteřiny tedy u obráběcích strojů není možná. Setrvačné momenty jsou příliš velké. Např. zubní vrtačka by to ale dokázala. Protože tam se rozpohybovávají malé hmoty. To nás ale asi moc nezajímá:-). Ve Vašem případě se však nástroj pohybuje plynule po ploše, úhel strmosti se tedy také mění plynule a proto i otáčky by se měly měnit plynule a ne skokově. Jenže to by musel být řídící systém vybaven nějakým interpolátorem otáček, který by tohle řídil (docházelo by k plynulé změně otáček mezi začátkem a koncem pohybu v rámci jednoho bloku). A to není.
Bylo by tedy nutné, aby se otáčky měnily postupně. Ale změna by nesměla být příliš prudká. V programu by to tedy vypadalo tak, že na každém řádku by byly definovány jak otáčky S, tak posuvová rychlost F.

POZOR!
To zastavení není způsobeno řazením převodových stupňů! U moderních CNC strojů se téměř výhradně používají elektrovřetena (myslím tedy menší CNC stroje, ne horizontky). Změna otáček je tedy plynulá. Není to ale variátorem! To by bylo moc strojařské řešení:-) Raději si necháme poradit od elektrikářů a elektrotechniků. Ve vřeteni je tedy asynchronní motor a jeho otáčky jsou řízeny frekvenčním měničem. Motor má sice nějakou momentovou charakteristiku, takže při extrémně nízkých otáčkách je vřeteno slabé, ale to se nedá nic dělat. Ve vašem případě bych se o řazení rychlostních stupňů raději ani nezmiňoval.
Jinak přeju hodně štěstí u státnic.
Peter Ja

Poslat zprávu | Profil
[#1999] | Publikováno: 14.05. 2011 - 11:49
ďakujem, za odpoveď, upozornenie aj prianie, ale ešte mám pár dotazov:
tie programy nepoznám, nemám s nimi skúsenoť, ale píše sa tam, citujem:

There are four parameters that uniquely and completely define the cutting environment (for a given material, tool and setup). These are: spindle speed, depth of cut, feedrate and tool engagement. TrueMill is the only CAM system that controls all of these parameters.

Z toho mi jednoznačne vychádza, že je schopný riadiť (okrem iného) aj rýchlosť vretena.
(alebo je to tam zabudnuté?)
Programátor nie som, ale softvérovo by to vlastne nemal byť problém, veď riadenie rýchlosti vretena je jedna rovnica. (sú vyriešené aj omnoho zložitejšie matematické úlohy)

pýtal som sa na elektrikárskom fóre a elektromotor počas plného zaťaženia je schopný plynule zvyšovať otáčky.
Potom ale neroozumiem tomu, prečo je nutné zastaviť posuv, zmeniť otáčky a až potom pokračovať?
Teda v pohone by problém byť nemal a vravíte, že rýchlosť riad. systému by mala byť dostatočná.


V podstate je jedno ako mu odpoviem, len by som potreboval nejaké zdôvodnenie prečo je to tak.
(aj keď moje dotazy asi nie sú úplne geniálne, ale to je probém akýsi všeobecný. povedia nám ,,naprogramuj tamten stroj" ale neumožnia nám zistiť ako ten stroj funguje.. študenti ho vlastne videli, iba ked sa fakulta chvástala, že čo to vlastne má.)

ps. škola má k dispozícii stroj DMG HSC 105 linear s riadiacim sysémom HEIDENHAIN iTNC530
rhinos

Poslat zprávu | Profil
[#2002] | Publikováno: 14.05. 2011 - 20:27
lehce bych se zapojil do vasi debaty.
Asi bych obrabeni rozdelil do dvou zakladnich proudu(pro zjednoduseni).
Tim prvnim proudem je soustruzeni a druhym frezovani.
U soustruzeni se snazime dosahovat konstantni rezne rychlosti.
Ta je totiz dana aktualnim prumerem obrabeneho materialu.
U frezovani je to ale dle meho nazoru trochu jinak.Zde se nesnazime udrzovat konstantni reznou rychlost...ta by se s urcitou mirou zjenoduseni dala sledovat jen u kulovych nastroju ale sledujeme spise konstantni uber materialu.
Zde pri optimalizaci nc kodu tudiz spise menime velikost posuvu na zaklade aktualniho odberu materialu.
Kolega tu vyjmenoval zakladni a zname reseni v ramci cad/cam-u (iMachining,Truemill,Optipath).
Optipath umoznuje i zmenu otacek ,ale jak uz jsem psal pri frezovani se pouziva spise optimalizace posuvu.

Pak tu existuje moznost optimalizace na zaklade sledovani skutecneho zatizeni vretene pri obrabeni.Tohle reseni ma napriklad firma Omative Systems

Co se tyce plynule zmeny otacek tak je vlastne nedulezitejsi velicinou nastroj upnuty ve vretenu(vaha=kineticka energie).Paradoxne zrejme nebude problem plynule ridit zmenu otacek smerem nahoru ale spise smerem dolu.
Peter Ja

Poslat zprávu | Profil
[#2003] | Publikováno: 14.05. 2011 - 21:08
ehm. takže:
uhlové zrýchlenie sa dá vypočítať zo vťahu:
Mk=I.e

e - uhlové zrýchlenie
I - moment zotrvačnosti
Mk - točivý moment

a taktiež by mal platiť vzorec:
P=2Mk.pi.n
p - výkon motora
n - otáčky

problém je, že nepoznám I a ani neviem ako (resp. nemám možnosť) sa k nemu dopracovať. asi to skúsim iba tipnúť.
no, odhadol som, že ak by motor roztáčal cca 150kg hmoty na polomere (tip) 0,1m, tak I=0,75
otáčky som dostadil zo stredu rozsahu teda asi 150 za se*undu
a pretlačené cez vzorce vyššie vychádza uhlové zrýchlenie viac ako 43 radiánov za se*undu na druhú. čiže by to malo byť okolo 7 otáčok za se*undu na druhú.

no a teraz ako tak pozerám na tie čísla, tak už asi chápem, v čom je problém. dúfam teda, že som sa nepomýlil v jednotkách

(btw, nemohol by sa nejako opraviť filter vulgarizmov?)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2004] | Publikováno: 14.05. 2011 - 21:26
Uživatel cituje z příspěvku #2003:
'(btw, nemohol by sa nejako opraviť filter vulgarizmov?)'
Podívám se na to, filtr je trochu "přísnější". :-)
Peter Ja

Poslat zprávu | Profil
[#2005] | Publikováno: 15.05. 2011 - 11:50
počítal som to znova a už viem, čo mi tam nesedelo. v jednom vzorci bola chyba. už je to opravené..
Jan Hnátík

Poslat zprávu | Profil
[#2011] | Publikováno: 18.05. 2011 - 00:07
Ono je také třeba říct, co je to optimalizace řezné rychlosti. Např. ten iMachining by také mohl tvrdit, že řídí a optimalizuje řeznou rychlost. Na základě určitých zadaných parametrů totiž opravdu navrhuje optimální řeznou rychlost. Ta už se však v průběhu operace nemění.
U toho TNC426 to zastavuje proto, že systém samozřejmě kontroluje otáčky vřetene a porovnává je se zadanými. Povoluje určitou odchylku, ale pokud je ta odchylka příliš velká, dojde k tomu zastavení, dokud se to opět nesrovná. A k té odchylce dochází, protože to systém neřídí dostatečně rychle. Ta vaše iTNC530 to ale asi určitě zvládá.
Jak jste psal, že by ty rovnice na řízení vřetene nebyly složité. Asi jak pro koho, já bych je nedal:-) Ale problém je asi spíše v tom, že to u frézek nikdo moc neřeší (u soustruhu je to jiné, jak již tady psal kolega). Dokonce i ta optimalizace posuvu, která je už docela dost dobře zvládnutá, se v praxi moc nepoužívá. Alespoň já o žádném podniku, kde by s tím pracovali moc nevím. Je to nejspíš proto, že dokud to alespoň "trochu obrábí", tak to nikdo neřeší. A optimalizační nástroje také nejsou úplně zadarmo. Ale uvidíme, třeba se to v budoucnu změní.
Peter Ja

Poslat zprávu | Profil
[#2014] | Publikováno: 18.05. 2011 - 20:45
no, tie softvéry nepoznám a nemal som teda odkiaľ tamto vedieť. Ale snáď už viem ako to vlastne je, tak by som sa už z toho mal byť schopný vykecať..
Vďaka za odpovede.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.