Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Jednotky

Kompletní přehled příspěvků v tématu Jednotky řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Milan Husár

Poslat zprávu | Profil
Datum: 22.4. 2011 | Zobrazeno: 11018x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý deň, je to asi elementárna vec ale nenašiel som to,potreboval by som zmeniť jednotky na stupnici pri pevnostnej analyze z Pa na MPa

Josef Kočí

Poslat zprávu | Profil
[#1901] | Publikováno: 24.04. 2011 - 10:34
Jednotky v Catii obecně zde:

Přiložené obrázky:

Milan Husár

Poslat zprávu | Profil
[#1902] | Publikováno: 24.04. 2011 - 10:52
Uživatel odpovídá na příspěvek #1901:

Ďakujem za pomoc :)
Honza_V

Poslat zprávu | Profil
[#4705] | Publikováno: 09.09. 2014 - 11:31
Dobrý den,

využiji obecného nadpisu vlákna a zeptám se.

Dá se v Catii vypnout zobrazování jednotek? Například při modifikaci kót a rozměrů.
Velmi často modifikuji přičítáním a odečítáním k původní hodnotě a rád bych se zbavil věčného umazávání mm.

Děkuji
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4708] | Publikováno: 10.09. 2014 - 10:55
Zdravím. Tady ale nejde jen o zobrazování...

CATIA má primárně nastavené jednotky na metr [m]. Všechny kóty jsou pak jako délkové rozměry - length - udávány v mm, proto se musí za hodnoty přidávat, stejně jako např. úhly - typ angle - jsou v deg. Když pak u kóty jednotku neuvedete, bere se výchozí jednotka - metr, a přepočítá se na milimetry.

Výchozí jednotka parametru typu length se dá přenastavit, ale pak zase budete muset všechno zadávat v metrech

Přiložené obrázky:

Honza_V

Poslat zprávu | Profil
[#4716] | Publikováno: 10.09. 2014 - 14:08
Děkuji za odpověď,

Vaší odpovědi rozumím tak, že si mohu nastavit třeba délkové jednotky na mm, m, nebo třeba palce a rozměr je v daných jednotkách zobrazován a editován. Tomu rozumím, od toho Units jsou. Jde mi o to, aby se jednotky nezobrazovaly při samotné editaci kót. Jestliže mám nastaveny mm tak je snad jasné, že zobrazovaná hodnota jsou mm.
Zajímavé, nebo snad chybné je, že při editaci kóty je hodnota zobrazena včetně jednotek, ale jde přepsat pouze číselnou hodnotou bez jednotek, catia si je vědoma v jakých jednotkách daný rozměr je, protože ho udávají Units. Proto se ptám, dá se někde nastavit, aby se tam jednotky vůbec nezobrazovaly. Jsou přeci nastaveny v Units.
Vadí mi, že když chci třeba přičíst 8,5mm k rozměru 15,25mm nestačí pouze dopsat na 15,25mm+8,5 protože tomu catia nerozumí, musí se umazat mm aby tam bylo 15,25+8,5 a nebo dopisovat jednotky 15,25mm+8,5mm.
Žádný školitel mi na tuto otázku odpovědět nedokázal, takže dotaz byl spíše na znalce konfiguračních souborů, jestli to nejde nějak natvrdo zrušit.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4718] | Publikováno: 10.09. 2014 - 15:47
Tak jinak. Představte si, že potřebujete vytvořit např. formuli pro počet děr v patternu. Ta se bude rovnat délce desky, na které se má pattern vytvořit dělené požadovanou roztečí, a dvě díry uberu.Vzorec by pak vypadal nějak takto
pocet = floor(delka / roztec) - 2 ' floor je zaokrouhleni dolu


Pokud nebudeme určovat jednotky a budeme počítat např. jak jste zmínil v palcích, bude výsledek úplně mimo, protože se odečtou 2 palce a dostaneme tak desetinné číslo - potřebujeme ale celé číslo, nic jiného pattern nevezme.

Už chápete? Musím jasně rozlišit, s jakým rozměrem počítám a jaký rozměr má mít výsledek. Jinak to bude to příslovečné o "jabkách a hruškách". Pokud je v editačním okně kóty (nebo čehokoliv kde se zadává délka) jen jedna hodnota, Catia to vezme jako délku, ale jakmile začnete psát vzorec, což je už i 1mm + 1mm, musí se jednotky určit.

Snad jsem to vysvětlil pochopitelně :-)
Honza_V

Poslat zprávu | Profil
[#4722] | Publikováno: 10.09. 2014 - 21:12
bohužel ne

1. když to vezmu mým příkladem, proč mi při editaci vezme hodnotu například 22,5 a nevyžaduje zadání 22,5mm? Dle Vás by to pro catii měla být nesrozumitelná hodnota, protože neví, jestli to jsou mm,m, nebo třeba °. (Ale ona to ví, protože rozměru už je zadán parametr Length a ten je přednastaven na mm)
2. Všemu příkladu nerozumím,
a) mám nastavené mm tedy program si odečte délku desky v mm. Zadaná hodnota rozteče bude také v mm, protože je nastavena jako Length parametr.
b) přepnu na palce, program odečte vzdálenost v palcích, ale Length parametr rozteče byl automaticky převeden také na palce.
V obou příkladech je poměr (delka a[mm] b[palec] / roztec a[mm] b[palec]) stejný a dle základů matematiky jde o absolutní číslo a od něj pak odečtu zase absolutní číslo 2. V obou příkladech spočítám stejnou hodnotu a po zaokrouhlení musí být v parametrech zadána jako Integer, tedy bezrozměrné.

Ano předpokládám, že při editaci vím co dělám a tudíž nesčítám jabka s hruškami a když chci hrušky přesto přičíst, musím to říct. Neberu catii její jednotky, jen je nechci zobrazovat, protože vím, že všechny rozměry jsou třeba v mm. Slovy klasika "...a je tedy zbytecné, aby si to jednotlivý telefonisté neustále behem telefonování .... do telefonu ..... telefonovali!"

Takže to uzavřeme. Vypnutí zobrazování jednotek při editaci kót vypnout nejde. Kéž by to bylo to jediné, co mě v catii trápí :)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4725] | Publikováno: 10.09. 2014 - 22:02
Špatně jste to pochopil. Zpět k příkladu...

To s poměry je samozřejmě pravda - je jedno jestli počítám v mm nebo palcích. Ale jak sám píšete, poměr bude absolutní číslo (jednotky se pokrátí), ale co pak? Píšete, že se odečte zase absolutní číslo, ale jak má Catia vědět, jestli je to jen 2, nebo 2 palce, nebo dva °, nebo 2 MPa...
Co by podle vás bylo výsledkem tohoto (máme nastavené mm):
pocet = floor(delka / (roztec - 10)) - 2

Jednotky ve výpočtu musí odpovídat jednotkám parametru, do kterého zapisujeme. Když u konstanty nebudou uvedené jednotky, Catia vezme základní jednotku, tedy v m (počítáme výsledek typu length), a převede ji na milimetry, tj. vynásobí 1000x.

Takže kdyby jste si zobrazení jednotek vypnul, připravil byste se o možnost vytváření formulí, protože by se jednoduše a zkrátka nedala zapsat - všechno by byly buď milimetry nebo ty zmíněné hrušky.

Pokud u kóty zadáváte jen konstantu, mm se dopisovat nemusí. Při rozkliku se navíc logicky mm doplní, kdybyste náhodou chtěl formuli vytvořit, abyste nezapomněl, že to musí být v mm.

A když už se tedy shodneme, že vypnout to nelze (já tvrdím že to má svůj důvod), není rychlejší při přičítání dopsat za hodnotu "mm" než je umazávat z původní hodnoty? :-)


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.