Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Generovani kot z modelu do vykresu

Kompletní přehled příspěvků v tématu Generovani kot z modelu do vykresu řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
Datum: 7.4. 2011 | Zobrazeno: 11423x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý den,

Potřeboval bych poradit - Jak na generování kót ze sketche modelu do výkresu.

- ve výkresu mám pohled ve stejné orientaci jako mám sketch
- pri pouziti funkce "Generate Dimensions" mi ale Catia zobrazi jen par kot (prevazne ty, ktere jdou standartne vytvorit rucne)

V ProE se standartne pracuje tak, ze si muzu primo vybrat kliknutim, jakou kotu chci prenest do vykresu, tady to chybi - nebo alespon me to v tuto chvili vubec nejde.

Mam par prechodu, ktere catia ve vykresu nedovede zakotovat, prechodove radiusy - protoze si nedokaze zjistit jejich stredy tak se hodnota rozmeru ve vykrese deformuje.

Dovede tedy Catia prenaset koty z modelu? Nebo se jedna jen o nejaky "Beta function"?

Dekuji za rady

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1823] | Publikováno: 08.04. 2011 - 20:22
Mohl byste sem dát obrázek toho přechodu? Nějak si nedovedu představit, jak by Catia měla dokázat zakótovat něco automaticky, když to nedokážete ani ručně.

A co se týká přenášení kót z 3D do výkresu, ještě jsem se s tím v praxi nesetkal. Na to by nejlépe odpověděl někdo z DS, aby "obhájil" Catii. O tom principu v ProE vím, tam se dokonce muselo modelovat už s ohledem na výkres. Možná že existuje nějaká metodika, jak vytvářet skicu, ale nevím o ní. I na ofic. školení na Catii, které jsem kdysi absolvoval, se tahle možnost nijak zvlášť nerozebírala.
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1824] | Publikováno: 09.04. 2011 - 10:15
teď nejsem v práci takže můžu něco poslat až v pondělí, ale zkuste si představit příklad použití variabilní fillety v nějaké dutině či vybrání (třeba výkovek ojnice). To je věc, která se v dnešní době CAM už nekótuje, protože by bylo potřeba několika řezů, ale v proE si to někteří konstruktéři zjednodušovali právě tím, že si vyvolali kóty z modelu (berte to jako nekonkrétní příklad, ono se v ProE přeci jen modeluje jinak), výsledek byl proti zásadám technického kreslení, ovšem vzdělaný člověk to pochopí :-) No a po mě je chtěno, abych to do Catie překreslil 1:1 :-) Jinak bych toto neřešil.

U jednoduchých součástí typu jedna sketch a jedna featura bych ve výkrese ale kóty z modelu opravdu ocenil. Kvůli úspoře času :-)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1826] | Publikováno: 09.04. 2011 - 14:23
Tak jsem je narychlo zkusil to automatické kótování a tohle je výsledek. Podle mě docela uspokojivý. Zřejmě musí být dodržena určitá pravidla (kolmé pohledy atd.) aby si s tím Catia poradila.
Na obrázku je vidět, že se zakótoval i počátek a konec variabilního filletu - pohled je ale kolmo k jeho ose. Pak jsem zkusil tuhle skicu orotovat podle její nejdelší části (vytvořit hřídel), to už se ale nezakótovalo nic, protože jsem defacto zadal průměty jednotlivých průměrů - a to je samozřejmě špatně.

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.