Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Změna sestavy - Spolupráce Catie a Excelu

Kompletní přehled příspěvků v tématu Změna sestavy - Spolupráce Catie a Excelu řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
cumil111

Poslat zprávu | Profil
Datum: 22.3. 2011 | Zobrazeno: 11454x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý den všem, řeším teď jeden takový zajímavý problém. Mám vytvořenou sestavu v catii, mám ji parametricky. Ale Při změně parametrů se mi nechce zvětšit/zmenšit. Jedině jak se ke změně dostanu, je to, že musím každý díl sestavy aktualizovat "ručně" - rozkliknu každý díl a dám ctrl+u. Poté co tak udělám u všech dílů sestava je zvětšená/zmenšená. Po tomto kroku vše funguje už klasicky - po změně excelu se sestava přepočítá a pak stačí v sestavě dát ctrl+u a vše jede jak má... Ale je dost nepraktické, že musím každý díl dělat ručně, teď se ještě dá řešit takto, ale díly přibývají a už to začíná být otravné... Doufám, že se to z mého popisu nechá pochopit. Nemá někdo nápad jak toto vyřešit? Děkuji za reakce.

Josef Kočí

Poslat zprávu | Profil
[#1739] | Publikováno: 22.03. 2011 - 18:22
Přepnout do nejvyšší sestavy ("zmodrat ji") a dát update. Aktualizují se vazby i jedn. změnou dotčené díly.
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#1740] | Publikováno: 22.03. 2011 - 19:46
Modré to samozřejmě mám, ale nesvítí mi update...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1741] | Publikováno: 22.03. 2011 - 20:50
A jak máte provázanou sestavu s excelem? Jen do hlavní sestavy a z ní pak externí linky do každého partu? Nebo jinak?
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#1742] | Publikováno: 22.03. 2011 - 21:20
Dělal jsem to tak, že jsem u každého dílu vyzkoušel excel, jestli mi bude parametrizace fungovat, a se samostatnými díly není problém. V sestavě už to takhle zlobí...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1743] | Publikováno: 22.03. 2011 - 23:28
To bude ale právě tím, že máte design table nataženou do každého modelu. Catii chvíli trvá, než zjistí, že se design table změnila. Někdy je to až nepochopitelně dlouho. A pokud to zjišťuje u každého modelu, update nic neudělá, protože jednotlivé party si nestačí načíst změněné table.
Udělejte to jinak. Všechny parametry si vytvořte v hlavní sestavě a tu nalinkujte na excel. Do ostatních partů pak parametry přeneste jako externí, tj. s linkem. Pak si excel bude tahat jen hlavní sestava.

Já parametrizaci sestav řeším takhle: http://www.catia-forum.cz/articles/?article_id=23
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#1798] | Publikováno: 31.03. 2011 - 22:34
Zdravím, článek jsem si přečetl, ale tohle bych nezvládl, jsem s Catií teprve krátce a cokoliv co se podobá nějakému programování jde mimo mě - aspoň prozatím. Zkoušel jsem zadat parametry do sestavy jako takové, jak jste psal. Ale udělal jsem to jen na malé sestavičce, abych to vyzkoušel. Jde o to, že již mám sestav více a je dost nepohodlné to vše přeparametrizovat. Vím totiž, že známý to dělá přes parametry v každém dílu a v sestavě mu to žádný problém nedělá. Tak jsem se chtěl zeptat tady, jestli někdo nemá zkušenosti. Ale i tak děkuji za radu...
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#1799] | Publikováno: 01.04. 2011 - 11:06
Ještě mě napadla jedna věc: budu dávat parametry až do sestavy a odtud je budu tahat do každého dílu... Když ale mám několik podsestav a ty poté budu dávat do hlavní sestavy, nedostanu se náhodou do stejné situace jako když mám parametry v dílech a dávám je do sestavy - aby to zase nepřestalo fungovat...???

PS: Jde nějak dostat parametry které dostanu do sestavy, natáhnout do "formula editoru", mě to jde jedině tak, že v otevřeném formula editoru (pro každou kótu) kliknu na parametr ve stromu...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1800] | Publikováno: 01.04. 2011 - 18:10
Ano, tento postup v podstatě odpovídá metodice skeletonu. V hlavní (řídící) sestavě máte všechny parametry a taháte je do podsestav a dílů jako externí reference. Pokud budete mít jednotlivé podsestavy navazané na design table, bude synchronizace pravděpodobně trvat zase o něco déle.

Přiřadit parametru určité feature uživatelský parametr - tedy vytvořit formuli, jde samozřejmě jen ve formula editoru nebo makrem. Někde vztah, kterým se parametr řídí, přece musíte vytvořit. Ve formula editoru lze takto definovat např. i geometrii.
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#1801] | Publikováno: 02.04. 2011 - 13:26
Vy píšete, že to bude trvat zase o něco déle, ale problém je v tom, že mě to předtím nefungovalo vůbec. Tak se bojím aby to nedopadlo stejně... Abych nepředělával všechny kóty na external parameters a pak nezjistil, že to stejně nefunguje...

A navíc takhle už nebude parametricky jednotlivý díl - pokud ho otevřu samostatně - nebo i toto se dá nějak ošetřit?

u toho formula editoru: Když jsem přiřazoval parametry každému dílu, tak jsem je vytvářel přes formulas... a ve formula editoru - když jsem je přiřazoval ke kótám tak jsem je měl v záložce renamed a stačilo j tam naklikat... Kdežto takhle se mi tam nikde nezobrazí a musím je hledat ve stromu a tam na ně klikat. Proto jsem se ptal jestli toto jde nějak vyřešit...

Děkuji za reakci...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1802] | Publikováno: 02.04. 2011 - 13:46
Pokud otevřete samostatný part, který má externí link na parametr jiného partu (sestavy), který není otevřen, není možné hodnotu změnit (jedině přetrhnout vazbu). To je celkem velká nevýhoda externích linků (ta moje aplikace tohle také úspěšně řeší).

Renamed parametry jsou ty, kterým změníte název. Pokud název po vytvoření zůstane nezměněn, je parametr ve formula editoru ve skupině All. Dále si můžete pomoci výběrem typu parametru (length, real, ...) a tím filtrovat seznam.
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#1803] | Publikováno: 02.04. 2011 - 16:56
Do skupiny all jsem koukal, ale parametry jsem přehlédl... Teď vidím, že tam jsou. A na Váš článek o aplikaci jsem samozřejmě koukal. Jen si nejsem jistý, jestli by bylo možně řešit tak můj problém. Cílem mé práce je totiž mít externí excelovský soubor s parametry a ten navázat tak aby se sestava měnila... V té vaší aplikaci - parametry se ke kótě přiřazují nějak přes tu aplikaci, nebo jak? Taky se ještě zeptám, jestli by to bylo možné přes vaši aplikaci takto rozchodit a rovnou bych se zeptal co obnáší získání vaší aplikace a jestli myslíte, že budu schopný ji obsluhovat?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1804] | Publikováno: 02.04. 2011 - 19:40
Přečtěte si článek pořádně ještě jednou, určitě ten princip pochopíte. Pracuji na dalším rozšíření - kromě seznamu předpřipravených parametrů bude možné načíst / uložit i jejich hodnoty. Pak by to váš problém řešilo perfektně.
Obsluha aplikace je velmi snadná, ale poskytnout vám ji zdarma není možné. Byla vyvinuta na zakázku. Společnost, která si ji objednala, za ni zaplatila.
Teoreticky by bylo možné poskytnout vám částečně omezenou verzi, kterou byste mohl vyzkoušet.

Připravujeme sekci Komerční makra, kde budeme nabízet takovéto utility. Rádi bychom každou takovou aplikaci poskytovali jako demo verzi zdarma k vyzkoušení, to je ale třeba nejprve připravit.

Ještě se zeptám... Váš projekt potřebujete do školy, do práce nebo jen tak, na doma?
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#1805] | Publikováno: 02.04. 2011 - 22:58
Je to moje bakalářská práce, a bohužel už si nevím rady s nefunkčností parametrizování, tak jsem se začal ptát zde... To že aplikace není zdarma, to jsem si myslel... děkuji za info.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.