Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Souřadnicový systém v sestavě

Kompletní přehled příspěvků v tématu Souřadnicový systém v sestavě řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Martin Blecha

Poslat zprávu | Profil
Datum: 26.11. 2010 | Zobrazeno: 12201x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravím,

mám problém se souřadnicovým systémem v Catii. Potřebuji vložit do hlavní sestavy další dvě podsestavy (podsestavu A a podsestavu B)a tyto podsestavy zavazbit do sebe. Problém je v tom, že při vložení podsestav do hlavní sestavy jsou počátky (roviny)v jednom bodě, ale podsestavy už nejsou zavazbené v sobě. Když podsestavu A zavazbím do podsestavy B, tak se mi počátky (roviny) rozjedou od sebe a to já nechci. Potřebuji mít v sestavě jeden počátek a od toho aby se odvíjeli souřadnice. Nevím jestli je to k pochopení co chci, tak jěště přikládám obr. ....

Přiložené obrázky:

Jan Svoboda

Poslat zprávu | Profil
[#1341] | Publikováno: 26.11. 2010 - 08:39
Ahoj,
pokud chceš mít počátky pořád ve stejném místě, musíš už ty díly kreslit tak, aby byly už při vložení do sestavy na správném místě. Nebo si vlož do sestavy dva prázdné díly a nakresli to přímo v sestavě, v pozici kde potřebuješ....
Martin Blecha

Poslat zprávu | Profil
[#1342] | Publikováno: 26.11. 2010 - 09:09
Nakreslené je to dobře, souřadnice jsou taky dobře, ale při natočení těch dvou podsestav k sobě se mi rozjedou ty počáteční body. Už jsem zjistil, že budu potřebovat skeleton, ale ještě jsem s ním nepracoval, takže bych potřebal nějakej manuál nebo radu jak na to.
Michal Jáger

Poslat zprávu | Profil
[#1343] | Publikováno: 26.11. 2010 - 09:29
Ak sa jedná o zložitejšie zostavy, je výhodné začínať z tzv. referenčného partu. V tomto parte si kreslím prvotné skice hlavných dielov, zostrojujem si pomocné roviny, atd. Tento referenčný part prizostavým do hlavnejzostavy, a z neho potom kopírujem vypublikované skice do jednotlivých partov v podzostavách.
Výhodné je takýmto spôsobom kresliť aj skice napr. pre otvory, vybratia pre vodiace lišty,atď. ktoré sa nachádzajú na viacerých modeloch. Tieto skice sú základom pre User Pattern.
Jan Svoboda

Poslat zprávu | Profil
[#1344] | Publikováno: 26.11. 2010 - 09:41
Jde o to, že máš dva party, každy part má svuj počátek a v každým partu nakreslíš díl, který je nějak zakotovám od počátku. Pak ty díly vezmeš a vložíš do sestavy, v tu chvíli se ti ty počátky překrývají, jenže ty jeden díl vezmeš a posuneš ho jinam, proto se ti samozřejmě posune i počátek.Co se týče skeletonu, tak jde o to, že máš v jednom partu nejakou vstupní geom. a tu pak používáš pro tvorbu dalších dílů např. pomocí publikací, potom budeš mít počátek na stejném místě.

Přiložené obrázky:

Jan Svoboda

Poslat zprávu | Profil
[#1345] | Publikováno: 26.11. 2010 - 09:46
Ještě bych dodal, že tvůj zaměstnavatel by ti měl dát nějaký metodický postup jak vytvářet modely a sestavy, protože každá firma tam může mít nějaké rozdíly...
Zdeněk Mrázek

Poslat zprávu | Profil
[#1346] | Publikováno: 26.11. 2010 - 11:32
Zkráceně (nebudu teď mluvit o metodě skeletonu) - sestavu lze vytvořit dvojím způsobem:
1. Nakreslit díly tak, jak mi vyjdou, při jejich tvorbě nekoukat na nějaký globální souřadný systém, pak je nasypat do sestavy, jeden zafixovat a ostatní k němu zavazbit. Pak si ale nemůžu stěžovat, že každý díl má počátek jinde (zobrazení se dá vypnout)
2. Nakreslit každý díl už při jeho tvorbě tak orientovaný vůči souřadnému systému, jak bude umístěn v sestavě. Pak stačí díly do sestavy nasypat a už se nemusejí vazbit. Catia má totiž tu dobrou vlastnost (narozdíl od jiných CADů), že part je umístěn do sestavy orientovaně vzhledem k souřadnému systému.
Martin Blecha

Poslat zprávu | Profil
[#1347] | Publikováno: 26.11. 2010 - 12:57
Když začínám kreslit model, tak ho nekreslím v žádných souřadnicích, ale v nule. Kreslím ho takovým způsobem, aby se mohl potom pohybovat po jakých koliv souřadnicích.
Asi jste mě správně nepochopili co mám přesně namysli. Na spodním obr. který je jako příkklad, jsou 2 podsestavy každá je v nějakých souřadnicích a počátky v jednom bodě. Já ty 2 podsestavy potřebuji natočit vůči sobě ale nevím úhel, takže nemůžu natočit ty podsetavy. Tak mi zbývá jedině natočit ty podsestavy v hlavní sestavě, ale když jsem toto provedl tak mi ty počátky uhnuly a byl každý jinde. Takže podle mě je jediné řešení ve skeletonu.

Přiložené obrázky:

Martin Blecha

Poslat zprávu | Profil
[#1348] | Publikováno: 26.11. 2010 - 13:03
Jinak v tom příkladu jsou ty podsestavy v souřadných bodech co poslal zákazník...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1351] | Publikováno: 26.11. 2010 - 21:23
Zkusím do toho vnést trochu svých znalostí:
Nulový bod sestavy (počátek) určí první part, který do ní vložíme. Pokud již máme sestavu s několika party a nevíme, kde přesně počátek leží, stačí do ní vložit prázdný part a zvolit možnost, kdy nulový bod sestavy určí počátek partu. (základní roviny partu budou v počátku sestavy.
Při práci v sestavách existují dvě možnosti, jak popisují pan Mrázek a pan Svoboda.
První možnost, tzv. modelování v pozici používají například automobilky. Tam je dohoda, že nulová bod (souřadnice 0,0,0) se nachází ve středu přední nápravy a směry jsou x-dozadu, y-doprava, z-nahoru. Všechny díly jsou pak konstruovány v pozici v autě. To znamená, že pokud do sestavy načtete jakýkoliv díl, je přesně tam, kde má být ("nula na nule"). Výjimkou jsou samozřejmě všechny normálie (šrouby, nýty, atd). Ty jsou konstruovány vždy v nule a jejich pozice většinou určuje další sestava, která se jmenuje např. Bolzenplan (rozložení šroubů). Konstruovat každý šroubek zvlášť v přesné pozici je samozřejmě nesmysl.
Druhá možnost je taková, že díly jsou konstruovány v nule tak, aby se daly dobře pozicovat. Pár příkladů:
Šroub - plocha hlavy v xy, dřík směr z
Hydr. válec - základna xy, symetricky podle 0, směr zdvihu v z
a dále.
Z vašeho příkladu je ne první pohled zřejmě, že obě součásti jsou v naprosto obecné pozici vzhledem k počátku modelu, což není obvyklé. Pokud byste je chtěl dostat k sobě, aby jejich počátky zůstaly na svém místě, musel byste pohnout tělesem v rámci partu (ne sestavy), což také lze.
Další poměrně důležitou věcí, na kterou spousta konstruktérů zapomíná, je fixování základních partů v podsestavách. Pokud máte sestavu s více podsestavami/úrovněmi, dobré podsestavu základat tak, že si ji otevřete prázdnou v novém okně, vložíte do ní základní part a ten zafixujete. Tím se eliminuje to, že při následném vazbení bude pohybovat celá podsestava a ne jen part uvnitř této podsestavy. Pak máme počátky podsetstav tam, kde je chceme mít a nikam se nám nemůžou pohnout. Když to neuděláme, může se to pěkně zamotat a většinou už to nikdo neopraví.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1352] | Publikováno: 26.11. 2010 - 21:27
A ještě - jak chcete dělat skeleton na datech, která máte od zákazníka? Pokud vám je zákazních poslal v nějaké pozici, tak s tím nic jiného nesvedete. Skeleton je nástroj na složitější věci než spojení dvou kulových čepů, tak aby to potom nebylo jako "jít s kanónem na zajíce".
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1393] | Publikováno: 01.12. 2010 - 10:30
Uživatel cituje z příspěvku #1352:
'A ještě - jak chcete dělat skeleton na datech, která máte od zákazníka?'


Ono mu spíš jde o to, že on jako dodavatel má nejspíš nějaké produkty ve své databázi (třeba v nulovém bodě) a zákazník mu jen řekl, chci tady tyto dva produkty a pošlete mi data v těchto a v těchto souřadnicích, třeba i vyosené pod úhlem. A to dle mého jde řešit jedině skeletonem, i přes to, že se jedná jen o jednoduché čepy.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1399] | Publikováno: 01.12. 2010 - 20:33
Pořád nechápu co máte s tím skeletonem. Kvůli dvěma čepům přece nebudu dělat skeleton s dalšími řídícími party. Aby dostal ty čepy k sobě a současně zůstaly nulové body na sobě, musí s jedním z čepů pohnou v rámci partu - pokud je mrtvý, no problem, pokud je parametrický, bude to (vzhledem k poměrně jednoduchému modelu) trvat stejně jen chvilku.
Martin Blecha

Poslat zprávu | Profil
[#1400] | Publikováno: 02.12. 2010 - 07:13
Jen pro upřesnění, výše jsem psal, že ty dva čepy viz. obr představují dvě podsestavy které se mají zakomponovat do hlavní sestavy. Mě šlo jen o to natočit je vuči sobě, s tím aby byl jeden počátek. Mé byly dodány akorát souřadnice pro tyto dvě podsestavy, ale už žádný úhel natočení podsestav vůči počátku.
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1402] | Publikováno: 02.12. 2010 - 14:16
Uživatel odpovídá na příspěvek #1399:

Heh no je v tom celém guláš.

Jestli dotaz chápu správně, tak šlo o následující věc.
PodSestava A: (zjednodušeno v příkladu na čep) - vymodelováno v X/Y/Z a střed koule ve středu
PodSestava B: (zjednodušeno v příkladu na čep) - vymodelováno stejně
-bě sestavy jsou vložené v hlavní sestavě C.

Zákazník chce dejme tomu mit každou kouli v odlišných souřadnicích, tedy nejsou ve vodorovné poloze ale někde v prostoru. Protože chce zákazník STEP nebo IGS právě v této poloze, jaké jsou možnosti?

Jelikož čepy jsou sestavy z několika dílů, je pracné s nimi posouvat (stejně tak je pracné čep natočit pod správný úhel vycházející ze souřadnic, už nemusí být tak snadné, než si nakreslit dva nové body a propojit je čárou). To podstatné je ale to, že sestavu A nebo B co má vymodelovanou má universální a každý zákazník co si jí koupí, jí chce umístěnou jinde a pod jiným úhlem. (dle mého to jinak než novým partem s pomocnou geometrii - tedy skeletonem nepůjde)
PS: Jednoduchý čep se asi zparametrizovat dá, ale u sestav už to může být problém)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1406] | Publikováno: 02.12. 2010 - 21:46
Tak já se vrátím k vašemu úplně prvnímu dotazu. Píšete doslova "počátky (roviny) se mi rozjedou od sebe". Sestava ale žádné roviny NEMÁ, vždycky vidíte roviny některého z partů v této sestavě. Nulové body při vložení podsestav A a B do hlavní ale opravdu leží na sobě. Postup pro řešení vašeho problému je tedy následující.

1. do hlavní sestavy vložte podsestavu A a zafixujte ji
2. stejně vložte i podsestavu B a zafixujte ji. Tím se zaručí shodné počátky obou sestav
3. aktivujte podsestavu A a napozicujte všechny její komponenty podle toho, jak potřebujete vzhledem k podsestavě B

Jedině tímto způsobem se zaručí, že počátky obou sestav zůstanou na sobě. Ale "roviny", o kterých píšete, na sobě NIKDY zůstat NEMŮŽOU, protože prostě MUSÍTE těmi party vůči sobě pohnout. (A navíc jste nenapsal, ke kterým partům v podsestavách ty roviny patří.)

A k poznámce Pepeho: ANO, k napolohování podsestav se určitě dá perfektně použít pomocný part s např. drátovou geometrií, ale... dvě line ještě nedělají skeleton - to je spousta geometrie, publikací.

Už si rozumíme?
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1408] | Publikováno: 03.12. 2010 - 09:31
to Jan: Tak zajisté, ale funkci zajištují stejnou (ta pomocná geometrie) - na velikosti přeci nezáleží. :-D
btw, pokud si na této jednoduché pomocné geometrii vytvořím publikace, a v sestavách je udělám taky, bude se jednat o skeleton jako takový? S tím, že v budoucnu jen přes parametry změním souřadnice, načtu jiné sestavy, ty se mi chytí publikacema k sobě a mám hotovo?
- Ono už je to trošku jiné téma, ale tak přeci jen mne to zajímá :-) hlavně si hned představuju, jak by se dal udělat program, který by i dokázal skeleton upravit a poskládat mi z katalogu ty díly které bych chtěl :-D (já už něco podobného viděl)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1411] | Publikováno: 03.12. 2010 - 12:50
Nevím jaké máte zkušenosti se skeletonem, ale v kostce by to bylo asi takhle:

V hlavní sestavě by kromě podsestav A a B byl ještě další part - skeleton. Ten by mohl mít jen drátovou geometri a všechny důležité napojovací body, roviny, popř. os. kříže, náležitě pojmenované a vypublikované. No a na tuto geometrii by se nabalily (pomocí vazeb - constraint) všechny ostatní komponenty podsestav.
Pak lze samozřejmě měnit podsestavy, kdy by se (teoreticky) měly všechny vazby (pokud jsou mezi publikovanými elementy) zachovat. V praxi je ale téměř vždy třeba nadefinovat znovu kontextuální linky, aby se publikace chytly.
Myslím, že makrem by to udělat šlo.

Napsat něco na téma "skeleton" už se chystám dlouho, je to poměrně zajímavá metodika, na kterou už se hodně uživatelů ptalo.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.