Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Výkresy

Kompletní přehled příspěvků v tématu Výkresy řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Marek

Poslat zprávu | Profil
Datum: 25.11. 2010 | Zobrazeno: 15302x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravím, omlouvám se zda se to netýká tohoto fóra nebo tak něco, ale měl bych dotaz. Řešíme teď ve firmě jeden problém a to ten, že by jsme chtěli nějakého brigádníka, který by nám dělal pouze výkresy ze sestav. A moje otázka je ta, zda existuje nějaký program, který by dokázal vytvořit výkres z CATpartu nebo CATproductu? jelikož kupovat licenci,pouze kvuli výkresům mi přijde "zbytečně" drahé. takže bych uvítal jakoukoliv možnost. Koukal jsem že by to mohlo jít přes autodesk inventor a nebo by to mohlo jit i pres solidworks, ale bohuzel se tam zas ztratí provázanost :( děkuju

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1338] | Publikováno: 25.11. 2010 - 18:28
Chápu to správně tak, že máte k dispozici nativní data z Catie (Part, Product), NEMÁTE Catii a potřebujete z toho dělat výkresy?

Možnosti:
1. Zkusit obstarat data v jiném (univerzálním) formátu (step, iges) a naimportovat do vašeho CAD a v něm vytvořit výkresy

2. Zkusit data převést, ale naše zkušenosti s převodem Catia --> SolodWorks přes koupený převodník jsou spíše negativní. K tomu je ale zase potřeba převodník = spousta peněz.
gordon246

Poslat zprávu | Profil
[#1340] | Publikováno: 25.11. 2010 - 19:09
zdravim nema niekto vykres naboja kolesa pre automobil?
Marek

Poslat zprávu | Profil
[#1349] | Publikováno: 26.11. 2010 - 18:33
no ne tak uplne.. mame dve licence na Catiu MD2 a tech chceme jeste udelat treti stanici, kde by se delali pouze výkresy a to jen obcas a proto hledame nějake reseni, jak to nejlepe a nejekonomicteli udelat.
Kamil

Poslat zprávu | Profil
[#1350] | Publikováno: 26.11. 2010 - 18:35
zdravim nema niekto vykres naboja kolesa pre automobil?

Aký automobil?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1353] | Publikováno: 26.11. 2010 - 21:34
Tady by vám spíše poradil některý z dodavatelů DS produktů. Řešením by mohlo být koupit nějaký jednodušší a levnější CAD systém, který dokáže importovat např. IGES, ale to by bylo řešení jen částečné, sestavu takto nevyexportujete.
Také jsem slyšel, že některé kanceláře začínají dělat na směny - tím byste získali rovnou dvě další licence, ale radši bych to tu moc nezmiňovat, firmy se toho pak rádi chytají.
Jan Svoboda

Poslat zprávu | Profil
[#1354] | Publikováno: 27.11. 2010 - 02:02
Dá se také pronajmout licence jen na určitou dobu, ale myslím že min. doba je 3 měsíce... Zkuste se zeptat vašeho dodavatele Catie.
Pak mě napadá ještě další možnost, v jedné firmě jsem nasazoval soubor maker a hlavní cíl byl co nejvíce eliminovat čas potřebný pro tvorbu výkresů. Hlavní úsporu jsme docíli tím, že jsme vytvořili parametrycké díly a sestavy a k nim jsme měli vytvořené i výkresy. Takto vytvořené komponenty jsme pak pomocí maker vkládali do sestav a pak jsme akorát nechali aktualizovat výkresy. Tady ovšem záleží na tom co kreslíte, tato metoda se dá velice dobře použít pro tvorbu přípravků a nástrojů, ale vyžaduje používání skeletonů.
karel koupelna

Poslat zprávu | Profil
[#1365] | Publikováno: 29.11. 2010 - 18:29
Co třeba tohle
DraftSight: Free CAD software * for your DWG files

http://www.3ds.com/products/draftsight/draftsight-overview/
Marek

Poslat zprávu | Profil
[#1404] | Publikováno: 02.12. 2010 - 15:01
diky za odkaz, ale bohuzel to neni presneto co potrebuji... idealni by to bylo, kdyby se tam daly natahnout modely z catii v5 a potom z nich delat vykres, trebas jak to bylo v tomto programu. byl by super, ale bohuzel umoznuje otevreni pouze DWG...

Dekuji u Vam pane Svobodo, ale bohuzel, diky tomu, ze delame predevsim formy pro nastroje do automobiloveho prumyslu, tudiz kazdy nastroj ma sve specifika a tudiz az tak parametricke casti, jak vy zde popisujete nepouzivame, tudis je problem i s asociativitou vykresu. jinak samozrejme, bylo by reseni,poridit dalsi licenci a dalsi pracovni stanici, odvsem to je ten dalsi problem, ze na to nejsou dostatecne finance a proto hledam nejake jine reseni, kterym by se to dalo proadet.
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1409] | Publikováno: 03.12. 2010 - 09:44
Se obávám jediného, že pro tyto případy opravdu bude jediným řešením koupení nového 3D CAD systému.

- bohužel kontraproduktivní by bylo to, že by se musely modely ukládat nadvakrát, z toho jednou jako STEP nebo IGS. Už to tady bylo zmíněno.

- podotýkám ale jen, že koupě Inventoru, Solidworksu, nebo Solid Edge, vyjde násobně levněji, a hlavně se u většiny (rozhodně u Inventoru) neplatí žádný maitenance.

Pořád je to ale náklad, (ikdyž třeba jen kolem 250tisíc (občas v akci s velkýma slevama)) a hlavně vyžaduje to ukládání dvojích dat.

PS: Pokud se nemýlím, tak Catia dokáže přes makro vytvořit i více prvkovou 3D mrvolu (tedy sestavu)
Sunny

Poslat zprávu | Profil
[#1478] | Publikováno: 18.12. 2010 - 13:47
Dobrý den ráda bych přidala svůj názor k článku a problému co popsal Marek:

Podobné problémy jsem zažila již před 10 lety tehdy na Pro/engineru, kdy bylo málo licencí a poměrně drahé tak se výkresovka dělala tehdy ještě přes dwg výstupy z PRO/EN a kótovalo se v Autocadu. to už je dnes takřka nepoužitelné pokud se jedná o návrhy forem.

Prošla jsem střední třídou 3D cad programů Solidedge a Solidworks a řekla bych že import modelů a sestav z Catie nebyl problém, ale sestavy se museli celé znova poskládat, a samozřejmě nebyl strom tvorby. Na vytváření aspoň trošku asociativních výkresů s těmito exportovanými modely z Catie to bylo dostačující. Koupě dalšího 3D cadu a dvojí data.

Setkala jsem se i s tímto řešením v oblasti konstrukce forem a to hlavní vývojový software Catia V5 a další stanice pro kompletní výkresovku 3D Varicad který prý dokáže načítat modely ve Stepu a tvorba výkresů je potom asociativní k těmto modelům. V tomto případě je to 100% o ceně produktu a zas dvojitá data.

Takovou brigádu na tvorbu výkresů bych klidně přijmula.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1479] | Publikováno: 18.12. 2010 - 15:44
Tenhle postup (data CATIA --> step, iges, ??? --> jiný CAD --> výkresy) sice funguje, ale s předpokladem, že se 3D data nebudou více měnit. Asociativita mezi nativními daty Catie a takto vytvořenými výkresy je stejně nulová a pak samozřejmě jak píšete dvoje data atd.

PS: Jak jste to myslela ohledně té brigády? To jako že se poohlížíte po nějaké práci navíc? Zamýšlím totiž vytvoření jakési burzy práce, kde by si firmy mohly zadávat pracovní nabídky (to už funguje) a naopak uživatelé, hledající práci/brigádu, by mohli nabízet svoje volné kapacity.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.