Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Export partu do IGS/STEP - včetně struktury

Kompletní přehled příspěvků v tématu Export partu do IGS/STEP - včetně struktury řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
Datum: 9.11. 2010 | Zobrazeno: 11839x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Zdravím všechny,

Je nějakým způsobem možné vyexportovat mrtvou geometrii z Catie i včetně struktury?

příklad, mám part ve kterém se nachází několik Body, každé obsahuje nějakou součást - rozuměj Sestava modelovaná v partu.
- při exportu do IGS chci Catii říct aby vyexportovala každé body nezávisle, ale ona mi nedá na výběr a celý part vyexportuje jako jeden celek. Je možné toto někde nastavit či změnit?

Děkuji všem za postřehy

Zdeněk Mrázek

Poslat zprávu | Profil
[#1289] | Publikováno: 09.11. 2010 - 15:59
Kdysi jsem něco převáděl, ale ve STEPu (bohužel v Catii na to musíte mít zvláštní modul). Tam to nějak šlo, ale záviselo i na tom, kde se to načítalo. Já jsem to otevíral v Inventoru a tam je při importu volba "načíst vícekusé těleso jako sestavu".
Nicméně ještě k tomu IGESu (předesílám, že jej nepoužíváme, párkrát jsem něco zkoušel a výsledky nic moc) - v Options/compatobility/IGES je volba pro import (pokud to načítáte zase v Catii) "generate one CatPart" nebo "Map......onto Product structure". Nezkoušel jste to?
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1290] | Publikováno: 09.11. 2010 - 17:12
nenačítám, výsledek letí přímo do Abakusu.

lifecycle mého problému je prostý - z ProEngineeru někdo vytvořil STP/IGS, jsou tam ale chybky, proto si pro zjednodušení života geometrii načtu do Catie, tam si chyby opravím, zalepím díry, dokreslím pomocné čáry a pak bych rád tuto mrtvolu přeuložil.

ProE nám ale standartně exportuje sestavy i se strukturou, Catie už to ale nesvede.

- pak už zřejmě opravdu jen pomůžou licence. Ovšem každý člověk zřejmě uzná, že pro takové účely se nikdy v životě tato investice nemůže podniku vrátit :-) Světlé vyjímky opomíjím. A tak tedy nějak politiku Dassaultu nechápu.
Josef Kočí

Poslat zprávu | Profil
[#1291] | Publikováno: 09.11. 2010 - 18:14
Nevim o licenci která to dokáže jak píše Zdeněk. Export import stepu podporuje licence ST1. Ze by obsahovala funkce rozdělující multipart na jedn. party o tom nevím.A ze by se to nekdy dost hodilo...

Každopádně by šlo pomocí makra. Rozhodi jedn. body do partu, z partu udela sestavu a ulozi nejlépe do stepu. Nebo jednotlive do IGS, pak by se sehrálo do sestavy v ProE (neznám Abakus, možná i tam).

Step zachová stuktůru v sestavách jako je v Catii, neznám jiný formát který to dokáže... IGS beru jako nouzovku pokud ostatní selže, nebo je to pouze 1 párt.
p.
Josef Kočí

Poslat zprávu | Profil
[#1292] | Publikováno: 09.11. 2010 - 18:24
Co se nákupu licencí u DS týče. Samostatná licence dodatečně pořízená to je vždy pěkná darda, ani se nebavím o variantě Shareable. Pokud je součásti startovního baličku CAT cenový rozdíl skoro nepoznáte. Dodatečné pořízení licence administativy s DS jako na kostele.
Zdeněk Mrázek

Poslat zprávu | Profil
[#1293] | Publikováno: 10.11. 2010 - 08:13
Možná že jsem kecal, problém jsem řešil už před nějakým časem a ještě se jednalo o model z Catie V4, který jsem převáděl do V5 a následně do STEPu. Takže ve V5 to možná byla sestava a nikoliv part s několika body. Nyní to nemám možnost vyzkoušet.
Každopádně se STEPem se dá dělat víc. V novém způsobu licencování už by měl být translátor v základu, ale my jsme jej ještě museli dokupovat (ST1).
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1305] | Publikováno: 11.11. 2010 - 13:05
ST1 vlastníme, (o cenách se bavit nemá cenu :-D) ale i zde je stejný problém při exportu.

Jedinou možností je vyexportovat každé bodýčko zvlášť. Né že by to byl příliš veliký problém, ale řeším to jenom proto, protože to například ProEngineer 2001 zvládal naprosto bez problému.

PS: Abacus je software pro FEM, jen pro představu co s danýma mrtvolama vyvádím :-)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1306] | Publikováno: 11.11. 2010 - 20:17
Chtěl byste poradit s makrem na export jednotlivých Body? Anebo s makrem na rozebraní partu na Body, vytvoření sestavy a pak export do stepu?
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1312] | Publikováno: 15.11. 2010 - 09:58
Makro by bylo hezké, ale né vždy musí každé body prezentovat jednu součást. Co když bude jedno body navíc jen pomocné? Jde vytvořit makro tak, že překonvertuje do sestavy jen ty bodýčka, které vyberu? Nevím do jaké míry je Catia omezena komunikovat s VBasicem a už vůbec neznám příkazy (promenné) co catia využívá. Nemluvě o tom že v programování jsem těžký samouk.

Pokud někdy budete mít čas, můžete část kódu někdy zaslat, ale to už je téma do jiného vlákna fóra.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1315] | Publikováno: 15.11. 2010 - 12:11
To by vůbec nebyl problém. Body, které nechcete do sestavy, může mít v názvu třeba jen nějaký prefix (tím by dokonce šlo určit, do které sestavy se má Body umístit) nebo před generováním sestavy vyberete, které chcete.
Komunikace VB s Catií je velmi rozsáhlá, můžu říct, že v modulech MD / GSD lze naprogramovat možná 90% toho, co umí samotná Catie.
Jan Svoboda

Poslat zprávu | Profil
[#1316] | Publikováno: 15.11. 2010 - 12:23
Dobrý den,
podobné makro jsem nedávno vytvářel, můžete se podívat na obrázek.
Pokud by Vás to zaujalo, tak mě můžete kontaktovat na můj mail.

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.