Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Uzamčení stromu, aby mi jej nerolovalo kolečko když jsem kurzorem v ploše modelování

UživatelPříspěvek
Petr Mahdal

Poslat zprávu | Profil
Datum: 14.4. 2025 | Zobrazeno: 240x
Konfigurace CATIA: V5 R21

Text dotazu:
Ahoj, nově se učím s Catií, předtím jsem roky pracoval v Solidworksu a Inventoru. Měl bych prosbu, dá se nějak uzamknout strom, aby se mi neroloval kolečkem myši, ikdyž jsem najetý kurzorem na modelu a ne na stromu? A druhý dotaz, dá se nějak nastavit zoomování, aniž bych u toho musel mačkat tlačítka, aby mi zoomovalo vyloženě pouze rolováním kolečka bez dalšího mačkání tlačítek? Ve většině 3D CAD solidworks, inventor, toto je normálně naprogramováno v defaultu. V Catii je neštastné a nelogické, aby mi kolečko rolovalo bez kliknutí strom, místo plochy v modelu. Když už, tak by mělo být rolování stromu pouze v tom případě, když na něj najedu kurzorem a ne když jsem kurzorem úplně mimo strom a jsem na modelu. Mělo by přece automaticky rolovat model, ne strom :-) Pokud to nejde ve verzi R21, jde to v nějaké novější?
Předem děkuji všem za rady.

PTM

Poslat zprávu | Profil
[#7250] | Publikováno: 15.04. 2025 - 14:49
no you cant change scroll to zoom part.
use default patter ( 2 mouse button or midle +ctrl)
its very logic, bcause you can have very long tree. and scroll tree very usefull on scroll mouse, and you def catia button you can move+rotate+zoon on one press midle button
Petr Mahdal

Poslat zprávu | Profil
[#7251] | Publikováno: 15.04. 2025 - 15:31
It is logical to have the tree separated from the desktop and scroll the tree only when I have the cursor on the tree. The fact that the tree scrolls when the mouse cursor is on the desktop is absolutely illogical and a fatal mistake of the developer of this software. No other 3D CAD software works this badly
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7252] | Publikováno: 16.04. 2025 - 18:58
Dobrý den,

ovládání modelu / stromu je od počátku verze 5 až do teď pořád stejné, dokonce i V6 to má identicky, ale jako v každém CADu jde hlavně o zvyk. Kdysi dávno jsem pomalu odmítal myš s kolečkem právě kvůli tomu, že se mi s ní v Catii špatně klikalo :-)
Navíc na zoom stačí jen na zlomek vteřiny dvě tlačítka, pak už si zoomujete jen pohybem myši, a ve finále je to rychlejší než točit kolečkem.

Kdybyste začínal na Catii a pak přecházel na něco jiného, taky by vám to přišlo nelogické. Možná to není ideální, ale nemusíte (díkybohu) mačkat žádnou jinou klávesu pro např. rotaci či posunutí).
Navíc je velmi dobře vyladění otáčení, NX je proti tomu naprosto šílené - uděláte pohyb myší tam a zpět, ale model se nikdy nevrátí do výchozí polohy, vždycky zůstane pootočený jinak než na začátku.

Samozřejmě zoom pomocí kolečka funguje prakticky ve všech jiných aplikacích, takže člověk to dělá intuitivně všude. Další možností je mít SpaceMouse nebo SpacePilot - tam potom myš máte jen na výběr features a nějaký pohyb neřešíte.

V každém případě přeju hodně zdaru při učení

PS: Inventor a Solidworks nesahají Catii ani po paty, tak nějaké zoomování kolečkem po ní nesmíte chtít :-)

Petr Mahdal

Poslat zprávu | Profil
[#7253] | Publikováno: 17.04. 2025 - 09:24
To není o zvyku, já pracoval v posledních 20 letech v různých 3D CAD, od ProE, přes Inventor až po Solidworks. Je to o tom, že díky tomu můžu objektivně a věcně srovnávat, než někdo kdo pracuje jen v Catii a je zaslepeny zvykem na jednu věc, i když je neproduktivní a nelogická. Škoda je, že něco krkolomného a špatně ovladatelného, co někdo kdysi nějak vymyslel, nezaznamenalo pokrok ani po desítce let. Probůh, kvůli zoomu mačkat dvě tlačítka a ještě u toho tahat myš je naprostá šílenost a to, že lze používat SpaceMouse, stejně jako u všech dalších 3D CAD systémů, tuto krkolomnost neomlouvá (ještě aby SpaceMouse používat nešla). Další absolutně nelogická věc je, že když pracuji s modelem a jsem kurzorem myši v pracovní ploše modelu a NE v prostoru stromu, tak mi při rolování lítá strom jak blázen, místo toho aby mi to rolování ovládalo pracovní plochu modelu. Přitom by stačila tak jednoduchá věc, defaultně oddělit strom od pracovní plochy a rolovat strom, jen když na něj najedu kurzorem a v případě že jsem kurzorem na pracovní ploše modelu, tak ovládat pracovní plochu modelu, NE strom :)
Progres v Catii je těžko hledatelný i v absenci mnoha funkcí, konfigurací, specifikací, tolerancí, vazeb, nebo v modelovaní děr, kde nejsou standardizované díry pro různé typy normovaných šroubů, atd atd, to je návrat patnáct let zpět, stejně tak ikonky zaspaly v době Windows 3.11, neproduktivita práce, věc, kterou dělám jinde jedním klikem tady dělám pěti kliky.. Progres u navrhování strojů a strojních součástí, objemovém modelovani je minimální a zaostává za konkurencí ve všech směrech.
Je vidět, že je Catia software určený hlavně pro tvorbu ploch, kde má své místo při návrhu hodně tvarovaných dílů, ale to je tak asi jediné místo, na co je to produktivně použitelné. Ve všech ostatních odvětvích, návrzích strojů, strojních součástí, sestavách, objemovém modelovaní, výkresech, atd je Catia špatná, svou neproduktivitou a absencí mnoha věcí bohužel Catia zaostává za konkurencí jako je Creo, Solidworks, Invetor, což je vidět i u naprosté většiny firem, jež používají pro návrhy složitých strojů, sestav linek a strojních součástí právě tyto technicky pokročilejší a produktivnější 3D softwary, které Catii jednoznačně poráží.

Tímto Vám nechci Catii nijak kritizovat, máte tu vytvořené hezké fórum, jen Vám píšu objektivní realitu díky zkušenostem z jiných CAD systémů a věřte, že až jednou začnete profesně pracovat v těch 3D CAD softwarech, které jsem uvedl výše, Vám už bude vše co jsem napsal zcela jasné, i když se Vám to tak teď možná nezdá :)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7254] | Publikováno: 17.04. 2025 - 14:53
Ad kolečko a rolování - uznávám, že by se to dalo změnit tak, aby rolování zoomovalo model nebo strom, podle toho, kde mám kurzor.

Nicméně, pořád to součané ovládání není nic, na co by se nedalo zvyknout.
Zmáčknu kolečko - pohybuju modelem
Přimáčknu a držím levé nebo pravé (ano, fungují obě stejně, i pro leváky) - otáčím modelem
Přimačku a pustim levé nebo pravé - zoomuju

Kolečkem pohybuju stromem (CTRL + kolečko zoomuje strom) a může mít kurzor kdekoliv.

Takže jediná zdánlivá nevýhoda (dle toho běžného zvyku) je, že zoom nejde točením kolečka. Dělám s tím 20 let a opravdu mi to nevadí a mám kolem sebe další lidi, kteří vystřídali / střídají jiné CADy, a nemám pocit, že by to vnímali nějak negativně (a samozřejmě jsem si sám vyzkoušel spoustu jiných CADů/3D toolů, kde se kolečkem zoomovat dá).

Catia je jeden ze dvou top CADů spolu s NX (Creo začíná dotahovat), vše ostatní jsou CADy nižší úrovně. Používá se zejména v Automotive a Aerospace, takže ano, je to také kvůli pokročilému plošnému modeláři a hlavně možnostem silně pokročilé parametrizace.

To je dalším důvodem, proč Catia postrádá katalogy běžných strojních součástí, standardizovaných děr, atd. Ono se totiž spousta věcí dá dodělat pomocí vlastních katalogů založených na generických modelech a konfigurace, a protože OEM mají každý své standardy (spojovací materiál, materiály atd), je default nechaný jako tak trochu neotesaný špalek a každý si pak dodělá to své podle toho, co potřebuje.

Prostě není to CAD pro klasickou strojařinu nebo pro skládačky z hotových komponentů typu výrobní linka, jako jsou Inventor nebo SolidWorks, ale zase umí jiné věci, o kterých se těm slabším může jen zdát.
Pokud někdo zkouší Catii pro běžnou strojařinu, a není k tomu donucen (OEM, plochy), tak bude narážet.
I u nás mám Catii jen pro vývoj, ale vše ostatní (linky, zkušební přípravky,..) se dělají v jiných CADech.

A k ikonkám - ano, vypadá to jako W3.11, ale zase je to 20 let stejné, a nemusíte při každé nové verzi předělávat manuály, metodiky, přeškolovat...

V nových releasech nemizí staré funkce, vždy se jen rozšiřuje - takže i tady to něco do sebe má.

Btw, podpora V5 se blíží konci (uvádí se rok 2030), takže všechny zásadně nové věci už se přidávají jen do V6, která je ve více ohledech úplně jinde.

Petr Mahdal

Poslat zprávu | Profil
[#7255] | Publikováno: 17.04. 2025 - 16:30
Shrnul jste to velmi pěkně a prakticky jsme se shodli na totožném. Já si představoval, že Catia je jako 3D CAD plnohodnotným programem pro klasickou strojařinu, včetně všech modulů strojních součástí, normalizovaných děr atd, proto mé předchozí zklamání, nicméně rozumím, že je ten CAD specializovaný spíše na jiné věci jako je např. tvarování a řízení složitých ploch
PTM

Poslat zprávu | Profil
[#7256] | Publikováno: 21.04. 2025 - 13:18
Uživatel cituje z příspěvku #7253:
'To není o zvyku, já pracoval v posledních 20 letech v různých 3D CAD, od ProE, přes Inventor až po Solidworks. '

if you work, you must know what many of this program use alternative keys for zoom pan and rotate. if you dont know it- you work not so long.
for catia u can use middle mouse and rbm or ctrl,shift and alt to all movements. and if you want tree separate... try P1 config.
for example i use ctrl and alt in sw and catia and dont use scroll( or use it minimally)
Jakub Dědík

Poslat zprávu | Profil
[#7257] | Publikováno: 23.04. 2025 - 14:33
S tím zoomováním jsem také bojoval když jsem přešel ze Solidworku. Po pár měsících práce na sestavách a jednoduchých dílech jsem zjistil že to vlastně není tak zlé. Jednak střed otáčení je tam kde kliknu kolečkem a né někde mimo model. Má to své mouchy jako že se nedá střed klikat na preview plochy. Nemusím mačkat klávesy - posouvání, zoom, rotace je krásně jedna ruka, dva prsty.

Pak je v Catii pár skrytých nastavení co pomáhá, jako třeba že si vypnu zoom stromu pokud kliknu na větev. Začátečníkum se tohle děje často a pak neví co s tím.

Pokud budete porovnácat čistou Catii jak jí stáhnete z Dassaultu tak to používání je špatný. Takhle ale žádná seriozní firma Catii nepoužívá. Mají vlastnoručně nastavený enviroment s hroumadou modulů navíc na správu dat, maker, automatizací, katalogů apod.

Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.