Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

copy / paste v sestavě

Kompletní přehled příspěvků v tématu copy / paste v sestavě řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Lukáš Vašíček

Poslat zprávu | Profil
Datum: 23.4. 2024 | Zobrazeno: 226x
Konfigurace CATIA: V5-6R2022

Text dotazu:
Dobrý den,

mám sestavu, která má v sobě obsažený větší množství dílů, když chci rozkopírovat nějaký díl, tak dám normálně Ctrl+C vyberu vrcholovou sestavu a dám Ctrl+V, tím se mi rozkopíruje.. dá se nějak vyhnout tomu vybírání vrcholové sestavy, aby se prostě vložil do té sestavy ve které je automaticky?

Jde mi o to, že v té sestavě je třeba 500 dílů, já kopíruju ten na konci stromu a pak musím vyjet až úplně nahoru ve stromě, abych klikl na nadřazenou sestavu do které se to má zkopírovat, a pak jedu zase dolů, kam se vloží ten rozkopírovaný díl.. neustále scrolluji ve stromu nahoru a dolů, to bych chtěl nějak zjednodušit, jde to? Abych prostě rozkopíroval díl jen tím že se na něj postavím a dám ctrl+c and ctrl+v a zůstal mi v té dané sestavě v které je obsažený bez nutnosti vyjíždět ve stromě úplně nahoru a klikání na ní.

děkuji.

Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#7189] | Publikováno: 24.04. 2024 - 11:02
Zdravím,
To co hledáte se jmenuje "Fast multi Insantion" - najdete v příkazech - odtud si to můžete vytáhnout na nějaký nástrojový panel, nebo si nastavit klávesovou zkratku ;-)

Přiložené soubory:
Fast-Multi_Instantion_insert.p

Přiložené obrázky:

Lukáš Vašíček

Poslat zprávu | Profil
[#7190] | Publikováno: 24.04. 2024 - 11:42
Paráda, funguje to skvěle, přesně tohle jsem potřeboval, díky.

Ještě bych měl k dané věci jeden dotaz a to:
Když si takhle rozkopíruju ty díly v jednotlivých sestavách/podsestavách a chci nějaký z nich někam posunout v 3D prostoru v té dané konkrétní podsestavě ve které NEJSEM zrovna aktivní. Lze nějak udělat, že si kliknu ve 3D na ten díl (part), použiju zkratku nebo nějakou funkci a aktivuje mě to (proklikne) rovnou do té sestavy/podsestavy ve které se díl nachází abych mohl v rámci té podsestavy rovnou v prostoru hýbat pouze s tím dílem, nikoliv s celou sestavou/podsestavou?
Momentálně totiž když chci někam přesunout ten díl, tak musím ve stromě najít tu sestavu/podsestavu ve které se díl nachází a poklikat na ní, abych se do ní proklikl a pak teprve pohyboval se samostatným dílem. Zase bych chtěl eliminovat to hledání ve stromu a proklikávání se.. Snad jsem to popsal aspoň trochu srozumitelně, jsem v Catii nový, tak ty terminologie moc neovládám.

děkuji.
Carlos.H

Poslat zprávu | Profil
[#7191] | Publikováno: 24.04. 2024 - 14:53
Dobrý den,
také se může hodit ať už v sestavě, tak v partu používat zobrazení části stromu ve zvláštním okně.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7192] | Publikováno: 24.04. 2024 - 17:16
Ještě k tomu vkládání...

Stačí si part zkopírovat jednou a pak jen vkládat do sestavy, zůstane ve schránce i po vloženi. Stačí jen označit sestavu kam se vkládá, nemusíte pokaždé znovu označovat a kopírovat part.

Také se dá vložit třeba prvních 10 instancí, pak je zkopírovat všechny do schránky a vkládat po deseti a více - podle toho kolik jich zkopírujete :-)

Jinak pak samozřejmě to Fast multi instantion.
Lukáš Vašíček

Poslat zprávu | Profil
[#7193] | Publikováno: 25.04. 2024 - 13:23
Děkuji, open-sub tree zní jako částečné zjednodušení, člověk aspoň nemusí hledat v těch z různých podsestavách tu, s kterou zrovna pracuje, ale jelikož moc dlouho s jednou podsestavou nepracuji, tak nevím jak moc využiju.

Co se týče vládání dílů, to vím, že zůstává po zkopírování ve schránce a jde vkládat vícekrát, ale já mám obrovské stromy s hromadou dílů a duplikuju různé díly v různých podsestavách, takže spíš se mi na to hodí to Fast multi instantion, to funguje parádně.

Ale furt ještě bojuji s tím, abych si nějak rychle aktivoval tu sestavu/podsestavu, ve které ten díl je a mohl sem s tím dílem pohybovat bez toho, aniž bych musel hledat tu sestavu ve stromě.
teď to dělám tak, že kliknu ve 3D pravým na díl -> Center graph -> najde mi to kde se v tom stromě nachází ten díl a já pak vyjedu nahoru a poklikám na tu nadřazenou sestavu toho dílu, abych se do ní aktivoval a mohl s ním hnout v rámci té podsestavy.
Kdyby ale šlo kliknout na díl ve 3D a jen použít nějakou zkratku nebo příkaz a rovnou mě to aktivovalo tu nadřazenou sestavu bez nutnosti hledání ve stromu, tak by mi to ušetřilo ve výsledku dost času.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7194] | Publikováno: 26.04. 2024 - 17:05
Na to by se dalo napsat jednoduché makro, ale konkrétně tohle je fakt oříšek. Zápasil jsem s tím, když jsem potřeboval v makru aktivovat prostředí assembly design, aby se dalo kopírovat do/ze schánky (v makru to funguje obráceně než normálně), a vždy se mi podařilo aktivovat jen instanci (ten mezičlánek mezi partem a sestavou) - a to stačilo.

Ale aktivovat sestavu prostě nevím jak. V menu je příkaz Edit, který dělá to samé co dvojklik, ale když se použije v příkazovém řádku jako c: Edit, tak to hlásí unknow command, a v makru se to chová stejně - nic se nestane.

...
...
...

...nedalo mi to a zase jsem se ponořil do bádání a objevil příkaz Activate Parent, který dokáže přenést aktivitu z aktivní instance na rodičovskou sestavu - to mi chybělo cca 10 let. Buď to neexistovalo nebo jsem to přehlédl.

Takže by pak makro bylo něco ve smyslu:
1) po spuštění dvojklik na part v sestavě, co se má aktivovat - aktivuje se part design (to je podmínka)
2) makro zjistí instanci partu a označí ji
3) makro zavolá příkaz StartWorkbench a spustí se assembly design - tím se aktivuje instance partu (předtím musí být aktivní part, jinak to otevře novu prázdnou sestavu)
4) a nakonec se tím Activate parent aktivuje rodičovská sestava - voila

Trochu kostrbaté, ale nic lepšího nenabídnu.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.