Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Obrábění v sestavě

Kompletní přehled příspěvků v tématu Obrábění v sestavě řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Jakub Bada

Poslat zprávu | Profil
Datum: 15.9. 2021 | Zobrazeno: 3087x
Konfigurace CATIA: 5-6R2016

Text dotazu:
Zdravím,

chci se prosím zeptat, zda jdo obrábět v sestavě tak, aby se mi obrábění nepropisovalo na výkres dílu.

Díky.

František Němec

Poslat zprávu | Profil
[#7007] | Publikováno: 15.09. 2021 - 10:30
Postup, ktorý používame je nasledovný:
1. vytvoríme zvarenec aj sprídavkami
2. z takto vytvoreného zvarenca vytvoríme asociovaný part
3. asociovaný part obrobíme

Neviem, či existuje iný alebo lepší spôsob, u nás toto funguje...
Jakub Dědík

Poslat zprávu | Profil
[#7008] | Publikováno: 15.09. 2021 - 10:33
Zdravím, nejsem si jistý jestli rozumím správně otázce, ale jestli používáte v sestavě díly před obrobením a po obrobení nejjednodušší podle mě je si vytvořit scény kde definuji co je za díly viditelné a výkresy navážu na scény ze sestavy (naklikají se při tvorbě pohledu) ... - relativně křehké pokud si to ručně reviduji po změnách

Nebo použít modify links v pohledu kde si pak naklikám díly co mají být vidět - docela křehké když se ubírají a přidávají díly

Nebo použít Overload properties a zneviditelním díly co mě nezajímají - hodně křehké na updaty, přidávání a ubírání dílů, doporučuji pak používat naklikávání přímo v sestavě né na výkresu
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7009] | Publikováno: 15.09. 2021 - 10:41
Dobrý den,

tím "obráběním" máte na mysli assembly features? Pokud vím, tak s tím nelze nic udělat. Výsledná geometrie modelu bude vždy ovlivněná použitou assembly feature. Jejich velká nevýhoda navíc je, že ji lze editovat pouze v tom partu, kde je vytvořena.

Nevím o nikom, kdo by je (možná vyjma assembly symmetry), používal. Místo toho mají firmy, které pracují s obráběnými svařenci vyvinuté vlastní speciální metodiky na základě živých allcatpartů.

Všechny vstupy do svařence jsou modelované bez obrábění (někde s úkosy pro svaření). Tyto jednotlivé díly pak vstupují do dalšího modelu - svařence jako kopie s linkem (zachování asociativity) a všechny obráběcí operace jsou pak vytvořené až na tomto finálním dílu.

Většinou k tomu používají jednoduchá makra, které dokážou v sestavě přepínat mezi zobrazením jednotlivých dílů a výsledným svařencem (deaktivace komponentů pomocí Activate/Deactivate node a příkazu Save activation state).
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#7015] | Publikováno: 15.09. 2021 - 13:54
Zdravím,
Děláme to přesně jak popisuje pan Cinert. Lze to celkem dobře ovládat i bez makra pomocí předdefinovaných klávesových zkratek na activate/deaktivate terminal node.
Model, do kterého jsou nalinkovány vypublikované výsledné tvary dílů (s linkem) má stejnou identifikaci jako celá sestava s nějakým rozlišovacím znakem - např. písmenným "záčíslím" - dle vnitřní organizace firmy.

Výkresy jednotlivých dílů jsou tak bez obrábění, ve výkresu (pohledu) sestavy před obrobením se zhasne model obrobené sestavy a naopak ve výkresu (pohledu) sestavy po obrobení se naopak zhasnou jednotlivé díly (např. přes overload properties).

Celkem výhodné se mi jeví ještě v modelu obrobené sestavy obráběné plochy obarvit kontrastní barvou (ve stromě celé odebírací featury)


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.