Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Multi-section body booleovskými operacemi

Kompletní přehled příspěvků v tématu Multi-section body booleovskými operacemi řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
Datum: 10.3. 2021 | Zobrazeno: 3970x
Konfigurace CATIA: Catia V5-6 2018

Text dotazu:
Zdravím,
Jde nějak v Part body sloučit dvě tělesa do jednoho, když tyto nemají žádný dotyk (příp. tečný, čárový ap.)?
Jde mi o to, abych hromadu Body s mrtvolami oříznul naráz jednou plochou a nemusel krájet jedno těleso po druhém. V případě svařenců jsou mezi nimi ponechány mezery (pro svařování). Catie nenalezne průsečík a nedokáže to proto sečíst (assembly, add ap.).
Současně bych rád zachoval jednotlivá Body, aby když se jeden díl změní, mohl se najít dle jména a jednoduše nahradit (bez nového vytváření celé "sestavy")

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6936] | Publikováno: 10.03. 2021 - 13:16
Dobrý den,

tohle přece jde úplně běžně. Na to, aby se objemy sečetly, se nemusí protínat. Co naopak způsobuje problémy, je (někdy) tečný kontakt (to se řeší tak, že se v místě tečného kontaktu lokálně přídá / ubere třeba 0,002mm, což už Catii stačí na provedení operace).

Pak exstuje ještě operace assembly cut, kdy v jednom partu definujete plochu / rovinu řezu, a to se pak zpropaguje do vybraných partů. To má ale nevýhodu externích linků a nemožnost editovat řez partem samostatně bez otevření celé sestavy.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6937] | Publikováno: 10.03. 2021 - 13:21
Ještě dodám, že na to existuje celá řada metodik. Jedna z nich je, že v sestavě jsou nejdřív všechny jednotlivé díly (např. svařence), a jako poslední samotný svařenec, kde jsou jen nakopírovaná všechna Body s linkem, a dál jsou přidané operace obrábění. Part svařence pak vstupuje do další urovně sestavy jako samostatný díl, a tak dále až k finálnímu dílu.

Pak jsou k tomu makra, která využívají funkci Load / Unload v kombinaci s příkazem Save component activation state, který podrží stav Load / Unload i po uložení a znovuotevření (samotný Save to neřeší). Tímto způsobem se pak dá snadno přapínat mezi zobrazením dílčí svarky - svařenec.
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6938] | Publikováno: 10.03. 2021 - 16:35
Zdravím,
Máte pravdu, že u jednoduchých sestav mi funguje multi-section body sčítáním těles bez problému. Ale narazil jsem u složitějších svařenců z různých profilů a plechů, že mi to nechce udělat. Možná mu vadí, že plech končí na ploše jiného plechu (tečný kontakt dvou ploch)? Zatím jsem to řešil vyvoláním průsečíku fcí thickness, ale dalo mi pokaždé dost práce najít, kterou plochu takto ošetřit. Zdaleka to neudělá ve všech případech takového kontaktu.
BTW externím linkům mezi díly se u této práce potřebuji vyhnout - proto ne assembly cut.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6943] | Publikováno: 12.03. 2021 - 21:42
O těch tečných kontaktech jsem psal o dva příspěvky výše. Na to je třeba dávat pozor nebo to nějak metodicky ošetřit (modelovat s předem definovanou vůlí mezi svarky). Nejvíc vadí čárový, tedy i tečný kontakt.
Dá se to řešit tak, že na potencionálně "nebezpečné" plochy se aplikuje thickness s hodnotou 0 a naváže se na jeden společný řídící parametr, a při problémech se pak jen laboruje s hodnotou, kdy už to projde.

Najít problematickou plochu jde jen postupným přidáváním. To se dá i automatizovat - makro, které bude postupně přidávat svarky pomocí boolean Add. Když operace neprojde, Body se vynechá a tak postupně až nakonec. Kontaktní plochy mezi svařencem a zbylými Body se pak lokálně ošetří.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.