Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Kinematika trojúhleníku s jedním fixním bodem

Kompletní přehled příspěvků v tématu Kinematika trojúhleníku s jedním fixním bodem řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Brendn

Poslat zprávu | Profil
Datum: 3.4. 2019 | Zobrazeno: 6667x
Konfigurace CATIA: V5-6 R2016, KIN

Text dotazu:
Dobrý den,
potřeboval bych pomoct/poradit ohledně jednoduchého mechanismu. Jedná se o trojúhelníkový rámek. Jeden bod je pevný (kolem něj se vykonává pohyb), další body jsou pomocí nastavovací tyče (na obr hřídel 1 a 2) spojené s posuvnými elementy (nejsou na obr), které určují vychýlení rámku. Nedaří se mi u mechanismu dosáhnout 0° volnosti, stále mám 3° volnosti při zavazbení dle obrázku. Je mi jasné, že zelené hřídele se mohou stále otáčet kolem své osy = 1° volnosti. Lze jej nějak odstranit nebo pro mechanismus ignorovat? Vazba rovina po rovině bohužel nelze použít, protože když vytočím rám např. pomocí hřídele 2, rovina s hřídelí 1 už nebude rovnoběžná.
Nebo to mám řešit úplně jinak, například pomocí Axis systému pevného dílu - čepu? Protože ten by se dal využít s podmínkami, že max vychýlení kolem osy Y a Z budou např. 3°. Opravdu nevím jak dále, v kinematice jsem naprostý lajk.
Mám to do diplomové práce a bohužel na tomhle stojím...

Děkuji,
Tomáš.

Přiložené obrázky:

Roman

Poslat zprávu | Profil
[#6640] | Publikováno: 05.04. 2019 - 09:59
Zdravím,
je potřeba zaměnit ty sférické vazby (hřídel+rám) za vazby "Universal joint" (je to vlastně Hookův kloub nebo také kardanův kloub). Tato vazba zamezí rotaci táhel kolem vlastní osy a sníží tedy celkový počet stupňů volnosti o 2. Zbytek budou hnací vazby.
Brendn

Poslat zprávu | Profil
[#6643] | Publikováno: 05.04. 2019 - 16:59
Dobrý den,
děkuji za reakci.
Později jsem zkusil Universal joint a mechanismus mi šel rozpohybovat. Bohužel mi ale nejde rozpohybovat správně - poprvé mi to šlo, ale podruhé už jsem asi udělal nějakou jinou vazbu (osa x osa) a už se mi hýbal špatně. Správně se má mechanismus pohybovat vždy pouze pomocí jedné nastavovací tyče - když hýbu s první tyčí, druhá tyč je pevná a její střed a střed kulového čepu (fixní díl mechanismu) spolu vytvářejí osu, kolem které se má mechanismus natáčet. Naopak když pohybuji druhou tyčí, první tyč se nepohybuje a její střed spolu se středem kulového čepu vytváří osu, kolem které se mechanismus vykyvuje druhým směrem...
Nyní se mi podařilo mechanismus zavazbit tak, že jedna nastavovací tyč funguje správně (druhá se při pohybu první nehýbe), ale když pohybuji s druhou tyčí, pohybuje se i první a pohyb mechanismu je špatně... zkusil jsem to zobrazit na přiloženém obrázku.
Mohl byste mi poradit, jak správně vytvořit dané Universal jointy?
Děkuji za radu,
Tomáš.

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.