Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Barva kurzoru a přehled klávesových zkratek

Kompletní přehled příspěvků v tématu Barva kurzoru a přehled klávesových zkratek řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Jaroslav Mašek

Poslat zprávu | Profil
Datum: 27.3. 2019 | Zobrazeno: 6862x
Konfigurace CATIA: V5-6R2014

Text dotazu:
Dobrý den.
Omluvte mé začátečnické dotazy, ale učím se Catii necelý měsíc.
Aktuálně bych potřeboval poradit se dvěma problémy.
Jednak jsem si vytvořil nějaké ty klávesové zkratky. Protože ale dříve v Inventoru jsem měl trochu odlišné postupy, jsou pro mne některé ty zkratky nové. Rád bych proto měl rychlý přístup k nějakému alespoň výpisu vytvořených zkratek.Existuje v Catii příkaz pro zobrazení všech aktuálně nastavených klávesových zkratek?
Druhou věcí, která mi na práci s Catií vadí skoro nejvíc, je zobrazení kurzoru při práci v náčrtu. Pokud se při tvorbě profilu pohybuju mimo součást, není to změně barvy pozadí problém. Ovšem pokud najedu nad součást, je většinou problém s vidtelností kurzoru (taky už nejsem nejmladší), natož pak abych poznal, zda mám aktivní nějaký úchop. Jde nějakzměnit barvu kurzoru? Zatím jsem tuto možnost nenašel a ani zkušenější kolegové neví.
Předem děkuji za odpovědi.
Mašek

Přiložené obrázky:

Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6629] | Publikováno: 28.03. 2019 - 10:32
Zdravím,
Změnit barvu kurzoru neumím, tak bych šel opačným směrem. Snadno lze změnit styl zobrazení náčrtu. Podle toho, zda se chceme chytat pozadí (součásti atp.), což je základní nastavení (vřele se nedoporučuje, když chci něco použít v náčrtu, nejdřív to do něj vyprojektuji, bývá to stabilnější). Potom zobrazovat pozadí, ale nechytat se ho a třetí zoobrazovat pouze obsah náčrtu.
Bývá to rozbalovací menu s těmito třemi volbami - viz. přiložený obrázek.
Kurzor je např. při volbě 2 vidět docela dobře...

Přiložené obrázky:

Jaroslav Mašek

Poslat zprávu | Profil
[#6630] | Publikováno: 28.03. 2019 - 13:44
Uživatel odpovídá na příspěvek #6629:

Děkuji za odpověď. To už je pro moje staré oči něco jiného. Už jsem si na to stihnul udělat další zkratku.
Čímž se dostávám k další části mého dotazu. Jak rychle vypsat nastavené zkratky?
Sice některé časem opustím, ale nechci si je přepisovat než si na ně trochu zvyknu....
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6631] | Publikováno: 28.03. 2019 - 20:53
Dobrý den,

to je tedy celkem oříšek. Vzhledem k tomu, že se klávesová zkratka nedá vytvořit makrem, nebude možné je tímto způsobem asi ani vypsat.

Klávesové zkratky jsou uložené v jednom ze souborů nastavení FrameConfig.CATSettings nebo FrameGeneral.CATSettings (mimo jiné to drží i polohy a obsah toolbarů). Jsou to ale binární soubory a nelze v nich jednoduše seznam zkratek najít.

Jaroslav Mašek

Poslat zprávu | Profil
[#6633] | Publikováno: 29.03. 2019 - 13:08
Uživatel odpovídá na příspěvek #6631:

Děkuji za odpověď.
Zkusil jsem najít Vámi uvedené soubory. Oba spolešně jsem našel jen na síťovém disku, kde jak se domnívám je uložena firemní konfigurace a kam nemám právo zápisu.
Soubor FrameGeneral jsem na lokálním disku našel jen v cestě "C:\Users\jmasek\AppData\Roaming\DassaultSystemes\3DXMLPlayer\19.13.17311\CATSettings". Je podstatně menší (2kB vs 161 kB na síti) a při otevření v Notepadu mi i přes mé krátké zkušenosti s Catií nepřijde, že by obsahoval záznam zkratek. Navíc datum vytvoření i změny jsou z doby před mým nástupem do firmy. Soubor FrameConfig jsem na lokálním disku nenašel.
Budu se s tím muset nějak poprat. Na standardní zkratky Catie jsem našel například tohle - https://shortcutkey.net/catia-v5-shortcut-keys/.
Ale na uživatelské zkratky nacházím jen popis jejich vytvoření. Asi mi nezbude než průběžně změny zapisovat do Rychlých poznámek.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6635] | Publikováno: 31.03. 2019 - 22:25
Třeba se časem naučíte bez zkratek žít. Podle mě je to jen otázka zvyku z jiného CADu. Catia má tak dobře zapamatovatelné a intuitivní ikony, že podle mě není nutné zkratky používat. Já měl svého času jen jednu jedinou, a to na příkaz Hide/Show.

Navíc každá funkce má možnost opakování po ukončení, a tak není nutné na ikony klikat tak často.
Jaroslav Mašek

Poslat zprávu | Profil
[#6636] | Publikováno: 01.04. 2019 - 15:51
Uživatel odpovídá na příspěvek #6635:

Dobrý den.
Souhlasím s tím, že není problém si ikony Catie zapamatovat, to jsem za ten měsíc vcelku zvládnul. Opakování příkazu pak považuji za standard pro všechny CADy. A máte pravdu, že si nesu různé „zlozvyky“ z předchozího CADu.
Jenže v Catii si nastavuji klávesové zkratky právě proto, že jsem je v Inventoru nepotřeboval. Tam jsem měl hned v místě kurzoru dostupnou řadu aktuálně potřebných příkazů z místní nabídky, nastavitelné směrové nabídky nebo doporučené nabídky.
A proto se snažím tuto funkčnost v Catii nějak dohnat.

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.