Naklonění profilu v průběhu radiusu
Uživatel | Příspěvek |
Aleš Dostál ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
Datum:
12.10. 2018
| Zobrazeno:
7425x Konfigurace CATIA: V5-r26, MD2 Text dotazu: |
Ing Jan Cinert ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#6565]
| Publikováno:
12.10. 2018 - 19:22 Dobrý den,
podle obrázku bych řekl, že se snažíte hranu zaoblit pomocí fce Sweep (Explicit) s profilem ve tvaru kružnice s R7,5. Naklonění profilu se u Sweepu dá řídit pomocí tzv. Spine, ale to by vám v tomto případě stejně nepomohlo, protože guide má v zaoblené částí hrany menší poloměr než je délka profilu - výsledná plocha tak vždy sama sebe "nabourá". Já bych v tomto případě jednoznačně zvolil některou z funkcí Fillet pro zaoblení (podle toho jestli na tvaru existuje hrana nebo se jedná o dvě samostatné plochy). Plocha kde se potkávají rádiusy bude sice "degenerovaná", ale Catia si s tím bez problémů poradí. Správnější by bylo vytvořit nejprve obě části zaoblení R7,5 a až pak dodělat R5 (pravidlo od největšího k nejmenšímu). V místě setkání by pak R5 končil do špičky. Další elegantní řešení je volba "Blend Corner" u funkce Edge Fillet, kdy se vytvoří tzv. kufrový roh, viz Blend corner A nakonec si můžete oblast rohu libovolně vyříznout a dodělat podle libosti - Fill, Multisection apod. |
[#6566]
| Publikováno:
15.10. 2018 - 07:45 Dobrý den,
děkuji za pomoc. Jde o to, že šéf mě zkouší takovými záludnými úkoly. Dle jeho slov jde o jednoduchou geometrickou otázku... Vyzkouším Vámi napsané způsoby ,-) Děkuji za Váš čas |
Ing Jan Cinert ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#6567]
| Publikováno:
15.10. 2018 - 07:55 Já bych na tom nic zas tak "záludného neviděl", v podstatě jde o to přejet nějak oblast, kde exaktně definovaná geometrie neprochází.
I s tím Sweepem, co máte naznačený byl šlo jednoduše přidat oblast pomocí Add cutters (licence GSD), která vynechá místo kde se plocha protíná, a automaticky ho "zalepí". |
[#6568]
| Publikováno:
15.10. 2018 - 07:59 Super, děkuji za tip. |
Uživatel nepřihlášen
Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.