Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Viditelnost dílů podsestav v hlavní sestavě

Kompletní přehled příspěvků v tématu Viditelnost dílů podsestav v hlavní sestavě řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Hansoff

Poslat zprávu | Profil
Datum: 5.6. 2018 | Zobrazeno: 7178x
Konfigurace CATIA: V5-R24

Text dotazu:
Přemýšlím, jak nejlépe svůj dotaz popsat. Asi nejlépe bude začít příkladem.
V hlavní sestavě mám několikrát vloženou stejnou podsestavu (krajní polohy pohybu podsestavy). Pokud otevřu podsestavu a schovám (hide/show) v ní jeden díl (kryt), projeví se to v hlavní sestavě ve všech polohách podsestavy. Problém nastane, když chci kryt schovat jenom v jedné poloze podsestavy. Potom musím jeho viditelnost změnit v hlavní sestavě a tento díl je potom už nezávislý na nastavení viditelnosti v podsestavě (v jedné poloze zůstane kryt viditelný, i když otevřu podsestavu a v ní kryt schovám). Že CATIA takto funguje jsem si už zvykl, ale moje otázka směřuje k tomuto:
Jak obnovit závislost viditelnosti/neviditelnosti dílů v hlavní sestavě aniž bych podsestavu smazal a znovu vložil do správné polohy?

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6499] | Publikováno: 05.06. 2018 - 11:31
Dobrý den,

je to tak jak píšete. Dokud nesáhnete na vlastnost Hide/Show u instance v hlavní sestavě, dědí instance stav, který je momentálně v podsestavě.

Mě přijde logické a správné, že nastavení ve vyšší úrovni přebíjí tu nižší (dědičnost), ale mělo by se to tak chovat už od začátku. Nyní je to tedy tak, že vychozí stav není ani Hide ani Show, ale instance přebírá stav z podsestavy, a jakmile na ní sáhnete, začne "přebíjet" to co je v podsestavě.

V minulosti se tohle měnilo, chovalo se tak např. i tak, že Hide-Show na hlavní sestavě vám skryl/zobrazil úplně vše (stejně jako např. když skryjete a zobrazíte celý geo set, také se všechna drátovka skryje a pak zobrazí). Každopádně je to zřejmě, jak říká DS, "chování systému" a nic s tím nejde.


No a jak z toho ven? Jestli to pro vás nebude tolik práce navíc, zkusil bych jít do scén - tam pak můžete mít v defaultu viditelné cokoliv a to co má být ve výkresu si přesně připravíte ve scéně.

Další možností je deaktivace vybraných uzlů, která se ale musí ukládat příkazem, a to už není úplně komfortní.
Hansoff

Poslat zprávu | Profil
[#6500] | Publikováno: 05.06. 2018 - 13:54
Dokud nesáhnu na Hide/Show ve vyšší sestavě, tak se chová jak bych chtěl (Visibilita podle podsestavy). A to nejdůležitější, co se snažím zjistit je, jak donutit vyšší sestavu zapomenout, že jsem na Hide/Show vůbec kdy sáhl. Tedy jak tuhle změnu vrátit zpátky - resetovat do původního stavu.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6501] | Publikováno: 05.06. 2018 - 21:25
Tak mám první postřeh...

Zkuste si podsestavu otevřít do nového okna a přetáhnout díl z ní do té samé podsestavy ale v okně s celou hlavní sestavou.

Viditelnost se okamžitě zresetuje...ale popadají vazby, pokud jsou nějaké vytvořené. Zkoušel jsem i Replace sebe samým dílem (replace in session), ale to už se nic nedělo.

Jinak jsem na jiných fórech našel jen to, že je to potvrzené standardní chování. Nic o tom, jak to resetovat...zkusím to ještě až se budu někdy večer opravdu "nudit".
Hansoff

Poslat zprávu | Profil
[#6502] | Publikováno: 06.06. 2018 - 06:48
Úplně stejně to funguje, když díl v dané podsestavě zkopíruju a původní vymažu. Vytvoří se nová instance, která nebyla v hlavní sestavě upravovaná... Ale vazby popadají také. Navíc jsou ty sestavy složitější a kopírovat díly, kdykoli někdo sáhne do hlavní sestavy, to je takové nešikovné.

Taky jsem procházel různá fóra, kde se řeší úplně stejný problém a výsledku jsem se nedobral. Budu rád za každý postřeh.
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6503] | Publikováno: 07.06. 2018 - 08:42
Zdravím, napadá mě místo Hide/show, používat activate/deactivate terminal nodes. Ale je to samozřejmě o nastavení a dodržování pravidel. Dát si klávesovou zkratku na tuto funkci atd.
Mimochodem, možná by Vám mohla pomoci funkce Graphics properties wizard. Sice je to jen vizualizace, kde má konkrétní feature nastavenou vlastnost (např. viditelnost) a pod čarou jaký je výsledek. Myslím, že kdyby se nastavilo všude "show" jak bývá implicitně, tak by to mohlo fungovat jako na začátku, ale vyzkoušeno nemám...

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.