Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

3D křivky

Kompletní přehled příspěvků v tématu 3D křivky řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Radovan Kuchař

Poslat zprávu | Profil
Datum: 26.2. 2018 | Zobrazeno: 7229x
Konfigurace CATIA: V5R19

Text dotazu:
Ahoj.Začínám se učit tvořit v plochách a použil jsem k tomu tutoriál s Mustangem P51. Vše šlo dobře až po Tutor. 4C na str. A-67 kde je třeba použít "Freestyle blend curve". Nechytá se mi na již vytvořené plochy a nevím co s tím. To je první žádost o pomoc. Ta druhá je o stránku dál na A-68 při tvorbě ocasních ploch.Při použití "3D Curve" se mi automaticky chytá do průsečíku základních rovin x-y, x-z a y-z. Nevím, někdy ale se nepřichytí. Když ale křivku potřebuji upravit, tedy posun jejich koncových bodů, mohu jen v "Right view" horizontálně měnit polohu, ale při "Front view" je to možné jak horizontálně i vertikálně. Zkoušel jsem si to mimo tento pokus v novém souboru a tam jak vertikální i horizontální směr funguje v obou pohledech. Máte radu? děkuji. Vím, že tu je podobné téma, kde pan Cinert odkazuje na použití křivky v GSD ve skicáři, ale nejsem si jist, že se tato křivka bude dát upravovat stejným způsobem jakok v prostředí FreeStyle.
Díky za pomoc. Radovan

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6436] | Publikováno: 26.02. 2018 - 20:33
Dobrý den,

nejsem specialista na FreeStyle, ale u Blend Curve bych už z principu předpokládal výběr bodu nebo křivky. Blend curve si automaticky přebere tangentu ze zvolené křivky a jejím koncovým bodem by mělo jít pohybovat (a zároveň měnit poloměr oskulační kružnice - tenzi).

U 3D Curve si dejte pozor na přepínače v dialogu - je jich tam spousta a častokrát se dají i kombinovat. Někdy se totiž proti očekávání checkbox (zatrhávací políčko) chová jako radiobutton (výběr) nebo obráceně. Podívejte se pozorně, jestli máte dialog na vašem PC nastavený stejně jako v tutoriálu.

Pak mě ještě napadlo, že může být použita funkce WorkOnSupport - ty by způsobovalo omezený pohyb pouze v jedné rovině.
Radovan Kuchař

Poslat zprávu | Profil
[#6438] | Publikováno: 01.03. 2018 - 14:24
Ahoj,
dík za rady.

K tématu "Blend Curve" , šlo tam opravdu o výběr "hran" ploch, které chceme touto vlastností propojit. Na bod to nefunguje. Potom se už dá dále pracovat s vlastnostmi napojení křivek podle potřeby.

3D Curve - Ten Checkbox nebo po jeho zapnutí a vypnutí mi nefunguje jako on off, stále chytá vazbu, ale když se jednou nazapne je vše v pořádku. (Spíš nějaká vada počasí :-) )

Funkci WorkOnSupport jsem našel jen v mmožnostech nastavení, ale neměla s tím nic společného.

Zaměřil jsem se nevím proč, na kompas. Na zapínání a uzamykání rovin a zvididelnění roviny. No, žádná vědecká práce to není, ale podle mě je ten háček tady v tom, protože potom jsem s tím neměl již problém, protože se daly body přesouvat v obou směrech ve všech třech pohledech Nárys-Bokorys-Půdorys.

Díky za čas a podporu

Radovan


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.