Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

vonkajšia väzba

Kompletní přehled příspěvků v tématu vonkajšia väzba řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
Datum: 25.7. 2017 | Zobrazeno: 7903x
Konfigurace CATIA: V6R13

Text dotazu:
Dobrý deň. Potreboval by som zaväzbiť diel v zostave vzhľadom na nadradenú zostavu. Musím ho dať len ako flexibilný alebo sa to dá aj inak? Napríklad keď ten diel vložím do tej nadradenej zostavy, zaväzbím ho a potom ho pretiahnem do podzostavy, tak nie je flexibilný len väzba je iná... Ďakujem.

Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6268] | Publikováno: 26.07. 2017 - 06:41
...ale aj tak flexibilnou väzbou sa nič nevyrieši, pretože poloha súčiastky sa v pôvodnej zostave nemení vzhladom na flexibilnú polohu v nadzostave.
jukom

Poslat zprávu | Profil
[#6269] | Publikováno: 26.07. 2017 - 08:23
Uživatel odpovídá na příspěvek #6268:

Dobrý deň, mňa jedine čo napadá je vytvoriť part v nadriadenej zostave. V ňom bude geometria pre väzbenie dielov, čiže aj pre part, ktorý je v podzostave. Potom nakopírovať tento part z nadradenej zostavy do podzostavy a tam ho už zaväzbiť. Z toho vyplýva, že bude síce zaväzbený v podzostave, ale riadený bude partom nadradenou zostavou.

Nenapadá ma iný spôsob, dúfam takáto rada pomôže
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6270] | Publikováno: 26.07. 2017 - 10:24
Dobrý den,

nevím jestli se V6 chová jako V5, ale u V5 šlo tohle řešit pouze přepnutím sestavy do módu Flexible.

Standardně se každá podsestava v sestavě chová jako tuhá (Rigid), tj. z pohledu nadřazené sestavy se díly v ní nemohou pohybovat, i když mezi nimi nejsou vazby. Zavazbením kteréhokoliv dílu z této podestavy na díl v úrovni vyšší sestavy pak dojde k pohybu celé této podsestavy. Vazební řetězec by pak měl být:

Díl v nadřazené sestavě ----> Hlavní díl v podsestavě (skeleton) ----> Ostatní díly v podsestavě

Pokud se sestava nastaví jako Flexible, de facto přestane existovat, pouze ve struktuře (stromu) jsou díly uvnitř této podsestavy, a vazby fungují jako kdyby sestava neexistovala, tj. berou se v potaz jak vazby mezi díly v podsestavě, tak vazby mezí dílem v podsestavě a dílem v sestavě o úroveň výše.

Typicky se toto používá, když má podsestava jeden stupeň volnosti (mechanismus), ale jeho polohu chcete řídit vazbou z vyšší úrovně. Podsestava je Flexible, nechá si posouvat se svými díly (mechanismus se pohybuje), ale ctí vazby mezi svými díly.


Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6273] | Publikováno: 28.07. 2017 - 10:14
Jukom-Ja nepotrebujem menit geometriu vzhladom na nadzostavu ale len aby boli medzi nimi väzby. A druhá vec že diel mám už vytvorený a už jepoužitý niekolko krát v rôznych zostavách... jednoducho potrebujem aby bol umiestenýv podzostave ale aby bol zaväzbaný v nadzostave pomocou väzieb...
Ján-Problem je že v podzostave sa u sa diel neposúva podlo posunutia dielu v nadzostave pri flexibilnej vazbe... ked zmenim polohu flexibilneho dielu v nadzostave tak v podzostave ostane na pôvodnom mieste.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6274] | Publikováno: 28.07. 2017 - 12:32
Pojďme si nejprve ujasnit pojmy...

Nevím jak je to u V6, ale u V5 je pouze něco jako Flexible subassembly, flexibilní díl ani vazba ve V5 není.

Pokud je podestava jako Flexible, pak díl v ní může mít vazby na díly ve vyšší úrovní (to může mít i tak), ale může se v podsestavě de facto pohybovat (pokud nemá vazby na díly uvnitř této sestavy, které by to zmemožňovaly).

Můžete poslat foto sestavy a vazeb, pro srovnání s V5.
Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6275] | Publikováno: 29.07. 2017 - 09:24
Áno, ako ste to napísal, tak to presne všetko sedí aj vo V6-ke. (Hovorme tomu teda kvôli správnosti flexibilná zostava, v ktorej sa dajú povoliť diely ako flexibilné.) Už vieme že vo flexibilnej podzostave sú väzby medzi konkrétnym dielom v tejto podzostave nadradené voči väzbám medzi tým istým dielom a nadzostavou. Toto by mi neprekážalo. Problém je v tom že pokiaľ zaväzbým tento diel vzhľadom na nadzostavu (posunie sa mi voči pôvodnej polohe z x=0,y=0,z=0 napr. na x=100,y=100,z=100. Lenže keď si otvorím podzostavu, tam sa toto posunutie o 100mm neprejaví a diel má súradnice x=0,y=0,z=0 teda ostal na pôvodnom mieste tam kde aj bol. Ja potrebujem vedieť, či sa dá zaväzbyť diel z podzostavy voči nadradenej zostave tak, aby sa tieto väzby prejavili aj v podzostave.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.