Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Externé referencie

Kompletní přehled příspěvků v tématu Externé referencie řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
Datum: 4.3. 2017 | Zobrazeno: 8207x
Konfigurace CATIA: V6-R13

Text dotazu:
Dobrý deň. Chcem sa opýtať, kedy sa môže stať, že nejde zareferencovať jednu súčiastku voči druhej? Pokiaľ viem, tak je jedno v akých sú úrovniach podzostáv. treba len dávať pozor, aby sa nenachádzali v slučke. ďalšia možnosť ma nenapadá. Pýtam sa, lebo mám prípad, že mi nejde spraviť referenciu.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6143] | Publikováno: 04.03. 2017 - 18:31
Dobrý den,

není mi úplně jasné, na co se ptáte. Jestli myslíte vytvoření externího linku, tak platí, že obě součásti, mezi kterými se vytváří externí link, musí být ve stejném kontextu.

Příklad: Vytvoříte podsestavu A a podsestavu B. V obou dále vytvoříte externí linky mezi dvěma součástmi. Pak tyto podsestavy vložíte do nadřazené sestavy. Pokud se pak budete snažit vytvořit link mezi součástí z podsestavy A a druhou z podsestavy B, nebude to možné, protože nemají stejný kontext. Teprv pokud budou linky vytvořené v kontextu té nadřazené sestavy, bude to možné.
Kontext se dá měnit, nebo je možné použít tzv. root kontext (zapnutí v Options).

Jinak samozřejmě pravidlo zacyklení platí stále, link může jít jen jedním směrem.

Poznámka: Tohle platilo u V5, předpokládám, že u V6 je to stejné.Na druhou stranu editace a oprava externích linků u V6 byla oproti V5 značně nelogická a někdy téměř neproveditelná...
Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6144] | Publikováno: 04.03. 2017 - 18:57
1.) To ma nenapadlo že to je tak, ale asi je na to nejaký dôvod...
2.) Takže pokiaľ sú podzostavy A a B rovnocenné v hlavnej zostave C, tak sa dajú referencie naviazať len medzi dielmi z A a dielmi z C alebo dielmi z B a dielmi z C... To platí v oboch smeroch?
3.) Pokiaľ by bola zostava E v zostave F a F by bola v zostave G tak sa asi tiež nedajú referencovať diely z E voči dielom v G?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6145] | Publikováno: 04.03. 2017 - 19:43
Nene, takhle to není. Kontext je něco trochu jiného.

Link, pokud je v rámci sestavy, si nese dvě informace.

1) import - to je informace o geometrii, které se přenáší (solid, wireframe element, ...)
2) kontext - nejnižší společná sestava, ve které se nachází oba díly, mezi kterými se tvoří link. Ve chvíli tvorby linku (Paste Special) musí být tato sestava (nebo nadřazená) aktivní, jinak právě link vytvořit nejde.

Aby se mohl link synchronizovat, musí být otevřena právě až kontextová úroveň.

Příklad na obrázku:
Pokud bude link mezi díly 1 a 2 a kontext bude sestava C, stačí na synchronizaci linků otevřít sestavu C. Pokud by ale kontext byl až sestava A, musí být na synchronizace otevřena až sestava A.

U import linků je totiž kromě samotné geometrie důležitá i poloha zdrojové instance v sestavě. Proto lze link vytvořit na v rámci sestavy, ve které se (třeba i v dalších podsestavách) nachází oba díly zdrojový i cílový).

Na druhém obrázku je opět vysvětlení. Díl 1 a díl 4 mají společnou sestavu A, takže link lze vytvořit jen v jejím kontextu.

Vždy záleží na tom, jak sestavu skládáte. Pokud se u dílu vytvoří link v kontextu nižší sestavy (uděláte link mezi díly 1 a 2 v kontextu sestavy C) a tu pak vložíte do vyšší (do A), pak link z dílu 4 do dílu 2 nebude možný, protože díl 2 má kontext v C, nikoliv v A.

Ve V5 je přepínač Use root kontext, kdy se link vždy vytvoří v rámci té nejvyšší sestavy. To je sice jednodušší, ale pak pro synchronizaci mezi označovačem jízdenek a jeho držákem musíte otevřít celou tramvaj....

Přiložené obrázky:

Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6146] | Publikováno: 04.03. 2017 - 20:12
Vždy záleží na tom, jak sestavu skládáte. Pokud se u dílu vytvoří link v kontextu nižší sestavy (uděláte link mezi díly 1 a 2 v kontextu sestavy C) a tu pak vložíte do vyšší (do A), pak link z dílu 4 do dílu 2 nebude možný, protože díl 2 má kontext v C, nikoliv v A. Link z dielu 4 do dielu 2 nebude možný lebo už je link využitý medzi 2 a 1? Ani vtedy ked aktivujem kontex zostavy A?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6147] | Publikováno: 04.03. 2017 - 21:58
Bude to možné, ale u dílu 2 budete muset nastavit kontext na sestavu A. To lze, alespoň u V5 příkazem Define contextual links (pravé tlačítko myši nad instancí).
Jakmile bude kontext u dilu nastaven na sestavu A, bude možné do něj linkovat cokoliv, co leží v sestavě A, tedy i díl 4.

Tedy, změna kontextu je možná, na jakoukoliv sestavu. Vždy záleží na tom co zrovna potřebujete. Někdy stačí mít všechno v kontextu té nejvyšší (a pak se nemusíte o nic starat), někdy je lepší dělat kontext jen v rámci podsestav.
Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6148] | Publikováno: 05.03. 2017 - 00:10
Takže ked je diel 2 nareferencovaný vzhladom na 1 v kontexte C a C sa nachádza v zostave A, tak môžem zareferencovať diel 4 ktorý je v A vzhladom na 2 ktorý je v C ale iba vtedy ak zmenim kontext na A? Ja som myslel že kontext sa mení automaticky. A može diel zareferencovať s viacerými dielmi v rôznych úrovňach takýmto spôsobom? Musím to vyskúšať v práci, lebo som nevedel že sa musí meniť kontext manuálne.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6151] | Publikováno: 05.03. 2017 - 13:19
Ano, přesně tak. Kontext se automaticky nemění, to by bylo nebezpečné. Pokud byste totiž chtěl pracovat jen se sestavou C, resp jen na dílech 1 a 2, které by ale měly kontext až v A, musel byste mít vždycky otevřenou sestavu A. Díl s referencí se bez otevřené kontextové sestavy tváří, jako by link byl přetržený (nedostupný) a nebude se updatovat.
Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6152] | Publikováno: 05.03. 2017 - 13:24
Aha takže tak... Neviete či sa dá meniť kontext aj v Solidworkse? Ďakujem.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6154] | Publikováno: 05.03. 2017 - 14:06
Ne, to nevím, s SW nepracuju.
Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6159] | Publikováno: 06.03. 2017 - 09:40
Takže diel, ktorý je referencovaný k iným viacerým dielom, môže mať len jeden kontext a to najnižší spoločný pre všetky diely? Mám takúto štruktúru, viďte prílohu. Mám zareferencovaný diel C1 vzhladom na D1 a chcel by som ho ešte zareferencovať vzhladom na diel F1. Neviem však vo verzii v6 nájsť funkciu „Define contextual links“. Neviem zmeniť ten kontext....Viete mi poradiť?

Přiložené obrázky:

Frederik Biely

Poslat zprávu | Profil
[#6162] | Publikováno: 06.03. 2017 - 23:49
Oboznámil som sa s problematikou v Linkoch I. až III. Dospel som k záveru, že aj keď neviem prepínať kontexty dielov pomocou Define contextual links (časom zistím), sú kontexty asi nastavené v Use root kontext (v nastaveniach) na najnižšiu spoločnú zostavu. Teda podľa mňa ale nie je problém v tom, že by nebol správne nadefinovaný kontext, ale v tom, že som sa snažil zareferencovať diel C1, ktorého zostavu som vložil do dvoch rôznych nadzostáv 2x (do nadzostav B a E). Pritom sa dá referrencovať len diel C1 ktorý je so zostavou C umiestnený v nadzostave B. Tento diel nesie so sebou značku linku so zeleným kosoštvorcom a dá sa referencovať v kontextoch B a A ku hociktorým dielom, kde sa ma vždy Catia opýta či chcem zmeniť kontext buď na B alebo na A. (Poznámka: Ten istý diel budeme v schéme označovať počtom hviezdičiek podľa počtu vložení) Potom je tu ešte ten istý diel C1* ktorý je so zostavou C* umiestnený v nadzostave E. Tento diel nesie so sebou značku linku so žltým kosoštvorcom. K takejto značke som ešte nenašiel vysvetlivku, ale asi to bude jednoducho kópia aktívneho externého linku, v ktorej sa nedajú vytvárať referencie v žiadnom kontexte... No a teraz príde to, čo som chcel docieliť. Za iných okolností by som si diel C1 ktorý je so zostavou C umiestnený v nadzostave B zareferencoval voči dielu F1 v kontexte A pravdepodobne jednoducho, ale ja som nechcel mať pôvodne nadzostavy B a E vložené v zostave A, lebo nadzostava E mala byť vložená do ďalšej zostavy úplne inej a to G. V G bude diel C1** v zostave C** v nadzostave E* zase vložený ako kópia aktívneho externého linku teda so žltým kosoštvorcom. Pokiaľ by som ho chcel zareferencovať vzhladom na diel H1, musel by som vytvoriť spoločnú kontextovú zostavu I. Toto by ale nemusel byť problém, len vždy budem musieť vytvárať spoločnú kontextovú zostavu ktorú budem musieť ako ste povedal kvôli aktualizácii modelu vždy otvoriť. Dúfam že som to správne napísal ale ak existuje iné riešenie ako dosiahnuť nepotrebnosť vytvárania spoločných kontextových zostáv kvôli kópiám aktívnych externých linkov, tak by som si ho rád vypočul. Ďakujem.

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.