Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Zpětné nalezení směru podle reflect line

Kompletní přehled příspěvků v tématu Zpětné nalezení směru podle reflect line řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
Datum: 15.7. 2010 | Zobrazeno: 11079x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dnes jsme s kolegou narazili na problém. Měli jsme udělat drobné úpravy na plastovém dílu, pro které bylo potřeba znát směr odformvání. Ten ale v modelu chyběl, našli jsme jen mrtvé reflect line. Chvíli jsme přemýšleli, jak směr určit, máme-li tyto křivky, ale nikam jsme se nedostali. Otázka tedy zní:
Je možné určit z obecné plochy a odrazové křivky (reflect line) směr, podle kterého byly tyto křivky vytvořeny?
1. pokud známe úhel odformování
2. pokud jej neznáme

V příloze je jednoduchý model, na kterém si to můžete zkusit.
(reflect line vytvořeny pod úhlem 16° ve směru Z)

Přiložené soubory:
reflect_line_direction.zip

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#841] | Publikováno: 16.07. 2010 - 14:55
Někde bude chybička, přišel mi mail s upozorněním na příspěvek, ale příspěvek nikde. Mohl byste mi to kdyžtak poslat mailem, než najdu příčinu? Už se to jednou stalo, bylo to kvůli příloze.
Radek Šátka

Poslat zprávu | Profil
[#856] | Publikováno: 16.07. 2010 - 18:42
Na jedno řešení jsme přišli, ale místo popisu radši přikládám soubor. Vysvětlit to jednoduše neumím. Ze stromu v souboru se to dá ale pochopit. Vzor byl ale na 10°, ne na 16° jak píšete. Ale ani jsme to nepotřebovali vědět. Výsledek má nepatrnou odchylku od Z, pouze v setinách stupně.

Přiložené soubory:
reflect_line_direction_end.zip

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#857] | Publikováno: 16.07. 2010 - 20:17
Tak už jsem to zkouknul, výsledek je ucházející. Zkusím to na tom našem modelu, v principu by to mělo být jedno.

Díky za snahu
Josef Kuna

Poslat zprávu | Profil
[#865] | Publikováno: 17.07. 2010 - 02:31
Uživatel odpovídá na příspěvek #841:

Dobrý večer.

Nevím s jakými výlisky pracujete, ale pokud obsahují nějaká žebra, prolisy, retainery apod. tak není problém z těchto prvků určit relativně přesně směr odformování. Běžně takto určujeme hlavní i vedlejší směry formování. Naše výlisy jsou ale poměrně složité (nárazníky, přístrojové desky, středové konzole, výplně dveří apod. ), které těchto prvků obsahují velké množství (používáme k těmto účelům powercopie).
Z reflexních křivek jsem směr formování zatím nezkoušel určovat, ale vámi uvedený příklad je dost specifický. Stačí úsečkami spojit počáteční a koncové body ref. křivek a těmito úsečkami proložit rovinu, která představuje naprosto přesný směr formování. Bohužel nevím, co vám poradily kolegové z fóra ( na "necertifikovaném" PC mám pouze Catii R18 a v práci, kde mám i R19 zase nemám internet), takže možná opakuji něco, co už bylo řečeno.

PS: Catie R19 mi přijde oproti R18 naprosto příšerná. I když Dassault Systems od HotFix cca 10 opravil většinu zásadních chyb pořád se mi R18 jeví daleko spolehlivější.
Možná by to bylo docela dobré téma na diskuzi.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#866] | Publikováno: 17.07. 2010 - 11:23
Abych to trochu upřesnil, jednalo se o vzduchový kanál klimatizace - tvarově velmi složitý vyfukovaný díl. Podle zákazníka měl být hlavní směr podle dvou retainerů, ale evidentně to nesouhlasilo, tak jsme zkoušeli určit skutečný směr.
S tím příkladem máte pravdu, je to hodně jednoduché, mě šlo o to přijít na univerzální způsob (pokud existuje), kterým by bylo možné směr lisování určit pokaždé.

K vaší poznámce o R19. Pracujeme v automobilovém průmyslu, takže se musíme přizpůsobit tomu, v čem pracují automobilky, tj. dnes povětšinou R19 SP3, hotfixy se liší. R18 jsme úplně přeskočili, ale na přechod R17 --> R19 vzpomínám nerad, zejména na naprostou ztrátu dat při stisku ESC (nebo prostě stornování příkazu).

Téma k otázce jakou verzi Catie, popř. kombinaci s OS uživatelé používají můžeme založit, už tu byl návrh na podobnou anketu.
rhinos

Poslat zprávu | Profil
[#959] | Publikováno: 30.07. 2010 - 14:18
Trošku zareaguju na problémy s různými verzemi Catie.
Kdysi dávno ,když jsem ještě dělal i s obráběcími moduly v Catii jsem se na tohle téma bavil s jedním nejmenovaným technikem Technodatu.Předpokládám,že se asi systém od té doby nezměnil.
Princip je asi takový ,a to se dá celkem vzhledem k rozsáhlosti Catie chápat,že na vývoji jednotlivých verzí dělá i několik týmů současně.Způsobuje to jednu "nepříjemnou" vlastnost.
První verze a nemusí jít jen o SP0/SP1 atd. nemusí obsahovat všechny hotfixy a opravy posledních SP předcházející verze.
Tím je pak způsobeno to že například V5R18SP9 je oproti V5R19SP2(jde jen o fiktivní příklad) více stabilní protože opravy z V5R18SP9 nejsou obsaženy v V5R19SP2...


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.