Warning: getimagesize(../download/files/568d135d80ba2_pz) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /webx/users/catia-forum/catia-forum.cz/www/forum/topic.php on line 332
CATIA fórum - Asociativní ALLCATPart
Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Asociativní ALLCATPart

Kompletní přehled příspěvků v tématu Asociativní ALLCATPart řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Martin Kopecký

Poslat zprávu | Profil
Datum: 6.1. 2016 | Zobrazeno: 10176x
Konfigurace CATIA: V5R20

Text dotazu:
Dobrý den,

zkouším makrem vytvářet asociativní AllCATPart. Našel jsem na internetu několik diskuzí, ale žádná nekončila s uspokojivou odpovědí.
Cílem je dostat CATProduct (svařenec) do CATPartu s více body, které mají aktivní link na původní geometrii (např. pro vytvoření zrcadlového dílu)

1) Nástroj Associativity použít nelze, protože ten funguje jen v případě, když asociativní Part zůstává v Productu. Po vyjmutí a uložení, se linky přeruší.

2) Při kopírování body a jejich vkládání do nového Partu mimo Product vzniká CPP link, body jsou však vkládána vždy do počátku. Tzn., že body nedrží vzájemnou polohu jako Party v Productu.
Dotaz: Je možné načíst polohu Partu vůči počátku Productu a výsledné body vložit v požadované pozici do Partu (případně jej po vloženi posunout)?


3) Při kopírování body a jejich vkládání do nového Partu v Product vzniká Contextual link. Body drží polohu Partu v Productu.
Dočetl jsem se, že je potřeba změnit link na publikovaný element, aby link fungoval i mimo mateřský Product. Problém je, že na Publication nemám licenci a pochybuji, že mi půjde publikace vytvořit makrem.
Dotaz: Je možné změnit Contextual na CPP link?

Existuje vůbec nějaké řešení?

Martin

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5560] | Publikováno: 06.01. 2016 - 12:29
Dobrý den,

pokusím se postupně odpovědět na dotazy.

1) Associated part
Nevím jak jste přišel na to, že se linky přeruší. Zde se vytváří úplně stejné linky, jako když kopírujete v sestavě, tj. Import a Context. Výhoda AP je v tom, že si můžete vybrat, co má do AP vstupovat (Body, Sety atd), dále lze celkem pohodlně přidávat další instance.

Při odebrání instance ze sestavy se vás catie standartně zeptá, zda chcete smazat všechny potomky - pak smaže i odpovídající geometri v AP. Při smazání geometrie přímo v AP se link také přeruší.

2) Určit pozici partu v sestavě (transformaci) lze bez problémů, stejně tak posunout vložené body s linkem do jakékoliv pozice. (použil jsem to v makru pro vytváření symetrických sestav). V každém případě by k tomu bylo třeba makro a interakce s uživatelem při každé změně - nebezpečí, že se zapomene a změny se neprojeví.

3) O držení pozice se stará link Import. Link Context je něco trochu jiného, i když s tím také souvisí. Jestli je link na publikovaný element či ne nijak nesouvisí s tím, že bude držet i mimo sestavu. To bude vždy - Part si vždy pamatuje, odkud si externí geometrii půjčuje (CCP, Import), případně v kontextu jaké sestavy byl link vytvořen (Context). ALE, aby se link typu import mohl aktualizovat, potřebuje k tomu mít otevřenou sestavu, tj. kontext, aby zjistil aktuální polohu.

Publikace slouží k identifikaci vnější entity. Když vytvoříte link na publikovaný element, a ten pak přestane existovat, link se nepřeruší, pouze vznikne chyba, protože v publikaci nic nebude. Pak stačí jen do publikace vrátit entitu nebo ji nahradit jinou. V každém případě vždy víte, kam link vede (vedl) - v názvu importované geometrie je vidět kontextová cesta.

Když se smaže nepublikovaná entita, link na ni se přeruší a už nejde nijak obnovit (v importované geometrii vidíte jen např. Face.2, Solid.5 a ani neodhadnete, kam asi mohl link vést). Proto jestli přemýšlíte o použití externí geometrie, bez použití publikací na to rychle zapomeňte - je to cesta do pekel.

Spousta lidí vytváří linky i bez publikací a samozřejmě to funguje, ale jen do chvíle, než začnete dělat změny a něco si smažete.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5562] | Publikováno: 06.01. 2016 - 12:30
Ještě dodatek:

Typ linku nelze změnit.

A co máte probůh za licenci, že nemůžete používat publikace? To je snad jen v MD1.
Martin Kopecký

Poslat zprávu | Profil
[#5566] | Publikováno: 06.01. 2016 - 14:21
Asi jsme se úplně nepochopili.

1) Associated part - tak jak je v Catii nesplňuje, to co potřebuji.

Mým cílem je asociativní Part, který bude existovat a fungovat bez mateřského produktu.
Uvedu konkrétní případ:
V podsestavě upínání je kolenopákový upínač s ramenem a dalšími díly na rameni.
Chci vytvořit Part, který bude reprezentovat otevřenou poloho ramene s navázanými díly.
V tomto případě potřebuji mít v Partu body s aktivním linkem jen na některé díly v produktu. Tento Part pak nastavím do otevřené polohy jak potřebuji. Současně se mi na obsažených body projeví změny z mateřských dílů.

Associated part, dle mých zkušeností, tohle nedovede.

Přiložené obrázky:

Martin Kopecký

Poslat zprávu | Profil
[#5567] | Publikováno: 06.01. 2016 - 14:23
Obr příkladu

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5570] | Publikováno: 07.01. 2016 - 08:37
Tak v tomto případě by to mělo jít úplně jednoduše:

1) upínku vytvořte jako component (pseudosestava v rámci hlavní sestavy). Není to podmínka, ale zabezpečíte tím, že se upínka nerozpadne a v hlavní sestavě bude méně instancí a vazeb
2) asociativní part vytvořte s import linky. Pozice částí upínky budou držet pozici.
3) všechny Body, která budou v otevřeném stavu, sečtěte do jednoho a pomocí Rotate je natočte (nebo orotujte každé zvlášť)

Tím dostanete upínku v otevřené poloze a změny se vždy projeví.

Pomocí asociativního partu dosáhnete stejného výsledku, jen linky to bude hlídat CATIA za vás.

PS: Opravdu máte jen PD1 = PartDesign1 licenci (je ve výčtu), a tam publikace nejsou. To samé u assembly design, též pouze AS1. Jsou to ty nejořezanější možné konfiurace.

Martin Kopecký

Poslat zprávu | Profil
[#5574] | Publikováno: 07.01. 2016 - 12:56
V případě otevřené polohy je Vámi navržený postup docela elegantní řešení. Myslím, že u nás najde uplatnění. Děkuji za tip.

Co se týče svařence, je to už složitější.

Dle našich firemních zvyklostí:
Máme svařenec jako Product, uvnitř asociativní part (sečtená Body) s obráběním po svaření. Zrcadlový svařenec vytváříme zrcadlením asociativního partu. Vše funguje jak potřebujeme.

Někteří zákazníci však vyžadují svařenec jako Product poskládaný už z obrobených Partů. To s sebou nese, z pohledu strojírenské dokumentace, řadu problémů . (Tím je např. vytvoření zrcadlového svařence, kdy vzniká Product a všechny Party "Symmetry of..." na místo jednoho zrcadlového Partu.)
V tomto případě není úplně vhodné použit Asociativní part, sečtení Bodies a následné převrácení, protože zrcadlový díly nebývá vždy umístěn symetricky na sestavě, ale i v jiné obecné poloze. Vyžadovalo by to další polohování Body v Asociativním partu (posun, rotace). A to by pak při změně vrtání o několik mm, znamenalo další dodatečné polohování.

Proto můj zájem o výše popsané. Nejvíce by nám pro svařenec vyhovovala podoba Partu jako otevřené polohy v předchozím obrázku, ta je však dělaná manuálně.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5577] | Publikováno: 08.01. 2016 - 08:53
Opět budu jen uvažovat o možnosti symetrického svařence poskládaného z jednotlivých svarků. Vidím dvě možnosti.

možnost A)
1) Z každého svarku vytvoříte jeho symetrické dvojče (nový Part, kopie Body s CCP linkem, symetrie podle vhodné roviny
2) Z takto připravených symetrický svarků složíte symetrický svařenec jako sestavu
3) tuto sestavu můžete vložit v libovolném počtu instancí a ty libovolně polohovat

V tomto případě se veškeré změny vždy projeví bez nutnosti nějak zasahovat (samozřejmě s předpokladem, že se nebude odebírat geometrie.

možnost B)
1) v CATII je možnost vytvořit jen pseudosymetrickou sestavu, bez nutnosti skutečně tvořit fyzické modely. Pouze se transformuje matice zobrazení vybrané instance a ta pak zobrazuje symetricky. Pokud je otevřena samostatně, zobrazuje se normálně. Toto je výborné v případě, že potřebujete např. jen model a výkres sestavy kvůli zastavbě a NENÍ třeba mít skutečný fyzický symetrický díl.

Podívejte se na tenhle článek http://www.catia-forum.cz/articles/?article_id=79
Martin Kopecký

Poslat zprávu | Profil
[#5580] | Publikováno: 08.01. 2016 - 13:47
Možnost A je v podstatě to samé, jako když použiji zrcadlení v sestavě. Nic nového by nám to nepřineslo.

O Možnosti B víme a pro jednoho ze zákazníků ji využíváme. Tato metoda má asi jen jedinou nevýhodu a to je právě absence symetrického modelu. Často data exportujeme do STP nebo i STP dostáváme a v tomto případě to není žádný med.

Své makro omezím na vytváření otevřených poloh, to nám práci určitě usnadní.
Nástroje na zrcadlení dílů a svařenců pro naše firemní zvyklosti máme hotové.
Pro některé zákazníky zůstaneme u zrcadlení v sestavě. Děkuji za rady.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.