Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Chyba pri analyze

Kompletní přehled příspěvků v tématu Chyba pri analyze řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Peter Miho

Poslat zprávu | Profil
Datum: 21.11. 2015 | Zobrazeno: 8444x
Konfigurace CATIA: V5

Text dotazu:
Dobrý deň. Robím analýzu háku, ktorý je zaťažený lanami. Pri spustení analýzy mi vyhadzuje chybu (viď obrázok). Nevie mi niekto poradiť, v čom by mohol byť problém? Ďakujem.

Přiložené obrázky:

Peter Miho

Poslat zprávu | Profil
[#5478] | Publikováno: 21.11. 2015 - 11:29
Tu je ten hák.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5479] | Publikováno: 21.11. 2015 - 12:22
Dobrý den,

tahle chyba znamená, že model je staticky neurčitý, tj. jeden nebo více členů má 1 a více stupňů volnosti. Z obrázku to není úplně patrné, ale např. pojistné elementy a šrouby s maticemi, kterými jsou k háku přišroubované, nejsou nijak zachyceny. Analýza počítá každý člen, jakmile nemá zachyceny všechny stupně volnosti (i když se může třeba jen matice otáčet okolo osy), je to vyhodnoceno jako chyba.

Zjednodušeně řečeno, když na jakýkoliv člen zapůsobíte byť jen minimální silou, nesmí se pohnout v žádném směru. Jediný relativní pohyb mezi členy může být při kontaktu (to se ale děje stejně až při deformaci členů). Co se pohne se dá zjistit tak, že si po téhle chybě zobrazíte posunutí (jeden z výsledků). Podle toho poznáte, co se např. otáčí nebo úplně "uletí" pryč.


Být vámi ušetřím si čas (evidentně neznáte základní pravidla výpočtu) a počítám jen samotný hák. Když zjistíte co a jak, postupně k k němu přidávejte další členy. Pokud začnete takhle složitou sestavou a nevíte jak se jednotlivé vazby chovají, nedáte do dohromady.



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.