Tvorba nástřihového plánu
Uživatel | Příspěvek |
Josef Unčovský Poslat zprávu | Profil |
Datum:
23.9. 2015
| Zobrazeno:
9177x Konfigurace CATIA: V5R20 Text dotazu: |
Ing Jan Cinert Poslat zprávu | Profil |
[#5380]
| Publikováno:
27.09. 2015 - 19:58 Dobrý den,
Sheetmetal umí opravdu jen komplet rozvin (Fold/Unfold). Co si vzpomínám, tak jsem jako nástřihový plán viděl komplexní part, kde byly jednotlivé operace namodelovány každá zvlášť tak, jak plech postupně procházel nástrojem (jako když v průběhu lisování z nástroje vyjmete celý kus polotovaru), tj. na jedné straně je rovný pás plechu, a postupně přibývají prostřihy a ohyby. Pak se dá z každého úseku zobrazit jedna konkrétní operace. V příloze na obrázku je vidět příklad nástřihového plánu po jednotlivých operacích. |
Josef Unčovský Poslat zprávu | Profil |
[#5381]
| Publikováno:
29.09. 2015 - 06:14 Přesně tohle jsem měl na mysli, v současné době to takto řeším, jenomže to obnáší rozkopírování partu rozvinutého i nerozvinutého v několika instancích vedle sebe, různě to posčítat booleovskými operacemi, následně to pomocí kapes ořezávat,potom to celé umrtvit převodem do .stp, je s tím práce na celý den.Nebo i více, podle členitosti výlisku.
Když jsem viděl ukázku CimatronuE, myslel jsem jestli by Catia neumožnovala něco podobného. |
Ing Jan Cinert Poslat zprávu | Profil |
[#5382]
| Publikováno:
29.09. 2015 - 13:02 Já to viděl vytvořené v rámci skeletonu, který obsahoval všechny funkční plochy nástroje (tvárníky, střížníky), které definovaly jednak samotné tvary 3D ploch a také z nich vycházel nástřihový plán. Ten pak bylo nutné domodelovat (v plochách) a nakonec mu přiřadit tloušťku.
Modelování se proto tak jako tak asi nevyhnete. Možná by to šlo modelovat obráceně, tj. začít rovným plechem a postupně přidávat prostřihy a ohyby. Je mi ale jasné, že se vychází z hotového modelu a ten se narovnává a obrácený postup není vždy úplně jednoduchý. |
Uživatel nepřihlášen
Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.