Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

API licencie

Kompletní přehled příspěvků v tématu API licencie řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Viktor Dičér

Poslat zprávu | Profil
Datum: 26.8. 2015 | Zobrazeno: 10084x
Konfigurace CATIA: R22 CAC+MCE+FPE

Text dotazu:
Dobrý deň,

chcel by som sa informovať, či je možné voľne šíriť alebo predávať makrá všeobecne? Je potrebná nejaká zmluva s DS, alebo postačuje štandardná licencia pre CATIA-u?

Ďakujem vopred

Viktor

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5327] | Publikováno: 26.08. 2015 - 20:10
Dobrý den,

u maker založených na skriptech, integrovaném VBA, .NET nebo jiných platformách asi nic takového není. Makra vyvíjí více společností, spousta se jich dá stáhnout volně na webu.

API je určené především pro automatizaci, ne pro vývoj nových funkcí. Teoreticky bych byl schopný napsat funkční makro "na papíře", bez počítače a bez Catie.

Jinak je to s vývojových prostředím CATIA - CAA Rade, kde se musí pořídit ne zrovna levná licence (nevím jak dnes, ale bylo to kolem 50.000 Eur) a pak se ještě platí za každou prodanou aplikaci/rozšíření v tomto prostředí vyvinutou.
Viktor Dičér

Poslat zprávu | Profil
[#5330] | Publikováno: 27.08. 2015 - 08:12
Myslel som iba API, pretože v licenčných podmienkach DS je spomenuté, že nie je možne použiť licencovaný program pre vývoj a distribúciu softwarového kódu- () okrem Development Tool Kit. Myslel som, že tam patrí aj API. Pri VB.net sa využívajú API knižnice a tie sa kopírujú spolu s kompilovaným programom. Čo si o tom myslíte?

Ďakujem
Viktor Dičér

Poslat zprávu | Profil
[#5331] | Publikováno: 27.08. 2015 - 08:14
Prikladám ešte odkaz na licenčné podmienky DS.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5337] | Publikováno: 27.08. 2015 - 15:34
Podle data jsou ty podmínky z roku 2010, podle mě se už od té doby několikrát měnily. Jinak těžko říct, jak na to DS nahlíží.

Pokud vím, tak u CATIA V6 je místo interního VBA integrované Visual Studio 2008 (VB a #C), takže až v podstatě ani nemáte šanci (kromě klasického CATScritpu) makro vytvořit jinak. Takže podle mě je úplně jedno, jestli používáte interní .NET prostředí nebo plnohodnotné externí. To že se vygenerují dll knihovny, které jdou spolu s aplikací (a zde pozor, makro se dá teoreticky distribuovat i bez nich - může je mít zákazník u sebe. Prakticky samozřejmě nonsens....), ještš neznamená, že šíříte DS produkt.

Pokud by to podléhalo nějaké licenci / nutnosti platit "výpalné", asi bych se to za dobu působení v předchozím zaměstnání dozvěděl. Dodávka maker byla běžná služba zákazníkům a nikdy se to neřešilo. Na druhou stranu možná bude lepší do toho příliš nerýpat. Znáte to - co není může být.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.