Podmínkování kuželu v sestavě
Uživatel | Příspěvek |
Josef Unčovský ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
Datum:
12.5. 2015
| Zobrazeno:
12014x Konfigurace CATIA: V5R20 Text dotazu: |
Robert Nikodem ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5119]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 11:58 Skusil som to najjednoduchšie. Určite je riešení viac.
Keďže je na dolnej podstave bod ktorým sa dá zakótovať vzdialenosť od prizmy (bodu stretu stien - dna), doplnil som v Parte kužeľa tiež jeden bod na vrchnú stranu. Tak isto som tento bod zakótoval voči bodu v prizme. Z jednoduchej matematiky trojuholníka sa dá vypočítať výška trojuholníka (niekedy je to jednoduchšie a rýchlejšie z výkresu dokreslením požadovaných čiar), a po zmenení kót bude sedieť kužeľ v prizme ako treba. robo |
[#5120]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 12:10 Uživatel odpovídá na příspěvek #5119:
Z jednoduchej matematiky? To je právě omyl,my jsme u nás ve firmě nejprve zkoušeli tento problém řešit matematicky,jednalo se o to že potřebujeme obrábět čelní plochu kuželu upnutého v prismu,potřebovali jsme spočítat jaký úhel vyklonit na sinusovém stole na kterém prisma stálo.Na první pohled se zdá že budou stačit obyčejné goniometrické funkce ale zasahuje to do problematiky kuželoseček a unás ve firmě není tak zdatný matematik aby si stím poradil. Schválně to zkuste a uvidíte sám že jen sinus a kosinus na to nestačí. Proto jsme se rozhodli to namodelovat a odměřit,ale i to je problém. Člověk se někdy nestačí divit jak zdánlivě jednoduchý problém dokáže potrápit. |
secretokraj ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil | [#5121] | Publikováno: 12.05. 2015 - 12:32 |
Ing Jan Cinert ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5122]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 12:45 Jakou máte licenci? AS1 nebo ASD (assembly design 1 / asembly design). Myslím že v ASD by měl fungovat kontakt hrana - plocha. Určitě takto jde vytvořit vazba mezi kuželovým dnem díry a dosedací hranou šroubu.Typ vazby se pak vybírá až v dialogu funkce a jde tuším o annular contact.
V AS1 je to možná omezené. |
[#5123]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 12:46 Uživatel odpovídá na příspěvek #5121:
Díky za hodnotu úhlu a mohu vědět způsob jakým jste k ní došel? Děkuji |
[#5124]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 12:48 Uživatel odpovídá na příspěvek #5122:
Dobrý den,mám licenci AS1. |
Břeťa Doležal ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5125]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:01 potvrzuji, jsou to kuželosečky |
[#5127]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:07 Uživatel odpovídá na příspěvek #5125:
Zdá se že kromě Catia forum by bylo dobré nadnést tento problém (co se týká výpočtu) také na nějakém matematickém foru. Zkusím nějaké najít,třeba poradí. |
Daniel Pikan ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5129]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:09 Hello,
ja používam radšej pomocnú geometriu: - na kuželi skica na čelnej a zadnej ploche - dve na seba kolmé úsečky, na konci ktorých sú body dotyku s prizmou. - 2x čiara (line) z prednej skice na zadnú - dostaneme čiary styku - v zostave 2x coincidence medzi čiarou a plochou - v zostave 1x coincidence medzi ZY rovinami kužela a prizmy. Nameraný uhol 14,214° + parametrický model pre prípadne zmeny dĺžok, uhlov atp. |
Daniel Pikan ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5130]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:14 ...upravené modely.
Skice sú naprasené na solidoch, seriózna práca si vyžaduje roviny z axisu, parametre atď. Ak by ste to potrebovali, preklikám a pošlem :) |
Matějček Pavel ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5131]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:19 Tak přispěji svou troškou také do mlýna ;-)
Já sem doplnil do modelu pár rovin a pomocí úhlu (u "Plane.2") jsem nastavil "Plane.3" k "Plane.1" tak aby na sebe byly kolmé. Pak v sestavě stačí coencidence obou rovin na prizma. Úhel mi vyšel 14,2159° (přikládám i sestavu) |
[#5132]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:33 Uživatel odpovídá na příspěvek #5130:
- na kuželi skica na čelnej a zadnej ploche - dve na seba kolmé úsečky, na konci ktorých sú body dotyku s prizmou. Dvě na sebe kolmé úsečky-obávám se že to že úsečky jsou na sebe kolmé by platilo v případě že čelo kužele a čelo prisma by byly rovnoběžné ale s nakláněním čela kužele vůči prismatu se body doteku posouvají protože v kolmém pohledu se již čelo kužele promítá ne jako kruh ale jako elipsa (jako když krájíš šikmo salám)a tím pádem úhel mezi úsečkami není roven úhu mezi stěnami prismatické drážky,nebo se mýlím? Nevím jakou máte verzi Catie ale Vaše modely se mi nepovedlo otevřít. |
[#5133]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:39 popř. si udělejte draft pod úhlem kuželovitosti a máte i plochu totožnou s prizmem. Na matematický výpočet je zapotřebí vypočítat průsečík elipsy (kuželosečka) s rovinou prizmatu. |
[#5134]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:43 předchozí příspěvek je špatně, tak jednoduché to opravdu není |
secretokraj ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5135]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:51 Ja som tiez vytvoril dve tangencne roviny na plochu kuzelu medzi ktorymi je uhol 90stupnov
ich priesecnik tvori vlastne spodnu hranu prizmy a s osou kuzelu pozadovany uhol vyklonenia |
[#5136]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 13:52 Uživatel odpovídá na příspěvek #5134:
To s kolmými úsečkami jsem namodeloval,když jsem to potom dal do výkresu a hodně přiblížil pohled bylo patrné že kužel je při tomto způsobu zabořen v ploše prismatu,je to sice jen malá odchylka ale geometricky přesné to není. Velikost odchylky bude závislá od vrcholových úhlů kužele aprismatu,skutečné body doteku se opravdu posouvají jak se čelo promítá elipsovitě. Jsem zvědav jestli se tento problém podaří rozlousknout. |
[#5137]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 14:11 Je to těch 14.216°, souhlasí.v R19 připojeno |
[#5138]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 14:29 uhel = arcsin ( 2^(-1/2) * sin (uhel kuzele) )
14.216 = arcsin( 1.414213562 * sin (10)) |
[#5139]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 14:30 uhel = arcsin ( 2^(1/2) * sin (uhel kuzele) )
14.216 = arcsin( 1.414213562 * sin (10)) |
[#5140]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 14:45 Uživatel odpovídá na příspěvek #5135:K příspěvku uživatele secretokraj:
metoda s pomocnými plochami mne napadla nejdřív,jenže jsem se dopustil stejného omylu jako ty,když jsem mezi plochami stanovil úhel 90 stupnů.Promítneš li si do výkresu pohled kolmý k čelu prismatu pak čelo kužele je elipsa a styčné body nenáleži tudíž kružnici ale právě této elipse,budeli se vrcholový úhel kužele zvětšovat,kužel se bude v prismatu více naklánět a elipsa buse'placatější'.tím pádem se styčné body na elipse budou od sebe vzdalovat,spojíš li pak střed elipsy dvěma přímkami s oběma body,budou přímky svírat určitý úhel který by byl ten správný pro úhel mezi těmi plochami a který není 90stupnů. Výpočet tohoto úhlu je cesta k vyřešení tohoto problému. Chcešli se přesvědčit,vytvoř u tebou namodelovaných ploch jejich průsečík kterým bude úsečka,.tu potom v sestavě zapodmínkuj shodností se spodní hranou prismatické drážky a uvidíš že kužel bude v prismu zabořený,já už jsem si to vyzkoušel. |
[#5141]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 14:56 Uživatel odpovídá na příspěvek #5137:
Pro Břéťa Doležal: Tento způsob zapodmínkování je perfektní! Konečně něco co funguje, dík. |
Radovan Kuchař ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5145]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 18:17 Ahoj, zaujalo mě jak jste to řešili, tak jsem se zamyslel i já. Bohužel mi nešlo stáhnout orig. soubory, tak jsem si udělal svoje. Prizma 85° , komolý kužel KK 50/25 výška 70. Vzal jsem v úvahu úhel prizma. Na dolní i horní plochu KK jsem si naskicoval půloblouky úhlu prizma. V sestavě jsem jednotlivé krajní body pomocí concidence zavazbil k plochám prizmatu. při kontrole catie nenašla vůli ani průnik, pouze kontakt ploch. přikládám obrázek v drátovém modelu. |
[#5147]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 18:20 Omlouvám se, ale z nějakého důvodu nemůžu přiložit obrázek jpg o velikosti 56 kB |
[#5148]
| Publikováno:
12.05. 2015 - 22:34 obrázek je limitovaný i rozměry - max 1000x1000px. Bude třeba to trochu vylepšit.... |
[#5149]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 07:15 Uživatel odpovídá na příspěvek #5140:
Ten úhel meziplochami musí být naměřený stejný jako je úhel na prizmatu (viz můj příspěvek #5131 ... kde je model). Takže pokud má prizma 90° tak mezi těmi pomocnými plochami na kuželu pro uložení do prizmatu musí být 90° taky. ;-) Jediný problém mám, že sem zatím u mého řešení nenašel způsob jak to zařídit aby to fungovalo parametricky a při změně se to přizpůsobilo. (asi by stačila formulka, ale než bych ji sesmolil tak sem v důchodu :D) Ale nastavit jeden úhel ručně tak aby se dosáhlo na zobrazovaném měření požadovaného úhlu zase není tak hrozné (je to pár vteřin). |
[#5150]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 08:29 Uživatel odpovídá na příspěvek #5149:
Pro Matějíček Pavel: Obávám se že shodnost obou úhlů (prisma,pomocné plochy) by platila jen v případě že do prisma se vloží válec,nikoli kužel viz.mé příspěvky výše. |
[#5151]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 08:51 Uživatel odpovídá na příspěvek #5140:
Josefe, ak ste uvazoval ako ja nemyslim ze dopustil ste sa nejakeho omylu lebo: nepisal som plochy ale roviny na seba kolme s tangencnym dotykom ku kuzelu, ktore su tym padom dotykove plochy prizmy takze kontakt je zabezpeceny, easy ne? s tym posuvanim podu po elipse mate samozrejme pravdu aj ja som nad tym uvazoval, preto som vymyslel roviny kolme ibaze zalezi od uhlu pohladu, ked sa budete pozerat na kuzel z osi kuzela dotykove body sa budu posuvat stale po kruznici ne po elipse, ale tym rovinam kolmym je to definitivne jedno, lebo su stale kolme a teda predstavuju prizmu uhol medzi useckami spojujucimi stred celnej kruznice a dotykove body rovin kolmych na seba v rovine cela kuzelu je v danom pripade samozrejme 91.782stupna, ak sa nemylim |
[#5152]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 08:59 pre pana josefa aby sme sa pochopili spravne o akych rovinach som hovoril |
[#5153]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 09:01 Uživatel odpovídá na příspěvek #5151:
Nejsem si jistý,asi by bylo dobré namodelovat to s těmi pomocnými plochami 90° a následně to zapodmínkovat tak jak to udělal Břéťa Doležal a pak by bylo vidět zda jsou pomocné plochy shodné s plochami prisma |
[#5154]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 09:13 tazko pane josefe vy si stale svoje tocite
ja nehovorim o ziadnych pomocnych plochach hovorim o direkt kolmych rovinach prizmy tangencnych nakuzel obrazok prilozeny a vy stale pomocne plochy |
[#5155]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 09:13 Uživatel odpovídá na příspěvek #5152:
Ano pochopili jsme se,zkuste však nyní vytvořit pohled ve výkrese a hodně jej přibližte,nebo zkuste provést analízu v sestavě,uvidíte že kužel je v prismu zabořen,je to jen nepatrně,na první pohled se to okem nepozná ale není to geometricky v pořádku. Velikost té nepřesnosti se odvíjí od velikosti vrcholových úhlů prisma a kužele,pokud by jste zvětšil úhly(v případě prisma zmenšil) ,bylo by to markantnější. |
[#5156]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 09:14 Uživatel odpovídá na příspěvek #5150:
Pro Unčovský Josef, zkuste kouknout na model ... možná pochopíte co sem chtěl říci: .... mezi rovinami musí být úhel prizmatu a rovimy musí být tečné ke kuželu. při konstrukci bodu pro druhou rovinu je tam pomocná rovina která již kolmá není a je třeba ji ručně nastavit správný úhel, tak aby mezi hlavními rovinami byl úhel prizmatu ;-) |
[#5157]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 09:19 Uživatel odpovídá na příspěvek #5156:
To je právě ono,ručně nastavit správný úhel...ale jak k ho zjistit(vypočítat) jinak než zkoušením dokud se nestrefím? |
[#5158]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 09:31 Uživatel odpovídá na příspěvek #5157:
No nak jsem psal .... sesmolit formuli by bylo na dlouho, takže pokud je to ojedinělé je jednodušší a rychlejší to ručne nastavit za pár vteřin (napřed nastavím stupně co nejblíž, pak změním krok nastavím desetiny, zase změním krok setiny...tisíciny ...desetitisíciny... a pak to mám, je to chvilka). Pokud by to byl pravidelný problém tak je řešením formule ale to je vyšší dívčí to je pravda. Chtělo by to větší matematický talent. O zkonstruování sem taky přemýšlel ale nějak sem to nedokázal vykoumat :-/ |
[#5159]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 09:36 Uživatel odpovídá na příspěvek #5158:
Přesně tak,u nás ve firmě taky vysokoškolskou matematiku nikdo neovládá na takové úrovni. Já jsem se s tím zkoušel trápit ale po několikahodinách jsem to vzdal. Já jsem toho názoru že nejlépe to elegantně vyřešil Břéta Doležal. Pokud se v budoucnu se stejným problémem setkám tak jeho způsob použiju. |
[#5160]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 10:01 Tak mi to nedalo spát ... nakonec se mi to podařilo zkonstruovat
(a asi by nebyl problém to podle toho i spočítat - ale to se mi nechce :D) Přikládám model |
[#5161]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 10:17 Doplnění k předchozímu příspěvku:
Je to zkonstruováno parametricky a dá se nastavit úhel prizmatu i kužele pomocí parametrů |
Milan Kubišta ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5162]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 11:59 Když přitlačím míč na podlaze ještě ke stěně, simuluji prizma. Kužel klasický, komolý se dá odvodit dodatečně. Domnívám se, že pomocí koule je možné se dostat k nějakému výpočtu jednoduchými vzorečky. Zelené roviny - prizma, žlutá rovina mezi nimi pro osu kužele atd. viz obrázek a model. |
[#5163]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 12:08 Ten výpočet možná pro znalého nebude nijak komplikovaný.
Mě osobně překvapilo, jak byla ta konstrukce pro získání bodu druhé roviny jednoduchá. Ale dalo mi to chvíli, než sem se k tomu dopracoval a pochopil co vlastně chci a potřebuju udělat. ;-) |
[#5164]
| Publikováno:
13.05. 2015 - 13:43 Tak ještě oprava ... zjistil jsem problémy při změně úhlů a updatech
(opravena chybička ve formuli řídící úhel prizmatu a opravené vazby pro stabilitu při změnách úhlů) |
[#5165]
| Publikováno:
15.05. 2015 - 11:43 Uživatel odpovídá na příspěvek #5122:
Když jsme narazili při hledání možných řešení na licence - mám DP2+AS1+ASD+CD1+FM1+FS1+GS1+GSD+IG1+KE1+KT1+PD1+PDG+RT1+ST1+WS1 Překvapuje mě, že tam je současně AS1 i ASD, totéž zřejmě u GS1 a GSD. Očekával bych buď to nebo to. Mýlím se? |
[#5166]
| Publikováno:
15.05. 2015 - 18:42 Ahoj, tak přikládám obrázek mého řešení. Opravdu to není složité, protože kužel bude vždy tangentní k rovinám prismatu a úhel prismatu je řídícím rozměrem pro další operace. |
[#5167]
| Publikováno:
15.05. 2015 - 18:57 Tady přikládám modely mojeho řešení, které jsem už popisoval výše. Ještě poznámka, podle druhu řešení, v mém případě jednotlivé poloměry musí být kolmé k oběma stěnám prismatu , stejně vlastně jako u jiných řešení. Pokud by byl kužel seříznutý šikmo, což by tvořilo elipsu, jak zde už pánové zmiňovaly, tak vždy to bude kužel rotační okolo osy, tak to nevadí (nemusí ovšem být také) a tím pádem na nejnižším bodu elipsy od vrcholu kuželu bude opět kružnice o poloměru "x" , která je kolmá k ose a to pro provedení vazeb postačuje. Jak jsem popsal výše. :-) Rád uvítám jiný nápad :-) |
[#5168]
| Publikováno:
15.05. 2015 - 19:21 Tady jsou ty soubory pro info |
[#5169]
| Publikováno:
16.05. 2015 - 16:17 Pro p. Kubištu k licencím:
Tohle je v pořádku. Jedná se totiž o licence typu Express, kde konfigurace je většinou CAT (základ s AS1, GS1, WS1) a k tomu jsou pak další rozšíření jako MCE, MTE které obsahují již plnotučné verze modulů (GSD, ASD atd). K těmto licencím pak ještě může být kterákoliv další licence jako tzv add-on. U klasických licencí jako MD2, HD2 je to podobné, jen se nezobrazuje ten dlouhý výčet. |
[#5174]
| Publikováno:
18.05. 2015 - 11:21 Uživatel odpovídá na příspěvek #5169:
Aha, děkuji. |
Robert Nikodem ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#5206]
| Publikováno:
28.05. 2015 - 20:23 Uživatel odpovídá na příspěvek #5120:
Rodinné a študentské povinnosti mali vyššiu prioritu tak prikladám rýchly a stručný návod - výpočet ako som to myslel s tým jednoduchým trojuholníkom. (pravohulý Pytagorov a² + b² = c²). Tento výpočet je vhodný len na prizmu ktorej steny zvierajú 90° uhol a nemá na "dne" - žliabok ako je v Strojníckych tabuľkách. Trojuholník OAQ (spodná podstava kužeľa - veľká): OA = r = AQ, OQ = prepona, po dosadení číselných hodnôt: 24,04² + 24,04² = OQ², OQ = 34 mm po (zaokrúhlení). Pre malú - vrchnú podstavu platí rovnaký výpočet. S pozdravom Robo |
[#5209]
| Publikováno:
29.05. 2015 - 09:35 Na obrázku jsou spodní a vrchní podstavy komolého kužele zobrazeny jako kružnice.
Ve skutečnosti jsou to elipsy, protože je kužel nakloněn. |
Uživatel nepřihlášen
Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.