Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Práce s law (zákony)

Kompletní přehled příspěvků v tématu Práce s law (zákony) řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Josef Unčovský

Poslat zprávu | Profil
Datum: 16.8. 2014 | Zobrazeno: 10159x
Konfigurace CATIA: V5 R20

Text dotazu:
Dobrý den, při práci občas používám parametry.
V základním školení ve firmě Technodat jsme toto téma probírali jen okrajově a vůbec nebyla zmíněna také práce s „law“(zákony).
Po skončení školení jsem obdržel studijní materiály ve kterých není oblast law také vůbec zmíněna,
Pro jsem se chtěl zeptat zda existuje nějaký manuál nebo uživatelská příručka která by se zabývala specializovaně touto problematikou ze které by se to dalo nastudovat?
Rád bych se o této oblasti práce v Catii dozvěděl více.V nápovědě přímo v Catii něco málo je ale je to Anglicky a není toho tolik aby se to z toho dalo naučit.
Děkuji

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4659] | Publikováno: 18.08. 2014 - 14:15
Dobrý den,

v základních školeních o délce trvání cca 5 dnů se toto téma většinou opravdu probírá jen okrajově. Na druhou stranu, není nic tak složitého, aby to člověk po chvíli hledání na webu nepochopil.

Law (závislost, vztah) se dá určit buď přímo v dialogu funkce nebo vytvořit dopředu a pak použít. U první možnosti nastavíme jen počáteční a koncovou hodnotu a typ přechodu mezi nimi - lineární nebo tzv. S-typ. Druhá možnost předpokládá vytvoření objektu Law. To lze opět udělat dvěma způsoby:
  • 1) Pomocí geometrie - vztah zde určují dvě křivky, jejichž vzdálenost vytvářejí závislost. Tj. když v jedné rovině nakreslíme úsečku a nad ní Spline, jejich vzájemná vzdálenost v každém bodě určuje závislost.
  • Pomocí rovnice - v tomto případě se vytvoří KWA objekt (ikona fog skrytá pod design table) a v něm se nadefinuje vztah. Uvnitř law musí být vytvořeny alespoň dva parametry - v ukázce x a y. Y je výstup, x vstup. Pokud law použijeme u funkce, je vstupem poměrná délka křivky, ze které se vychází. Na příkladu je vytvořena paralelní křivka (žlutá) a její offset je definovaný jako sinusoida, kterou určuje právě rovnice v law.
Law vytvořené druhým způsobem se dá použít i v formuli. Tam se pak používá syntaxe Vystup = Law->Evaluate(Vstup). Jistá nevýhoda je, že vstup i výstup musí být pouze typ Real, takže se musí přepočítávat jednotky.

Když si zadáte do google výraz CATIA law, vyhodí vám to nepřeberné množství ukázek a návodů. Sice většina anglicky, ale ani DS manuál, kde je problematika law podrobněji popsána, není česky.

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.