Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Katalog dílů s atributy

Kompletní přehled příspěvků v tématu Katalog dílů s atributy řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Roman Richter

Poslat zprávu | Profil
Datum: 5.8. 2014 | Zobrazeno: 9733x
Konfigurace CATIA: CATIA V5 R21

Text dotazu:
Dobrý den,
Uměl by mi někdo poradit/nasměrovat jak postupovat při tvorbě katalogu dílů tak abych byl schopný z jednoho parametricky řízeného modelu generovat modely s různými variantami atributů?
Pokusím se vysvětlit na příkladu šroubu. Zvolím si dle normy DIN 931 šroub M20x50 v pevnostní třídě 5.6 s povrchovou úpravou A3L. Problém nastane ve chvíli, kdy budu chtít rozměrově identický šroub DIN 931 M20x50, ale s jinou pevnostní třídou (50) popřípadě v nerezu (A2) a zároveň po znovu otevření prvního šroubu potřebuju zachovat původní parametry (5.6 / A3L).
V návaznosti na firemní pseudo PDM je podmínkou, aby po vygenerování modelu z katalogu byl model s názvem souboru ve tvaru například: SROUB_M20x50_DIN931_50_A2
Z důvodů chybovosti v zápisu, možnosti kontroly pracovních skupin nad volbou spojovacího materiálu atd. potřebuji, aby vše fungovalo v co možná největší možné míře automaticky (bez nutnosti lidského zákroku) -> vygenerovat 3D model a většinu atributů dopsat ručně a následně „save as“ a uložit pod ručně vypsaným cca 25znakovým názvem pro mě není řešení.
Díky.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4649] | Publikováno: 05.08. 2014 - 11:25
Dobrý den,

na tohle by měla stačit standardní Design table. Vlastnosti materiálu i PartNumber (pro správný název souboru) se dají dopsat jako další sloupce tabulky. Trochu horší to bude s vlastním fyzickým materiálem, pokud ho budete chtít do modelu přiřadit. Buď byste musel mít více generických modelů (k nim stačí jedna tabulka) s pokaždé jiným materiálem odpovídajícím pevnostní třídě, nebo by se pak musela použít reakce se skriptem, který by podle zvoleného názvu materiálu vyměnil skutečný fyzický materiál - ale to je jen teorie.

Z generických modelů by se pak jen vytvořil katalog.
Roman Richter

Poslat zprávu | Profil
[#4650] | Publikováno: 05.08. 2014 - 13:28
podle ukázky s design table jsem postupoval, a co se týká 3D geometrie, vše funguje jak má, ale pokud se chci vyhnout, abych měl v jednom sloupci všechny možné pevnostní třídy (5.6; 6.6; 8.8…) a v dalším sloupci povrchové všechny povrchové úpravy (A3L; L3N;…) -> vznikne mnoho kombinací a tabulka se stane značně nepřehledná. (Nevím jak jinak to řešit pomoci samotné design table)
Nevím zda je možné docílit abych během vybíraní v katalogu měl možnost volit/filtrovat ve více sloupcích najednou (rozuměj: vyberu si typ a délku šroubu tu si „zafixuju“ a poté k tomu dovyberu ve zbylých dvou sloupcích patřičné hodnoty) nebo Vygenerovat si 3D model s potřebnými rozměry a požadované hodnoty pro pevnost / povrchovou úpravu bych měl pod atributy nezávislými na design table -> problém je v tom že tyto hodnoty budu muset ručně dopisovat do názvu souboru protože přednastavený PartNumber z design table tuto informaci neponese 
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4651] | Publikováno: 05.08. 2014 - 14:49
Já bych si udělal pro každou pevnostní třídu / materiál generický model a k odpovídající počet tabulek. Jinak ty informace o materiálu do PartNumber nedostanete.

Nevím jak by se to chovalo v situaci, kdy by se PartNumber řídilo formulí (složení názvu z parametrů) ve chvíli vkládání z katalogu. Pravděpodobně by se to s něčím tlouklo nebo by se vložení nepodařilo. Pak by stačila jedna tabulka s více sloupci s materiálem a k tomu odpovídající počet modelů.

Můžete vyzkoušet.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.