Nabalení křivky na válec
Uživatel | Příspěvek |
Jan Vaník Poslat zprávu | Profil |
Datum:
23.6. 2014
| Zobrazeno:
10844x Konfigurace CATIA: V5R19SP9 Text dotazu: |
Ing Jan Cinert Poslat zprávu | Profil |
[#4608]
| Publikováno:
23.06. 2014 - 09:59 Zdravím,
tohle jde udělat pomocí funkce Develop (Insert - Develop Shapes), je k tomu ale potřebná licence GSO. Výsledek na obrázku v příloze (vč. souboru s ukázkou). |
Jan Vaník Poslat zprávu | Profil |
[#4610]
| Publikováno:
23.06. 2014 - 11:38 Děkuji za odpověď. Mám jen MD2. Příkaz Develop jsem tam nenašel, ale je zajímavé, že z vašeho souboru mi perfektně funguje. Stačí nahradit Váš text mojí křivkou, poeditovat průměr a mám to. Tímto děkuji za pomoc. |
[#4611]
| Publikováno:
23.06. 2014 - 12:39 Ano, takhle to funguje - můžete měnit veškeré vstupy, ale samotné parametry už ne (a že jich je, viz. obr.). Takže v takto jednoduchých případech to lze použít, u složitějších už to nemusí vždy fungovat. |
MrBobik5 Poslat zprávu | Profil |
[#4756]
| Publikováno:
27.09. 2014 - 12:24 Dobrý den, mám podobný, ale zřejmě složitější problém - potřebuji nabalit čtverce na složitější plochu - vzniklou rotací oblouku - foto mi nejde vložit. Potřebuju aby tyto čtverce zůstaly čtverci (vždy z normálového pohledu k té ploše). Funkce devolop mi háže chybu - too many solutions, pomocí projection se mi též nedařilo dosáhnout výsledku. Čtverce potom využiju pro mřížkovou plochu - tzn. zkoušel jsem i funkci wrap s již vytvořenou plochou, ale opět jen zkreslené kosočtverce. Nenapadá vás řešení?
|
[#4757]
| Publikováno:
27.09. 2014 - 19:32 Pokud chcete aby se kontura na ploše jevila v normálovém pohledu jako čtverec, pak to půjde udělat jedině projekcí čtverce právě v tomto směru. Pro každý čtverec bude jiný směr - normála k ploše středem čtverce. Mřížka ale nebude mít konstantní tloušťku, viz. obr nebo přiložený model.
Na prvním obrázku je dobře vidět, že se v normálovém pohledu opravdu otvor jeví jako čtverec. |
CaTLama Poslat zprávu | Profil |
[#7105]
| Publikováno:
03.02. 2023 - 13:48 Je možné takovou křivku nabalit i na obecnou plochu? Funkce Develop to neudělá, striktně vyžaduje válcovou plochu. |
[#7106]
| Publikováno:
07.02. 2023 - 22:26 Nelze, develop dokonce někdy odmítne i plochu, které skutečně válcová je :-)
Takže zbývá než si pohrát s projekcí (normálově na více částí, tj. dosáhnout co nejmenšího zkreslení) nebo zkusit curve maping u sheetmetalu. Nevím jestli znáte - tvar se rozbalí, nakreslí se na něm skica, a ta se pak nabalí na původní tvar. Zkoušel jsem to kdysi na kulové ploše a prošlo to, ale křivka se u nerozvinutelného tvaru samozřejmě zkreslí podle algoritmu rozvinu (zpětně). |
Uživatel nepřihlášen
Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.