Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Quadro alebo GeForce

Kompletní přehled příspěvků v tématu Quadro alebo GeForce řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
vla93

Poslat zprávu | Profil
Datum: 23.3. 2014 | Zobrazeno: 14676x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý deň,
skladám si nový pc a riešim grafickú. Viem že výrobcovia majú špecialne grafické karty Quadro a FirePro. Ale aktívne fotografujem a rozdiel medzi Quadro a GeForce, pri úprave fotografíi vo Photosho a Lightroom5, je minimálny teda okrem ceny.

A cena je problém. Nemám zrovna chut dávať za Quadro K4000 cca 700€ ked GeForce GTX 770 4GB je za cca 300€ ktorá je vhodnejšia na fotoúpravy, ale neviem aká je pri použití v Catia alebo SolidWorks.
Má niekto nejaké skúsenosti v tomto? Do úvahy spadá ja Quadro K2000

Ďakujem

Jiří Maroň

Poslat zprávu | Profil
[#4477] | Publikováno: 23.03. 2014 - 19:39
Dobrý den,
Nejprve chci říct že nejsem žádný IT specialista, ale malé zkušenosti s volbou grafiky pro Caiti, tak třeba Vám to k něčemu bude.
Už je to několik let zpět co jsem řešil podobné dilema a narazil jsem na jedem velice užitečný článek. V něm nějaký odborník velice rozumně popisoval rozdíl mezi profesionálními kartami (Quadro, Firepro) a herními kartami. Finta je v podstatě v knihovnách Direct X a OpenGL. V praxi by to mělo být tak, že profesionální karty by měly být vždy o krok zpět, co se týká hardwerové výkonosti. To protože výrobce uvede nový čip na trh nejprve jako herní, po čase provozu, až se vykrystalizují nejspolehlivější výrobní postupy a provozy s minimem reklamací, vezme čipy z osvědčených provozů a začne je dodávat i v profesionální řadě. Tohle si však vyžádá čas a mezitím je většinou nová generace herních čipů už na trhu.
A teď k té fintě, u staré karty GeForce 8800GTS se dal provést softmodding a přes program RivaTuner se přehrál bios karty, takže během pár minut se z této herní karty stála profesionální karta Quadro FX4600. V době kdy karta 8800GTS stála 11 tis. Kč a FX4600 48 tis. Kč celkem slušná úspora. Když jsem srovnával obrázky karet, měl jsem pocit, že výrobce opravdu jen použil jiní chladič a potisk karty, nahrál jiný bios a nová Quadro karta byla na světě. Mělo by to být to vtom, že herní programy využívají knihovny Drirect X, kdežto grafické a 3d programy jsou stavěny na využívání knihovny OpenGL.
Praxe byla pak taková, že když jsem měl tuto grafiku pod original biosem 8800GTS. Catia jela opravdu příšerně až skoro nepoužitelně, ale když jsem měl na té samé kartě nahraný bios karty Quadro FX4600, jako mávnutím kouzelného proutku Catia jela na tu dobu skvěle a nestačil jsem se divit, jak složité sestavy dokážu zpracovat při plné parametrizaci.
Jenomže tohle je už nějaký ten rok, výrobci se poučili a tohle jednoduché přehrávání biosu už není možné. Nicméně praktická zkušenost velice dobrá.
Pokud bych měl dnes poradit, tak pokud chcete PC používat pro práci s Catii, volil bych raději jistotu v podobně Quadra nebo Firepra. Pokud zvolíte hení kartu, velice pravděpodobně se může stát, že pod hardwerově výkonnější herní kartou Catie pojede tak nějak pomalu a zvláštně, hlavně nevyužijete plnou hardwerovou výbavu karty. Naštěstí konečně i v tomto sektoru profi karet Firepro začalo výrazně dohánět Quadro, konkurence zafungovala a cenové rozdíly mezi profi a herními kartami nejsou už tak výrazné jak tomu bylo dříve.
Dokonce podle videa (link níže) by levnější Firepro W7000 mělo být výkonnější než Quadro K4000, tak třeba zlatá střední cesta. Před Vánocemi jsme pořizovali novou pracovní stanici a kdyby jsme šli do PC sestavy, byly jsme rozhodnuti pro Firepro, jenže pak vyhrála volba notebooku a tam nám bylo doporučeno Quadro, které oproti Firepru údajně méně topí, takže při práci není tak slyšet chladič a také delší výdrž baterie se občas hodí. Konkrétně máme HP Zbook s Quadrem K3100M. Catie šlape skvěle a můžu jen doporučit.

http://www.youtube.com/watch?v=e75r8jSsPkk

Snad pomohlo při volbě.
S pozdravem Jiří
vla93

Poslat zprávu | Profil
[#4478] | Publikováno: 23.03. 2014 - 21:09
Zas videu robené AMD na propagáciu svojich produktov moc neverím že by boli objektívne.
Čítam recenziu na ešte ju nemám dočítanú, ale Quadro vychádzajú lepšie. Asi skrz ovládačou lebo AMD ma výkonejší HW.
Čo sa tíka AMD/ATI tak ATI-ne mo neverím čo sa týka linuxu. Aj ten používam. Aj ked AMD/ATI robia pokroky v ovládačoch na linux, nebude to také plinulé ako Nvidia.
PC moc neponáhľa, tak si počkám ešte nejaký čas. Možno prídu lepšie grafické karty :)
Ďakujem za užitočné informácie.
vla93

Poslat zprávu | Profil
[#4479] | Publikováno: 23.03. 2014 - 21:10
recenzia:
vla93

Poslat zprávu | Profil
[#4480] | Publikováno: 23.03. 2014 - 21:12
trocha som sa zamotal v linku :D
tu je tá spomínaná recenzia
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4481] | Publikováno: 24.03. 2014 - 14:29
Podobná diskuse se řešila už dříve zde, ale doba pokročila a dneska jsou už zase výkonnější grafiky...

Zaujala mě reakce p. Maroně, zdá se že to má svojí logiku a odpovídá to některým tvrzením, že Catia může chodit dobře na levnějších (oproti profi) herních grafikách, ale funkčnost není vždy zaručena.

Další věc je náročnost nové platformy V6. Můžu porovnat s V5, která byla podle mě méně náročná. Na starém NTB s nVidia Quadro FX 770m jsem u V5 narážel na sekání až u opravdu velkých sestav. U V6 se mi NTB začínal zadýchávat podstatně dřív, přikládám to vyšším HW nárokům. Na novém NTB s Quadro K2000m (16GB RAM) žádné "zadýchávání" nepozoruju.
Václav Sýkora

Poslat zprávu | Profil
[#4482] | Publikováno: 25.03. 2014 - 09:42
Můžu porovnat oba případy, jak herní grafiku tak Quadro. Na herní Nvidia GeForce GT 9600 opravdu docházelo k velkému sekání a neplynulosti i při otevření malých sestav. Problém částečně vyřešilo dlouhé hledání vhodného ovladače, ale pořád to nebylo ono, sestavy obsahující pár dílů s historií a opět sekání, grafické chyby (průhledné plochy, neviditelné plochy atd.).
Nyní používám Nvidia Quadro K2100M a super. NTB se neseká ani u velkých sestav vstřikovacích forem, vše naprosto plynulé.
Používám Catii V5R19, uvidíme, co udělá příchod V6..
vla93

Poslat zprávu | Profil
[#4502] | Publikováno: 30.03. 2014 - 22:44
Neviete ako často sa menia tieto grafické karty? Myslim generačnú výmenu Quadro a FirePro.

Uživatel cituje z příspěvku #4482:
'Nyní používám Nvidia Quadro K2100M a super.'

Čo sa týka bežných aplikcií nie je ziaden problém?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4506] | Publikováno: 31.03. 2014 - 12:17
To by se určitě dalo najít ne stránkách výrobce v nějaké historii kdy které model vyšel. Otázka je, jestli by se z toho dalo vyjít, protože pokaždé nemusí být nový model skutečně novou generací se vším všudy.
vla93

Poslat zprávu | Profil
[#4508] | Publikováno: 31.03. 2014 - 19:07
Ak sa nemýlim tak už pár rokov GPU sa nevedia pohnúť dalej. Tak je otazdne či terajšie grafické (myslim GeForce) sú fakt nové. Ale aj tie "menšie" úpravy sú pozitívne pre výkon.
Hľadal som info na staré grafické a nič nemôžem najsť. Možno iný bude mať väčšie šťastie :)
Michal Kotek

Poslat zprávu | Profil
[#4509] | Publikováno: 31.03. 2014 - 23:15
Mé zkušenosti s přechodem z Geforce 9800GT na Firepro V5900, byl hlavně přínos ve viewportu.Přesněji, reálné zobrazení materiálů a povrchů, mnohem lepší zobrazení průhledností a větší vyhlazování hran.Samozřejmě také rychlejší pohyb náročných sestav oproti herním kartám bez vad zobrazení v neposledním řadě možnost 10 bit výstupu atd.Herní karty jsou sice v porovnání s profi kartami "výkonější",ale při používání herní Geforce v Solidworks,Inventor nebo Catia byl v momentě nahrání modelu vstřikovací nebo střižné formy konec. Po výměně za Firepro V5900 naprosto bez problémů a to se zapnutým reálným zobrazením materiálů a vyšším vyhlazováním hran. Mám také vyzkoušenou náročnosti softwaru na hardware a musím tak potvrdit fakt, že s integrovanou grafikou a starém PC (Pentium 4D), dokáže Catia pracovat lépe i ve větších sestavách než Solidworks. Jsou však programy, kdy se herní karty vyplatí více( ty které využívají direct X - 3dsmax,Mudbox).
vla93

Poslat zprávu | Profil
[#4536] | Publikováno: 16.04. 2014 - 17:28
A ako tieto Grafické karty zvladajú multimedialne blbosti ako filmy, web a pod. veci?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4537] | Publikováno: 18.04. 2014 - 15:57
To jako že by s tím měly mít potíže? Multimedia ve Full HD vám dneska přehraje chytrý telefon ...


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.