Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Úprava ploch jádra nástroje vzhledem k naměřeným rozměrům odlitku

Kompletní přehled příspěvků v tématu Úprava ploch jádra nástroje vzhledem k naměřeným rozměrům odlitku řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Miloš Vrba

Poslat zprávu | Profil
Datum: 28.1. 2014 | Zobrazeno: 9782x
Konfigurace CATIA: V5R19 SP9

Text dotazu:
Ahoj,
potřeboval bych s problémem, co právě řešíme. Po odlití první odlitků byla zjistěna velká zmetkovitost. Zákazník si nechal změřit odlitky a dostal data ve formě odchylek vůči rozměrům ideální (3D) verze. Výsledkem měření je obrázek odlitku s barevnými plochami značící odchylky (na první pohled jako rozložení tepelného namáhání).
Po nás chce upravit jádro tak, aby jsme tyto odchylky odstranili. Pro představu přikládám ilustrační obrázek. Jde o to, aby po úpravách byl celý obrázek zelený - resp. po projetí např. Deviation Analysis mezi serií a upraveným dílem to udělalo stejně barevný obrázek.
Zkoušeli jsme si v GSD nahrazovat různé plochy, nicméně kvalita výsledku nebyla dobrá. Jediný rozměr který známe přesně jsou hranice jednotlivých "louží". Ostatní se musí odvodit..
Ve FreeStyle se nám nepovedlo deformovat plochu složenou z více elementů (ale byl to jen pokus, jelikož ve FS neumíme)
Nemáte někdo představu jak postupovat..? Neumí Catia deformovat obecnou plochu v rámci vymezené oblasti nebo něco podobného?
Děkuju za jakoukoliv radu
Bohužel data sdílet nemohu

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4399] | Publikováno: 29.01. 2014 - 16:20
Dobrý den,

tady by bylo asi nejlepší použít zmíněný FreeStyle, kde je možné plochy deformovat pomocí kontrolních bodů. Kdysi jsem takto viděl upravovat polyuretanové výplně sedaček. Bylo to poměrně složité obecné tvary, kdy jiná metoda nepřicházela v úvahu.

Vstupem byla tzv. strak data (ideál podle designu), vlastní model pěny sedáků a pak 3D sken hotových sedadel, kdy už pěna byla narvaná do potahů.

Ve vašem případě bych zkusil z ploch jádra vytvořit offsetové plochy v určitém kroku a na ně promítnout hranice "louží". Tím získáte jakési vrstevnice, do kterých pak můžete napasovat původní plochy taháním za kontrolní body. Nic lepšího mě nenapadá.
Miloš Vrba

Poslat zprávu | Profil
[#4400] | Publikováno: 29.01. 2014 - 16:28
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Metodou pokusů a omylů jsme postupně došli také k Vámi navrhovanému postupu. Zatím vše z mojí strany stojí a padá na neznalosti modulu FreeStyle. Nicméně jiná možnost zřejmě nepřipadá v zatím v úvahu.
Děkuji!


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.