Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

nulovy bod

Kompletní přehled příspěvků v tématu nulovy bod řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Julius

Poslat zprávu | Profil
Datum: 4.12. 2013 | Zobrazeno: 10198x
Konfigurace CATIA: V5 R20

Text dotazu:
zdravim catiakov, mam taku otazku. v robote mam za ulohu prerobit jeden stary projekt od dakej firmy tak aby spolupracoval s manipulatorom ktory zasa robi jedna nemecka firma. problem je ten nulovy bod mojho projektu ktory som prerobil lebo je vo vsetkych osiach posunuty o nejaku hodnotu oproti nulovemu bodu manipulatora od nemcov (nastastie nie je ziadna rotacia iba posunutie, ale to uz vychadza zo stareho projektu) a nemci spravili pripomienkovanie k nasmu projektu kde asi na 10 stranach pisali len o tom ze nas nulovy bod je oproti ich nulovemu bodu mimo. takze sa chcem spytat ci sa da nulovy bod hotovej zostavy nejako predefinovat/upravit alebo musim zostavu poskladat nanovo tak aby prva suciastka v zostave mala nulovy bod tam kde potrebujem (lebo tusim nulovy bod zostavy je tam kde je nulovy bod prvej suciastky)

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4304] | Publikováno: 04.12. 2013 - 13:57
Dobrý den, píšete to úplně správně. Nulový bod sestavy se zjistí při vložení nového Partu - jeho Axis system bude v pozici 0,0,0 vůči sestavě, tj. v jejím nulovém bodě.

Pokud máte všechny komponenty vůči tomuto bodu nějak posunuté, stačí vložit do sestavy nový Part, ten zafixovat,a k němu zavázat hlavní součást sestavy, na kterou je navázaný zbytek. Při update se vše posune k novému Partu.

Nebo použít makra na instance první úrovně, které je přemístí do správné pozice (0,0,0 nebo jakákoliv jiná). Mělo by tu někde v diskusi být, už se to jednou řešilo, jmenovalo se MoveToNula.catvbs, ale bylo jen jako příloha ve vláknu.
Julius

Poslat zprávu | Profil
[#4310] | Publikováno: 05.12. 2013 - 17:39
Zdravím opäť, macro neviem nájsť ani cez google, ale svoj problém som skúsil vyriešiť nasledovne: vychádzajúc z toho, že nulový bod zostavy je definovaný nulovým bodom prvej súčiastky som si otvoril prvú súčiastku v novom okne. kedže to nie je úplne jednoduchá súčiastka kde by stačilo zmeniť sketch support a zákotovať oproti nulovému bodu, tak som zobral kompas, priložil na vhodnú rovinu, dal edit červeného bodu a v príslušnej osi ktorú som chcel zmeniť (dajme tomu že os Z) som prepísal hodnotu a potvrdil. potom som prelozil kompas na druhu rovinu a posunul zasa v dalsej osi (dajme tomu ze os X). toto malo zelany vysledok pretoze nulovy bod suciastky bol tam kde som potreboval a teda aj nulovy bod zostavy sa mi zmenil ak sa nemylim. problem je ten ze v zostave sa posunula len ta jedna suciastka a ostatne ostali na svojom mieste. cize nulovy bod zostavy by mal byt ok ale suciastky nenasledovali prvu suciastku a nerad by som tu zostavu znova zavazboval ak to nie je potrebne tak sa chcem spytat ci je nejake mudre riesenie tohoto problemu ktorym by som obisiel nutnost znova vazbit celu zostavu
Julius

Poslat zprávu | Profil
[#4311] | Publikováno: 05.12. 2013 - 17:42
toto moze byt asi sposobene tym ze pani predomnou si ulahcili bitku medzi vazbami (to pozname asi vsetci) takym sposobom ze umiestnili suciastku tam kam potrebovali a potom tam dali obycajnu kotvu
karel koupelna

Poslat zprávu | Profil
[#4312] | Publikováno: 05.12. 2013 - 18:34
Je taková funkce Translate or Rotation tam uvidíte kde se part nebo podsestava nachazi.
Muzete je přesunout nebo otočit.

Přiložené soubory:
move2nula.zip

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4313] | Publikováno: 05.12. 2013 - 23:43
Ještě k tomu nulovému bodu - neurčuje ho první součást. Ta sice spadne vždy do nuly, ale co když ji potom odeberete a na jejím místě už bude druhá, které mohla být úplně jinde ....?

Když vložíte do sestavy nový, prázdný part, jeho počátek bude vždy v nule sestavy, na to se můžete spolehnout.
Julius

Poslat zprávu | Profil
[#4315] | Publikováno: 06.12. 2013 - 07:49
v poriadku. Svoj problem som nakoniec vyriesil uplne trivialne aj ked nie idealne a to tak ze som si spravil novu zostavu kde som volozil prazdny part, ukotvil, vlozil zostavu a posunul voci nemu tak ako potrebujem a teraz ked tuto zostavu a zostavu nemcov vlozime dokopy tak sedia hned na prvy krat. nejakym komplexnejsim riesenim sa budem zaoberat ked budem mat na to cas. zatial vdaka
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4316] | Publikováno: 06.12. 2013 - 09:23
...tohle jsem Vám psal už předtím (#4303), že to bude nejjednodušší...


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.