Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

3D priestorové nárezové plány?

Kompletní přehled příspěvků v tématu 3D priestorové nárezové plány? řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Peter Stupjanský

Poslat zprávu | Profil
Datum: 12.11. 2013 | Zobrazeno: 10039x
Konfigurace CATIA: V5

Text dotazu:
Zdravím chcel by som sa poradiť... možno už niekto riešil podobný problém..

Existujú rôzne aplikácie na tvorenie nárezových plánov (OPTIMIK napr). Pracujú však len s predpokladom využitia jednej hrúbky dosky, materiálu a násobia kusy len plošne...

V práci ale pracujem s penovým materiálom s hrúbkou materiálu napr. 100mm o určitých rozmeroch...finálna zostava sa ale skladá z rôznych hrúbok... hárok sa teda naštiepava na potrebne hrúbky a následne sa vyrežú jednotlivé dielce

Pri kalkulovaní spotreby materiálu teda musím teda rozmýšľať nie len nad čo najefektívnejším rozmiestnením po ploche ale aj šírke a čo najefektívnejším rozštiepaním a následne to zahrnúť do nákladov a spotreby. To najme pri zložitejších zostavách vedie k veľkej časovej náročnosti a hlavne k chybám.

Keďže mám k dispozícii Solidworks dokážem si na základe objemov materiálu a zostavy vypočítať koľko dielov je možné teoreticky natrieskať na daný nárezový plán.
Neviete náhodou o niečom (aplikácii, prídavnom Solidworks module, excely, pripadne niečom inom) čo by mi vedelo uľahčiť kalkulovanie takejto 3D spotreby materiálu?
Za pomoc vopred ďakujem.

Radovan Kuchař

Poslat zprávu | Profil
[#4274] | Publikováno: 13.11. 2013 - 09:23
Ahoj, moc jsem to z toho co píšeš nepochopil. Např deska 1000x2000 polystyrenu tloušťky 10 mm a ty do něj máš poskládat a vyřezat díly stejného i rozdílného 2D tvaru ? . podobný program se využívá pro dělení materiálu plazmou nebo plamenem apod. jmenuje se wrykrys. v něm se nastaví velikost plochy, tloušťka materiálu a pak cena metru řezu. 3D jde pouze v prg na obrábění. kde po zhotovení programu pro obrábění dílu je znám čas jednotlivých operací a na to má každý nastaveny ceny jako třeba tvorba závitu má cenu x korun díra jinou a pod.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4275] | Publikováno: 14.11. 2013 - 12:09
Dobrý den,

tohle je dost specifický požadavek. Bohužel nevím o ničem, co by tomu vyhovělo, tím spíš, pokud se jedná o SolidWorks. Dovedl bych si představit aplikaci (záměrně neříkám makro), které by na základě základních rozměrů dílů rozdělila díly do skupin podle tloušťky (podle toho by se řezaly desky) a pak každou skupinu poskládala do desky.

CAD, ve vašem případě SolidWorks by se použil jen na začátku pro stanovení velikosti polotovaru, pak už to není o 3D ale o algoritmu pro vytvoření seznamu potřebných tloušťek a nářezového plánu.



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.