Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Práce s soubory, změny vlastností
Modelování
Sestavy
Výkresy, tabulky
Měření, analýzy
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Představujeme: Makro Tool Insert - Lepší než katalog nástrojů

Publikováno: 9. září 2015 | Zobrazeno: 5664x
Dnes vám představíme další makro z dílny CATIA fóra, tentokrát z oblasti obrábění. Makro opět vzniklo na základě podnětu zákazníka, kterému nevyhovoval stávající způsob vytváření nástrojů pro obráběcí proces a hledal jednoduchou správu nástrojů, které již měl vytvořené.

Ti, co pracují v modulu obrábění, ví, kolik parametrů je třeba vyplnit pro každý konkrétní nástroj a jak dlouho zadávání všech parametrů trvá. Pokud nástroj pokaždé vytváříme manuálně, musíme údaje o geometrii a řezných podmínkách odněkud získat. Zdrojem je většinou nějaký katalog výrobce nebo v lepším případě excelovská tabulka, kde jsou údaje všech používaných nástrojů ve firmě již pohromadě.

Existuje sice také možnost uložit nově vytvořený nástroj do katalogu, ale při větším počtu nástrojů, řezných podmínek nebo strojů se může stát, že bude katalog nepřehledný. Nalezení správného nástroje v katalogu pak bude jen o něco málo rychlejší, než jeho nové vytvoření.

Proto vzniklo makro Tool Insert, které úspěšně řeší všechny výše uvedené nevýhody.


Princip vytváření nástroje

Pro vytvoření nástroje se s výhodou použije excelovská tabulka, kde jsou zadány všechny parametry jednotlivých nástrojů konkrétního typu (válcová fréza, plátková fréza, ...). Každý typ nástroje má svojí vlastní tabulku, jednotlivé nástroje pak tvoří řádky v této tabulce. Ve sloupcích jsou zapsány vlastní parametry nástroje, nejprve ty základní - název, číslo, poznámka - pak následují údaje popisující geometrii, a nakonec parametry řezných podmínek - rychlosti, posuvy atd. Názvy sloupců odpovídají názvům parametrů nástroje v Catii, takže makro snadno pozná, který sloupec je pro který parametr nástroje.

Základní parametry nástrojů vybraného typu v tabulce MS Excel


Výběr nástroje

Po kliknutí na ikonu s typem nástroje makro načte základní parametry všech odpovídajících nástrojů a zobrazí je v tabulce. Výběr lze omezit pomocí filtru, kde je možné vybrat konkrétní stroj (pokud jich máme více) a řezné podmínky (ocel, hliník, ...). Nástroje můžou být rozděleny do skupin a skupiny odděleny hlavičkou.

Zobrazení nástrojů vybraného typu v tabulce MS Excel


Vložení nástroje

Pro vložení nástroje do procesu (ResourcesList) stačí vybrat požadovaný nástroj v tabulce a kliknout na tlačítko Vložit nástroj. Makro vytvoří nový nástroj s odpovídajícím typem a vyplní všechny jeho parametry hodnotami z odpovídajícího řádku excel tabulky.
Ve sloupcích jsou definovány parametry pro všechny stroje i řezné podmínky. Makro použije ty, které odpovídají nastavení filtru. K tomu stačí v názvu sloupce použít stejné prefixy, které jsou nastaveny ve filtru pro stroj a řezné podmínky.
Pokud se makru nepodaří hodnotu z daného sloupce zapsat do odpovídajícího parametru, zobrazí chybovou hlášku. To se může stát v případě chybné konfigurace, když parametr definovaný v excelu není ve vytvářeném nástroji nalezen (to vám pomůže s nalezením chyb při definici tabulky). Pokud parametr v tabulce není uveden, zůstane ve vytvořeném nástroji výchozí hodnota.

Na obrázku můžete vidět tabulku excelu s definicí parametrů. Zelené sloupce definují geometrii, žluté a oranžové pak řezné rychlosti pro stroj VM6 pro případ obrábění hliníku - prefix VM6:ALU:název parametru.

Parametry geometrie nástroje a řezných podmínek


Nástroj s reprezentací
Aby bylo možné vložit nástroj s 3D reprezentací, je možné ve sloupci s název Representation zadat cestu k modelu. Pokud je cesta platná a soubor s modelem je nalezen, makro v posledním sloupci tabulky s nástroji zobrazí příznak nástroje s reprezentací (modré ozubené kolečko). Po vložení nástroje k němu přiřadí zadaný model.

Nástroj s držákem
K nástroji neodmyslitelně patří také držáky - a i na ně je makro připravené. Jejich definice je v další, tentokrát už pouze v jedné, excelovské tabulce. Vložení a zápis parametrů funguje na shodném principu jako v případě nástroje.
Tabulka s dostupnými držáky se zobrazí pod tabulkou s nástroji po zapnutí volby Nástroj s držákem. Opět jsou zobrazeny jen základní parametry držáku (název, popis, ...), ostatní parametry jsou skryté.

Zobrazení seznamu držáků nástrojů

Instance nástroje ve stromu je pojmenována přesně podle názvu v excelu. Na konec názvu se ještě přidají prefixy podle typu stroje a řezných podmínek. Tím se snadno eliminuje výběr nesprávného nástroje pro konkrétní operaci (v procesu mohou být použity dva shodné nástroje, ale každý pro jiné řezné podmínky).

Vložené nástroje / nástroje s držáky pojmenované podle údajů v tabulce ve stromu procesu - složka Resources


Lepší než katalog

Pokud trávíte vytvářením nástrojů při tvorbě programů hodně času, je toto makro ideálním pomocníkem, který vám tento čas pomůže výrazně zkrátit. Jedinou investicí je totiž vytvoření tabulek s definicí nástrojů. V případě, že již podobné tabulky s nástroji máte vytvořené, tak je stačí jen upravit.

Na to jak se s makrem pracuje v reálu se můžete podívat v ukázce.


Videoukázka




Kontakt


Pokud vás makro zaujalo a chcete si ho vyzkoušet, pište nebo volejte na:

Jan Cinert - CATIA fórum (vývojář)
+420 734 762 843
jan.cinert@catia-forum.cz

Připravíme pro vás testovací balíček, se kterým si makro budete moci zcela nezávazně vyzkoušet po dobu jednoho měsíce.

Líbí se vám makro, ale chcete některou z funkcí změnit nebo přidat funkci navíc? Ani to není problém, makro pro vás rádi upravíme či rozšíříme.


Poznámka: Makro bylo vyvinuto ve spolupráci se společností DURATEC s.r.o.