Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Práce s soubory, změny vlastností
Modelování
Sestavy
Výkresy, tabulky
Měření, analýzy
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Představujeme: Makro STD Insert - pokročilé vkládání součástí do sestavy

Publikováno: 3. září 2015 | Zobrazeno: 4092x
Rádi bychom vám představili první makro, které bylo vyvinuto pod hlavičkou CATIA fóra. Jedná se o utilitu pro poloautomatické vkládání normalizovaných součástí, kdy námětem pro jeho vytvoření byl požadavek zákazníka.

Vkládání součástí do sestavy

Jak určitě většina z vás ví, CATIA bohužel nenabízí žádnou sofistikovanou funkci pro automatické vkládání normálek. U jiných CADů někdy stačí přiblížit součást, například šroub, do blízkosti díry, a systém šroub automaticky umístí a vytvoří příslušné vazby. V CATIA se tyto operace musí provést manuálně. Nejprve musíme do sestavy odněkud vložit požadovanou součást, dále ji posunout do přibližné pozice (aby se daly vybrat plochy, ne kterých se budou vytvářet vazby), potom vytvořit minimálně dvě vazby a nakonec sestavu updatovat, aby se součást posunula na správnou pozici podle vazeb. Součást můžeme otevřít ze složky na disku, z katalogu nebo z PDM/PLM systému, pokud jej používáte.
Stále stejný a zdlouhavý postup, kde kromě případů, kdy lze použít UserPattern, neexistuje nic, co by nám pomohlo.

Tyto důvody byly impulsem ke vzniku makra, kde se spojila myšlenka na zjednodušení s dlouholetými zkušenostmi a výsledkem je nástroj, který podstatnou část vložení dokáže udělat za nás.

Jak to celé funguje

Základem makra je konfigurační soubor, kde se definují jednotlivé typy normalizovaných součástí (šrouby, matice, podložky,...), jejich vkládací geometrie a další parametry nutné k funkci makra. Na obrázku je uživatelské rozhraní, kde jsou v horní části tlačítka pro výběr jednotlivých typů součástí. Konfigurace může být zcela individuální, takže můžete používat jen základní normálie, tedy již zmíněné šrouby, matice atd, ale můžete mít k dispozici i kroužky, ložiska, gufera a další.

Po výběru typu se v tabulce zobrazí seznam dostupných kategorií - norem s podrobným popisem o jakou součást se jedná. Seznam se vytváří na základě přesné syntaxe názvu souboru, který vychází z pojmenování součástí v základním katalogu Catia. Například u šroubů je to takto:

NAZEV_NORMA_CISLO_NORMY_OZNACENIxDELKA_Dalsi popis.CATPart

Makro si všechny údaje zjistí z názvu souborů a podle nich také naplní všechna výběrová pole s rozměrem a velikostí. Soubory jsou rozděleny podle typů do jednotlivých adresářů, které se nastavují v konfiguraci. Adresáře mohou obsahovat ještě další podadresáře pro jednotlivé normy pro větší přehlednost (aby všechny myslitelné šrouby nebyly na "jedné hromadě").

Uživatelské rozhraní makra

Poznámka: Každá normálie existuje jako fyzický soubor na disku, takže je lze poměrně snadno vytvořit na základě katalogu s použitím generického modelu a design table. Dnes se dá poměrně snadno sehnat celá řada již hotových katalogů např. s normou DIN nebo ISO, z kterých lze po malé úpravě resolvovat celé řady normálek.

Výběr referencí pro vytvoření vazeb
Po výběru konkrétní normy se ve střední části dialogu vytvoří tlačítka pro výběr referencí pro vytvoření vazeb. Počty vybíraných referencí a jejich typy jsou také určené konfigurací. Např. pro šroub jsou reference dvě - osa šroubu a dosedací plocha, ale v případě matice už to můžou i čtyři reference - osa, dvě dosedací plochy (pro případ kontramatice) a jako čtvrtá reference některá z bočních ploch matice, pro případ že je důležité i její natočení.

Kliknutím na tlačítko Vybrat zahájíte vlastní výběr. Dialog se dočasně skryje, aby nezakrýval geometrii, a Catia vás vyzve k výběru. Po vybrání se text na tlačítku přepíše na Změnit a vedle se objeví další tlačítko Reset. Jejich funkci snad není třeba popisovat.

Po výběru referencí můžeme přejít k vlastnímu vložení.

Vložení a nahrazení součásti
Po kliknutí na tlačítko Vložit se spustí funkce pro vložení. Ta nejprve otevře soubor s vybranou normálií, vloží ji do sestavy a podle vybraných referencí vytvoří odpovídající vazby. Pokud bude vybrána jen některá z referencí, vytvoří se jen některé vazby (např. u matice nebudeme pokaždé vybírat druhou dosedací plochu nebo plochu pro určení natočení). Reference na vkládaných součástech není třeba vybírat - jsou vybrány automaticky podle konfigurace, kde jsou nastaveny názvy příslušných publikací.

Publikovaná geometrie součásti


Vazby se navíc pojmenují podle vložené instance a seskupí se do setu pro snadnější dohledatelnost v seznamu vazeb.

Vytvořené vazby vložené do pojmenovaných Constraints setů

Pro vložení další součásti pak stačí vybrat jen tu referenci, která bude rozdílná, např. u šroubu vybereme jen další osu díry, ale dosedací plocha zůstane stejná. Stejně tak stačí vybrat jiný rozměr či délku, vše ostatní zůstane nastaveno.

Příklad normálky se třemi referencemi - osa, dosedací plocha a plocha pro natočení (orientaci) strany matice


Pokud vložíme součást s nesprávnou velikostí, můžeme ji velmi snadno nahradit. Stačí vybrat jinou velikost/rozměr a kliknout na tlačítko Nahradit. Vložená (vybraná) součást bude nahrazena za nově zvolenou variantu. Nahrazení lze provést kdykoliv, podmínkou je pouze to, že vložení musí být provedeno makrem.

Součást lze samozřejmě pomocí makra i odebrat se současným smazáním odpovídajících vazeb - k tomu slouží tlačítko Odebrat.

Zobrazení součástí v sestavě v řezu
Poslední funkcí makra je možnost zobrazení normálie v řezu celé sestavy. Můžete si tak snadno zkontrolovat např. zde je šroub dostatečně dlouhý nebo zda vám nekoliduje závit. Do modelů šroubů lze vytvořit skrytý set s geometrií indikující délku závitu nebo informaci o účinném přesahu závitu. Makro tento set při zapnutém řezu zobrazí (a při vypnutí opět skryje) tak, aby tato informativní geometrie zbytečně nerušila v modelu.

Zobrazení spoje v řezu pomocí Annotations view


Závěr

Co ještě dodat... Makro dokáže ušetřit spoustu času při vkládání a eliminovat chyby při vložení dílu s nesprávnou velikostí. Podívejte se na ukázku a zjistíte, o kolik může být tato práce rychlejší a snadnější.


Videoukázka




Kontakt


Pokud vás makro zaujalo a chcete si ho vyzkoušet, pište nebo volejte na:

Jan Cinert - CATIA fórum (vývojář)
+420 734 762 843
jan.cinert@catia-forum.cz

Připravíme pro vás testovací balíček, se kterým si makro budete moci zcela nezávazně vyzkoušet po dobu jednoho měsíce.

Líbí se vám makro, ale chcete některou z funkcí změnit nebo přidat funkci navíc? Ani to není problém, makro pro vás rádi upravíme či rozšíříme.


Poznámka: Makro bylo vyvinuto ve spolupráci se společností DURATEC s.r.o.