Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Práce s soubory, změny vlastností
Modelování
Sestavy
Výkresy, tabulky
Měření, analýzy
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Představujeme: V5 makro CAT Export - hromadný export modelů a výkresů do různých formátů

Publikováno: 11. února 2014 | Zobrazeno: 5081x
Dnes si představíme makro pro hromadný export souborů, se kterými se v CATIA pracuje nejčastěji. Jsou to samozřejmě součást (CATPart), sestava (CATProduct) a výkres (CATDrawing). Vzhledem k stále rostoucímu počtu nejrůznějších CAD, grafických a jiných technických aplikací se také zvyšuje počet formátů, do kterých tyto aplikace ukládají data. Z toho plynou časté problémy, zejména pokud si společnost potřebuje vyměňovat data s firmou, která využívá jiný CAD systém, konstrukce potřebuje předat data CNC programátorům apod.
Pokročilejší CAD programy většinou umí načíst i nativní data jiných aplikací, ale většinou se neobejdeme bez exportu do některého z tzv. univerzálních CAD formátů, jako je např. rozhraní IGES nebo STEP pro 3D data nebo i dnes stále používaný 2D formát DXF.

CATIA zvládá importovat a exportovat poměrně značné množství formátů, takže o načtení dat či jejich odeslání v jiném formátů se nemusíme obávat. Nepříjemné z hlediska časové náročnosti začínají být situace, kdy potřebujeme exportovat větší množství dat. A nemusí se nutně jednat o export 3D dat, často se vytváří pouze výkresy ve formátu PDF, DXF atd. U výkresové dokumentace celé zakázky o např. padesáti a více výkresech je čas potřebný pro tento úkon už nezanedbatelný nehledě na to, že při jakékoliv změně se export musí opakovat.

Pro tyto případy lze využít automatizovaný nástroj, kterým je představené makro. V podstatě se jedná o poměrně jednoduchou utilitu, která dokáže načíst seznam souborů podle zadaného typy z vybrané složky a tyto soubory pak hromadně otevřít a přeuložit do zvoleného formátu.

Jak to funguje

Po spuštění makra nejprve vybereme typ souborů, které chceme načíst. Můžeme vybrat jednu z možností CATPart, CATProduct nebo CATDrawing. Pak vybereme vlastní soubory. U výběru součástí a výkresů se do seznamu pro export načtou všechny odpovídající soubory ze zvolené složky, u sestavy se vybírá jedna konkrétní sestava.
Dále se nastaví formát, do kterého se bude exportovat. Rozevírací seznam s dostupnými formáty se dynamicky mění podle typu vstupu, takže není možné vybrat typ výstupu, do kterého nelze uložit.
Poslední krokem je výběr složky, do které se soubory uloží. Volitelné je pak zadání postfixu v názvu souboru, kam můžeme zapsat např. datum exportu nebo svoje jméno, zákazníka pro kterého je export určen atd.

Na obrázku je grafické rozhraní makra s příkladem nastavení pro export součástí.

Uživatelské rozhraní makra

Vlastní export spustíme kliknutím na tlačítko Start v hlavní liště. Průběh exportu je podrobně zobrazován ve spodním textovém poli a pro odhad času je zde i klasický progressbar.

Batch mode

Export lze spustit i v dávkovém režimu. Makro si v tomto případě umí samo spustit CATIA ve zvolené konfiguraci (prostředí) a po ukončení exportu ji opět ukončit. Nastavení pro batch mode je velmi snadné, stačí jen nastavit cestu k souboru s prostředím (env).

Možnost nastavení batch mode i s volbou prostředí


Pokud platí pravidlo, že v jednoduchosti je síla, tady to platí dvojnásob. Makro neumí žádné zázraky, ale dokáže ušetřit spoustu času při exportu do jiných formátů.

Poznámka: Export do některých formátů závisí na konfiguraci CATIA a použité licenci

Videoukázka


Poznámka: Videoukázka je vytvořena z nejnovější verze makra.



Chcete si makro vyzkoušet

Makro si můžete bezplatně stáhnout a vyzkoušet. K tomu budete potřebovat licenci, kterou si můžete vygenerovat zde na fóru v sekci Makro na zkoušku. Poté budete moci makro používat 21 dnů.


Kontakt

Pokud byste měli o zde uvedené makro zájem, pište na adresu makra@technodat.cz