Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Práce s soubory, změny vlastností
Modelování
Sestavy
Výkresy, tabulky
Měření, analýzy
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Představujeme: Makro STL Import - otvírejte STL soubory bez licence TL1

Publikováno: 29. ledna 2017 | Zobrazeno: 10942x
V dnešním článku bychom vám rádi představili jednoduchou utilitu, pomocí které budete moci otevřít v CATIA soubory typu STL bez nutnosti mít k tomu potřebnou licenci TL1 - Rapid prototyping.

STL formát

Od roku 1987 je standardním a nejčastěji používaný datový formátem STL (Standard Triangulation Language), který byl původně vyvinut pro stereolitografii. Převedený model reprezentuje povrch jako soubor trojúhelníků různých velikostí v závislosti na požadovaném rozlišení. Čím vyšší rozlišení, tím menší bude velikost trojúhelníků (hladší povrch modelu), ale zato delší čas výpočtu modelu – jedná se o tzv. mesh model.

STL model složený z trojúhelníků


Podpora v CATIA

Do STL formátu je možné ukládat i s nejběžnější licencí typu MD2 / HD2 nebo PLM Expresovými konfiguracemi CAT. S otevřením STL souboru už to ale tak jednoduché není. K tomu je totiž potřeba licence TL1 (STL Rapid Prototyping 1), která je obsažena v balíčcích pro obrábění, resp. pro Rapid prototyping (STL) nebo Reverse engineering (REE). Samostatně lze licenci pořídit a přidat ji jako Add-on k nějaké stávající licenci. Zde však narazíme na další překážku, kterou je cena. 4.500,- Euro není zrovna malá částka, a navíc se nikomu nechce platit za funkcionalitu, která je u jiných CADů běžně dostupná.
Na webu se dá stáhnout spousta free STL prohlížečů, ale to neřeší požadavek, kdy potřebujeme mít STL data načtená v CATIA. Nejvíce tento požadavek vzniká při porovnávání dat ze 3D skenerů s návrhovými daty, kde se potřebujeme podívat jak moc se finální výrobek (např. plastový nebo plechový výlisek) liší od konstrukčních dat. Pro analýzu (řezy, kolize,...) musíme mít v sestavě původní model a 3D scan dohromady, takže nám je free prohlížeč v tomto případě k ničemu.

Makro STL Import

Stále častější požadavek na možnost prohlédnout si, resp. načíst do CATIA soubory STL byl impulsem pro vznik této utility. Principem je pouhé převedení formátů STL do jiného formátu, který již CATIA i se základními licencemi podporuje, a jeho následné načtení do sestavy pomocí funkce Add existing component.
Po spuštění makra uživatel vyberrcestu k souboru STL a složku, kam se uloží výsledný soubor CGR. Poté už stačí jen kliknout na tlačítko pro spuštění importu, o zbytek se postará makro. Uživatelské rozhraní si můžete prohlédnout na následujícím obrázku.

Uživatelské rozhraní makra


Na CGR datech můžeme pouze měřit vzdálenost dvou bodů (Picking point) - nic víc. Geometrii CGR nelze použít pro další konstrukci, protože se jedná pouze o reprezentaci, nikoliv o 3D geometrii.
Makro proto nabízí doplňkovou funkci, kde lze CGR formát převést na CATPart. Jde samozřejmě o starý trik s převodem přes V4 model a následné kopírování V4 ploch do V5 modelu. Výsledkem jsou mrtvé trojúhelníkové plochy v CATPartu, které už lze poměrně dobře použít pro další konstrukci (snadné vytvoření rovin, vrcholů, ...).
Zde je pouze jedno jediné omezení, a tím je velikost výsledného CATPartu. Paušálně lze počítat s tím, že CATPart bude přibližně 10-15x větší než STL model, takže pro převedení 200MB velkého souboru už bude zapotřebí výkonnější hardware, protože výsledný soubor může mít velikost přes 2GB. Slabší stroje to nemusí zvládnout, proto se při zapnutí volby převodu vždy zobrazí varování.

Zapnutá volba CATPart - varování, že převod velkých STL souborů může být problematický


Poznámka: Pro bezchybný převod je nutné v Options vypnout volby u Product structure: Manual input (off) a Do not activate default shape on open (off). V opačném případě skončí import chybou.


Výsledek

A zde si již můžete prohlédnout výsledek. Model auta - Škoda Octavia II - byl nejprve převeden do STL a pak zpětně načten. Velikost souboru STL byla 45MB, převedený CGR soubor má velikost něco málo pře 3MB. Čas převodu na notebooku (i7-4700 MQ, 2,8GHz, 32MB RAM) byl cca 25 vteřin, u 3D skenu o velikosti 500MB trvalo načtení a převedení kolem tří minut.

Importovaný soubor STL, převedný do formátu CGR a vložený do sestavy


Funkce a požadavky makra:
  • Načtení souborů v STL formátu a převod do CGR s absencí licence TL1
  • Převod do CATPartu (teselovaný model)
  • Win7, Win8 s podporou .NET Framework 3.5
  • CATIA V5-6R2014 (možnost kompilace jiný release) s licencí min. MD2 / CAT + MCE


Videoukázka





Kontakt


Pokud vás makro zaujalo a chcete si ho vyzkoušet, pište nebo volejte na:

Ing. Jan Cinert - CATIA fórum (vývojář)
Telefon: +420 734 762 843
Email: jan.cinert@catia-forum.cz

Připravíme pro vás testovací balíček, se kterým si makro budete moci zcela nezávazně vyzkoušet po dobu jednoho měsíce.

Líbí se vám makro, ale chcete některou z funkcí změnit nebo přidat funkci navíc? Ani to není problém, makro pro vás rádi upravíme či rozšíříme.