Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

UID - vnitřní identifikace modelu

Publikováno: 1. září 2010 | Zobrazeno: 5587x
Chybové hlášení při rozdílném UID
Snad každý z nás při práci s výkresy narazil na problém, že mu Catia odmítla změnit referenční model, na který se odkazují jednotlivé pohledy nebo celý výkres. Místo úspěšného přelinkování se objeví okno s hláškou, která nám říká cosi ve smyslu "link odmítá námi nabízený dokument", viz obrázek.
Pokud se nám to stane poprvé, nechápeme co jsme udělali špatně a divíme se, proč nemůžeme výkres jednoduše přelinkovat, když se navíc nový soubor jmenuje stejně jako původní.
Změna linků je naprosto běžná věc. Někdy si chceme jenom ušetřit práci při vytváření výkresů, kdy si k několika podobným modelům vytvoříme jeden výkres, který pak jen rozkopírujeme a přelinkujeme na jednotlivé modely. Musíme si ale dát pozor, jakým způsobem vytváříme modely, na které chceme linkovat výkresy. Problém totiž spočívá v tzv UID ...

UID

Uid je jakési vnitřní číslo modelu. U každého modelu může být teoreticky jiné, záleží jakým způsobem model vytváříme (zakládáme) či ukládáme. Existuje totiž několik způsobů a každý z nich se chová trochu jinak. Výkresu ani tak nezáleží na názvu souboru (i když Catia soubor s modelem, na který se výkres odkazuje, nenajde, zahlásí sice, že se ztratil link, a to jde rychle napravit), ale právě na UID. Pokud je jiné než v původním modelu, přelinkování není možné. Dodnes přesně nevím, proč tohle vnitřní číslo v modelu je, pravý důvod ale asi ví jen u Dassaultu. Každopádně s tím musíme počítat a snažit se tomuto problému předcházet.

Kdy se mění UID

Pokud vytvoříme dva nové party příkazem File - New, můžeme si být jistí, že každý z nich ma jiné vnitřní číslo. Změna UID tedy nastává při akcích:
  • File -> New - vytvoření nového modelu, generuje se nové (unikátní) číslo
  • File -> New from - stejný případ jako File New
  • Save As se zatrženou volbou New document

V každém z těchto případů se vytvoří dokument s jiným vnitřním číslem. Jedinou možností, jak číslo zachovat a vyhnout se tím problémům, je používat příkaz Save As. Pak zůstane číslo stejné a výkresy lze bez problémů přelinkovat.

Jak se vyhnout problémům

Často se stává, že model a výkres vytváří různí konstruktéři nebo dokonce jiné firmy. Výkres je již hotový a pouze se updatuje se změnami modelu, ale najednou ejhle - od konstruktéra, který připravuje 3D přijde soubor, na který se nelze nalinkovat. Co teď? Buď předělat celý výkres nebo donutit toho, co dělá model, aby se vrátil k poslední verzi, která byla bez problémů a všechny změny namodeloval znovu. Obojí nepříjemné a zdlouhavé.
Jedním řešením je vložit model do sestavy a výkres dělat z ní. V sestavě bude právě jeden model, který lze jednoduše vyměnit nezávisle na UID - výkres je navázaný na sestavu a ta se nemění.
Další možností, kterou doporučuji, je vytvořit si jeden "startovací" model, který se bude pouze kopírovat. Tím je zaručena shoda u všech souborů, které jsme kdy vytvořili. Tento způsob používá většina automobilek. V Catii je navíc možné zakázat možnost File -> New, čímž se omyl uživatele téměř vyloučí.