Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Vytvoření čárového kódu na výkresu

Publikováno: 6. června 2013 | Zobrazeno: 9045x
V dnešním článku se budeme věnovat problematice vytvoření čárového kódu ve výkresu. Princip čárového kódu a jeho možnosti snad nemá smysl v dnešní vysvětlovat. Snad každý si dovede představit situaci, kdy stojí u pokladny nákupního centra a očima popohání pokladní, která se marně snaží narovnat cedulku s čárovým kódem nalepeným na mikroténovém sáčku s námi vybraným ovocem či zeleninou, a skener ne a ne ho načíst.
Kdo by se chtěl o čárovém kódu dozvědět více, může se podívat na wikipedii.

Jak dostat kód do výkresu

Aby bylo možné vytvořit na výkresu čárový kód, musíme si nejprve stáhnout příslušný font. Čárový kód totiž není nic jiného, než text napsaný speciálním fontem. V tomto případě se bude jednat o True Type BarCode 39 (označení také jako TrueType Font Code 39 BarCode format (Alpha39, Code 3 of 9, Code 3/9, Type 39, USS Code 39, or USD-3)). Oba fonty jsou ke stažení na tomto odkazu.

Něco málo u Code 39

Code 39 umožňuje kódovat 43 znaků ASCII: velká písmena (A—Z), číslice (0—9), mezeru a speciální znaky (* – $ % . / +). Každý znak je kódován pomocí 9 elementů (5 čar a 4 mezery, z nich jsou vždy 3 široké a 6 úzkých (odtud název 3z9 nebo 3/9 a obvykle jen 39)). Znaky jsou od sebe odděleny úzkou mezerou.
Slovo začíná a končí zvláštním znakem * (start/stop). Code 39 nedefinuje kontrolní znak (oproti např. Code 128), takže je možné jej nainstalovat jako font a přímo tisknout na tiskárně po jednotlivých znacích. Vnitřní kontrolu každého znaku totiž umožňuje sama kódovací tabulka: pokud je chybně přečtena šířka právě jednoho elementu (z 9 elementů znaku), znak je nečitelný (není tedy chybně přečten jako jiný platný znak). Nevýhodou Code 39 je jeho relativně nízká hustota (velká délka). Přestože to definice nevyžaduje, někdy se ke kódu 39 používá doplňkový kontrolní znak (mod 43). Podobným rozšířením jsou smluvené páry znaků, kterými lze v Code 39 interpretovat i zbývající znaky úplné ASCII tabulky. Font "Free 3 of 9" FREE3OF9.TTF je základní standard, obsahuje písmena a symboly: $ %+ - . and /. Font "Free 3 of 9 Extended" FRE3OF9X.TTF je rozšíření standardu, obsahuje všechny ASCII znaky.

Vytvoření parametru

Pro správné přečtení kódu potřebuje mít skener na začatku a na konci znak * (hvězdička). Pokud bychom tedy chtěli do čárového kódu vkládat např. číslo výkresu, museli bychom ke každému číslu připisovat na začátek a na konec hvězdičku. To by bylo velmi nepraktické, proto vytvoříme parametr řízený formulí, který to vyřeší za nás. Formule bude vypadat následovně:

Parametr pro čárový kód, který má na začátku a na konci hvězdičku

Nyní máme hodnotu pro čárový kód ve správném formátu a můžeme si připravit detail s číslem výkresu a čárovým kódem. Objekt pro čárový kód vytvoříme jako běžný text, font zvolíme Arial a jako hodnotu napíšeme např. carovy kod, a dále vytvoříme attribute link na parametr s upravenou hodnotou parametru (přidané hvězdičky).

Detail s popisem čárového kódu jako "Číslo výkresu"

Poslední, co je třeba udělat, je změnit font na nově nainstalovaný Free 3 of 9. Pokud je správně nainstalovaný a nepoužíváme standard, který má fonty explicitně určené, měl by být v nabídce. Ihned po změně by se místo testu *carovy kod* měl objevit opravdový čárový kód.

Vybereme font s čárovým kódem

Číslo výkresu už jako čárový kód

A to je vše. Pokud změníme hodnotu parametru cislo vykresu, ihned se vygeneruje správný čárový kód, viz. následující obrázky.

Čárový kód s obsahem "1234657890"

Čárový kód s obsahem "CATIA"

Od této chvíle můžete výkres použít jako jednoznačný identifikátor výrobku, zakázky, projektu, a např. ve výrobě a při montáži lze určovat na které zakázce právě daná osoba pracuje a velmi přesně a hlavně bezchybně vykazovat pracovní hodiny.

Anketa: Líbil se Vám tento článek a myslíte si, že je přínosný?


Autor článku: Jan Cinert