Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Pseudosymetrická instance v sestavě

Publikováno: 27. července 2013 | Zobrazeno: 5452x
Potřeba vytvoření symetrického dílu je např. v automotive velmi častá. V některých případech potřebujeme plnohodnotný symetrický díl včetně veškeré pomocné geometrie, někdy stačí je ozrcadlená neparametrická geometrie a jsou i případy, kdy potřebujeme díl je zobrazit na výkresu.

Možností jak symetrický díl v CATIA vytvořit je více. Můžeme například využít integrovanou funcki Assembly symmetry (dialog na obrázku), kde lze nastavit, která geometrie se má přenést do nově vytvořeného Partu a jakým způsobem se má transformace provést.

Integrovaná funkce Assembly symmetry

Další možností je manuální vložení nového prázdného Partu do sestavy. Do tohoto Partu se zkopíruje veškerá geometrie (s linkem či bez), která má být v symetrickém dílu, a následně se na této geometrii použije funkce symmetry.

Oba dva zmíněné způsoby ale vyžadují vytvoření nového dílu, tj. i fyzického souboru. My si dnes ukážeme způsob, který v sestavě vytvoří symetrickou instanci bez nutnosti vytvoření nového dílu. Využije se přitom malý trik - makro (ke stažení zde), které provede tranformaci instance, resp. u této instance v změní orientaci souřadného systému z levotočivého na provatočivý.

Jak na to?

Na prvním obrázku je sestava s jedním vloženým dílem. Nejprve pomocí Copy Paste vytvoříme druhou instanci tohoto dílu.

Díl vybraný pro vytvoření symetrické instance

Vložení další instance před operací transformací matice pozice

Dále si připravíme rovinu symetrie - v našem případě použijeme rovinu YZ. Rovina není použite jako reference, takže je téměř jedno, jakou rovinu použijeme. Pak přijde na řadu makro, které provede vlastní transformaci instance.
Po spuštění makra se nejprve vybere rovina symetrie a potom instance, která má být transformována. Makro si vytvoří dočasný Part pro uložení pomocné geometrie, provede transformaci a pomocný Part zase smaže. Vše je hotové během několika vteřin. Výsledek můžete vidět na obrázku.

Symetrická instance


Podle PartNumber druhé instance je jasně patrné, že se jedná pořád o jeden a ten samý díl, pouze "šikovně" otočený. Když si tuto instanci otevřete do nového okna, uvidíte samozřejmě původní, neozrcadlený díl. Tohle chování dokáže uživatel, který tuto možnost nezná, poměrně značně zmást. V sestavě je díl vpravo, ale namodelovaný je vlevo - jak je to možné?? Proto by se nemělo stát, aby v sestavě po úpravách a změnách zůstala pouze přetransformovaná instance, aby to neznalé nemátlo.

Závěr

Pokud potřebujete v sestavě vytvořit pouze symetrický obraz některého z dílů bez nutnosti ho jakkoliv vytvářet, je tohle ideální řešení. Symetrickou instanci je samozřejmě možné použít ve výkresu, kde se zobrazí jako by se jednalo o plnohodnotný symetrický díl.

Autor článku: Jan Cinert