Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Dassault Systemes představila unikátní nástroj pro 3D skicování

Publikováno: 30. listopadu 2011 | Zobrazeno: 3461x
Společnost Dassault Systemes uvedla na trh software CATIA Natural Sketch. Převratné řešení pro skicování ve 3D kombinuje intuitivnost typickou pro klasické náčrty s přesností a realističností 3D modelování. Pro většinu designérů je právě skica tím nejoblíbenějším prostředkem k vyjádření. Tvorba 3D náčrtů v CATIA Natural Sketch se svou intuitivností vyrovná „papírovému“ skicování. Představený nástroj tak splňuje veškeré požadavky na tvůrčí práci a zároveň odstraňuje pocitové bariéry vůči „digitální“ tvorbě.

„Úchvatný, inspirující a intuitivní. Virtuální tahy vypadají jako črty skutečnou tužkou na papíře a skicování je tak opravdu zábava. Řekl bych, že tohle opravdu může zásadně změnit způsob, jakým navrhuji při každodenní práci,“ zhodnotil software Jens Paulus ze studia Jens Paulus Design. „Snad největší výhodou je skutečnost, že díky práci v 3D vás rovnou při skicování napadají stále nové věci.“

„Patrně jde o jeden z prvních nástrojů vycházejících ze způsobu designérského myšlení, který mění kreativní práci,“ doplňuje automobilový designér Alexandre Meyer.

CATIA Natural Sketch odstraňuje rušivé prvky napříč celým procesem tvorby průmyslového designu. Přenesení samotné ideje v konkrétní reálný návrh je totiž obvykle velmi náročné. Může se stát, že návrh načrtnutý v 2D se ukáže po převedení do 3D jako nereálný. Proces výroby 3D modelu z původní 2D skici je navíc velice časově náročný a hrozí při něm chyby v interpretaci konstrukčních záměrů autora.

„Abychom dokázali převést sny do reality spojili jsme progresivní designéry a naše technologické experty. Výsledkem je řada patentů a také toto řešení poskytující unikátní zkušenost 3D skicování,“ uvedla viceprezidentka Dassault Systemes Anne Asensio, která v září tohoto roku předsedala soutěži o design pražského taxi Dassault Systemes Design Challenge.

Skicování ve 3D umožňuje designérům lépe porozumět reálné podobě svých návrhů, vyvarovat se nepochopení hrozících u běžných náčrtů a lépe a přesněji sdílet své představy mimo jiné s tvůrci 3D modelů. Přímou přeměnou 2D skici v digitální trojrozměrný produkt je tak možné vyvarovat se rozporů mezi záměrem návrhu a reálným provedením. To pak vede ke zcela zásadním zlepšením v kvalitě konstrukcí a návrhů. Po softwaru CATIA Live Rendering pro intuitivní a interaktivní fotorealistické vizualizace, jenž Dassault Systemes vydala vloni, představuje CATIA Natural Sketch nejnovější klíčový prvek její strategie Live Design.

O společnosti Dassault Systemes

Dassault Systemes je světový lídr v oblasti 3D a PLM (Product Lifecycle Management) řešení, která dodává více než 130 000 zákazníků v 80 zemích světa. Na trhu softwarových aplikací působí už od roku 1981. Dassault Systemes nabízí trojrozměrnou vizi celého životního cyklu produktu od návrhu přes údržbu po recyklaci.
Portfolio Dassault Systemes zahrnuje řešení CATIA pro virtuální navrhování výrobku, DELMIA pro virtuální výrobu, SIMULIA pro virtuální testování, ENOVIA pro globální kolaborativní řízení životního cyklu produktů, EXALEAD pro aplikace založené na vyhledávání, SolidWorks pro trojrozměrný mechanický design a 3DVIA pro trojrozměrnou „živou zkušenost“.

Zdroj: Tisková zpráva - Grayling s.r.o.